Jos parisuhteen pulma on pohjimmiltaan ratkaistavissa yhteisellä sopimuksella, suhde voi jatkua, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen ollut reilu neljä vuotta avomieheni kanssa. Meillä molemmilla on lapsia aiemmista liitoistamme, yhteisiä lapsia meillä ei ole.

Kaksi ekaa vuotta meni aivan mahtavasti, ja voimani palasivat vaikean avioeron jälkeen. Meillä oli kivasti rahaa, koska olin myynyt eron yhteydessä omakotitalon. Minulla on akateeminen ura ja vakituinen hyvätuloinen työ, josta nautin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mies yrittää olla yrittäjä. Hänellä on kovat puheet ja suunnitelmat, mutta oikein mitään ei tapahdu, ja hän on lähes rahaton. Olen monta kertaa kannustanut häntä hakemaan töitä, jos oma yritys ei elätä. Olen kyllästynyt maksamaan lähes kaiken, ja siksi muutin lasteni kanssa eri osoitteeseen. Minusta on oikein hyvä, että mies joutuu nyt itse kantamaan vastuun omasta taloudestaan. Olen saanut keskusteluapua ystäviltäni ja ammattiauttajilta. Kaikki ovat sitä mieltä, että suhteemme oli siinä. Mutta oliko?

Sen tiedän, että rahaa en enää miehelle anna. Olemme kuitenkin sovussa ja tapailemme. Eilen illalla meillä oli antoisat keskustelut, ja ehdotin parisuhdeterapiaa. Hän suostui. Olenko menossa oikeaan suuntaan?

Pariterapia teidän tilanteessanne vaikuttaa oikein hyvältä idealta. On erittäin hienoa, että olette molemmat valmiita ja motivoituneita käsittelemään suhteenne asioita ulkopuolisen terapeutin avulla. Terapiassa kannattaa ottaa tämä raha-asia selvästi puheeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuntuu selvältä, että mahdollisessa yhteisessä tulevaisuudessa teidän täytyy luoda perheenne raha-asioiden hoitoon systeemi, joka vastuuttaa molempia jollakin tasapuoliselta tuntuvalta tavalla. Tarkalleen tasan jakaminen ei aina ole paras mahdollinen ratkaisu, koska tilanteeseen vaikuttavia tekijöitä on usein kovin paljon. Mutta avoimesti keskustellen jokin molempia tyydyttävä malli on varmasti mahdollista löytää.

On tärkeää ilmaista miehelle tunteet, joita tilanne on sinussa herättänyt. 

Tärkeää on myös se, että saat ilmaistua miehellesi ne tunteet, joita epätasainen tilanne on sinussa herättänyt. Mahdollisesti pettymystä, kiukkua, surua, ehkä monenlaisia muitakin tunteita. Ja toivottavasti hänkin voisi kertoa sinulle omista tunteistaan, joita puolestaan hänessä on herännyt. Tunteet ovat kuitenkin tärkeää informaatiota meille meistä itsestämme ja toisistamme.

Jos teillä on kyse pohjimmiltaan käytännön ongelmasta, joka on ratkaistavissa yhteisellä sopimuksella, johon molemmat sitoutuvat, ei ole mitenkään mahdotonta, että suhteenne voisi jatkua. Taloudelliset kysymykset ovat parisuhteen kannalta toki merkittäviä, mutta useimmiten niihin on löydettävissä jokin riittävän hyvä ratkaisu. Rakkautta toisianne kohtaan ja halua etsiä yhteyttä teillä molemmilla ilmeisesti vielä on.

Voisi olla järkevää asua erillään ja katsoa rauhassa, mille polulle saatte parisuhteenne kääntymään. 

Voisi kuitenkin olla järkevää jatkaa ensin asumalla kahdessa kodissa ja katsoa rauhassa mille polulle saatte parisuhteenne kääntymään. Tutkia sitä, löydättekö yhteistä näkemystä yhteisestä tulevaisuudesta ja tuntuuko teistä hyvältä olla edelleen yhdessä.

Lasten kannalta on tärkeää, että mietitte hyvin tarkkaan mahdollisen palaamisen asumaan yhteen. Useampaan kertaan edestakaisin muuttaminen voisi luoda lapsille epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta. Mutta jos onnistutte ratkomaan parisuhteenne vaikeudet ja voitte katsella luottavaisesti yhteiseen tulevaisuuteen, muuttaminen takaisin yhteen voi olla lastennekin kannalta hyvä ratkaisu.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla