Lasten ei pitäisi olla kuulemassa vanhempien tuhoisia riitoja eikä varsinkaan joutua niihin mukaan, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Riidat uuden avopuolison kanssa ovat isoja. Jos hän ei saa kontrolloitua tilannetta, niin syntyy riita. En halua itsekään antaa periksi ja alistua, vaikka hän sitä toivoo. Ystävilleni hän sanoo, että minä tarvitsen apua ja että minulla on ongelmia. 

Minulla on ekaluokkalainen lapsi, joka asuu kanssamme. Hänellä on adhd, ja hän oireilee koulussakin. Riitojen aikana mies on välinpitämätön myös lasta kohtaan. Hän moittii minua lapselle esimerkiksi niin, että ”Älä mene äidin mukaan, kun sillä on tuommoinen kohtaus, saattaa ajaa kolarin” tai että ”Äitisi on ihan sekaisin”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mies on minua viisi vuotta nuorempi ja ensimmäisessä suhteessaan. Olemme olleet kaksi vuotta yhdessä. Yhteen muutimme vuodenvaihteessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerrot avomiehesi olevan kova määräämään ja kontrolloimaan. Kuulostaa siltä, että myös sinä annat hänelle vastusta, etkä ymmärrettävästi halua antaa hänelle periksi ja alistua sanojasi lainaten. Et kerro mistä riitelette, mutta yhteenottonne kuulostaa raastavalta ja tuhoisalta, se ei ole teidän hallinnassanne. Miehesi arvostelee kovin sanoin sinun käytöstäsi ja persoonaasi jopa ystävillesi ja lapsellesi. Hän puhuu ”kohtauksistasi” ja sinusta mielenterveysongelmaisena. Nämä määrittelyt sinusta ovat todennäköisesti satuttavia ja loukkaavia, etkä pysty unohtamaan niitä. Pyytääköhän hän koskaan anteeksi sanojaan, ymmärtääkö toimivansa väärin? Osaako hän jälkeenpäin rauhoitettuaan ajatella, kuinka kurjalta hänen sanansa sinusta tuntuvat?

Lasten olisi hyvä nähdä aikuisten pyytävän anteeksi ja sopivan riitansa.

Tilanne lapsesi näkökulmasta kuulostaa erityisen surulliselta. Rakkaan äidin haukkuminen tuntuu hänestä varmasti kovin pahalta. Lasta pitäisi suojata kaikin tavoin aikuisten rajuilta yhteenotoilta. Lapsesi ei pitäisi olla kuulemassa ja näkemässä riitaanne puhumattakaan siitä, että hänet vedetään siihen mukaan. Toki lapset usein näkevät vanhempien riitelevän, riidatkin kuuluvat parisuhteeseen. Riitojen kaoottisuudessa ja haitallisuudessa on kuitenkin eroja. Pelottavinta lapsesta on nähdä aikuisen menettävän täysin kontrollin käytökseensä. Pahimmillaan riidat voivat vastaavissa tilanteissa mennä rajun haukkumisen lisäksi fyysisesti väkivaltaisiksi. Toivottavasti näin ei ole tapahtunut teillä.

Lasten olisi hyvä nähdä aikuisten pyytävän anteeksi ja sopivan riitansa. Lapselle on hyvä kertoa hänen ikätasonsa mukaisesti, mistä riidassa oli kysymys. Tarkkoja yksityiskohtia (kuka teki ja mitä) ei ole tarpeellista kertoa, vaan ottaa vastuu omasta osuudestaan riidassa. Omien toimien puolustelu tai tilanteen vähättely ei ole vastuunottoa. Lapselle on hyvä kertoa, että olen pahoillani, että jouduit kokemaan pelottavan tilanteen, kuunnella hänen mietteitään ja vastata niihin. Mietin, ymmärtääkö miehesi hänen sanojensa ja tekojensa vahingollisuuden lapsellesi? Joskus ihmiset sanovat vähättelevästi, että hekin ovat kuulleet vastaavaa lapsena ja hyvin ovat elämässä pärjänneet. Harva kuitenkaan oikeasti toivoo samaa lapselleen tai puolison lapselle, sillä sisimmässään he muistavat, kuinka turvattomalta aikuisten rajut riidat pienestä itsestä silloin tuntuivat.  

Miehesi on sinua viisi vuotta nuorempi ja ensimmäisessä suhteessaan. Kuinkahan helppoa hänelle on asua yhdessä, ja vielä lapsiperheessä? Hän ilmeisesti oli sinun luonasi paljon ennen virallista yhteenmuuttoa, mutta mahtoiko hän osata ajatella, mitä yhtäjaksoinen eläminen lapsiperheessä tarkoittaa? Tilanteeseen voi liittyä ulkopuolisuuden ja mustasukkaisuuden tunteita. Hän voi jotenkin kokea, että lapsesi saa huomiota sinulta ja hän ei saa, ainakaan riittävästi. Et kerro, onko lapsesi yhteydessä biologiseen isäänsä tai onko hänellä muita läheisiä aikuisia tukenaan. Onkohan sinun ja miesystäväsi yhteen muutto ollut hänelle vaikea asia, onko hän kertonut asiasta sinulle tai muille läheisille? Onko miesystävälläsi ja lapsella yhteisiä hyviä hetkiä, huolehtiiko hän lapsestasi sinun poissa ollessasi? Jos hän on välillä hoitovastuussa, kuinka se sujuu, oletko huolissasi jostakin sen suhteen?

Lapsen hankaluudet koulussa liittyvät todennäköisesti myös kotitilanteeseenne. 

Lapsesi hankaluudet koulussa todennäköisesti liittyvät myös kotitilanteeseenne. Tilanteesta kotona kannattaa kertoa opettajalle ja mahdollisille muille lastasi hoitaville tahoille, jotta ei synny tilannetta, että lastasi ikään kuin syytetään hänen käytöksestään tietämättä taustoja. Lapsellasi on adhd, jonka kanssa eläminen voi olla haastavaa. Turvallinen ja tasapainoinen kotiympäristö on hänelle, kuten kaikille lapsille, erittäin tärkeää!

Oletko miettinyt, onko avomiehesi sellainen kumppani, jonka kanssa haluat jakaa elämäsi ja kotisi? On hyvä miettiä, mikä pitää teitä yhdessä, mitä hyvää suhteessanne on ja mitä toivotte parisuhteelta tulevaisuudessa. Parisuhde on tärkeä asia, mutta toivon, että asetat lapsesi hyvinvoinnin tässä tilanteessa etusijalle.

Sinun oma hyvinvointisi on erittäin tärkeää.

Sinun oma hyvinvointisi on myös erittäin tärkeää. Lapsi tarvitsee tuekseen ja turvakseen jaksavan aikuisen. Tällä hetkellä te kärsitte tilanteesta. Tuskin miehesikään nauttii riidoista. Suosittelen sinulle pikaista yhteydenottoa perheneuvolaan keskusteluavun saamiseksi. Myös lastensuojelun tukitoimet voivat olla tarpeellisia. Lastensuojelusta voit tarvittaessa saada konkreettista apua arkeen, esimerkiksi perhetyötä, lastenhoitoapua, tukiperheen tai taloudellista avustusta muuttoon mahdollisessa erotilanteessa. Jos olette jo jonkun ammattiauttajan asiakkaana, ota parisuhdetilanne rohkeasti esiin siellä parhaimman avun saamiseksi.

Vierailija

Ukko pellolle ja äkkiä. Ei ole oikein, että hän puhuu lapsellesi sinusta rumasti. Miettikää sitten eri osoitteista käsin, oliko suhde nyt siinä vai voitteko sittenkin jatkaa yhdessä yhä erillään asuen. Joka tapauksessa tässä on puolisollesi kasvun paikka. Hän ei voi käyttäytyä kuin uhmaikäinen kakara, loukkaavasti ja suorastaan tuhoavasti. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla