Eroprosessin aikana on hyvä varautua siihen, että olot ja tunteet aaltoilevat, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olimme puolisoni kanssa yhdessä yhdeksän vuotta, ja eräänä päivänä hän ilmoitti haluavansa erota. Meillä on kaksi yhteistä lasta. Aiemmin puolisoni oli kertonut, että häntä ahdistaa koko ajan. Pian alkoi paljastua muita asioita: ensin, että hänellä on toinen ja sen jälkeen, että sitä on kestänyt jo pidempään. Hän kertoi itse toisesta osapuolesta, mutta loput kuulin hänen parhaalta ystävältään, joka oli tiennyt asiasta koko ajan.

Olen käynyt läpi sokkia, vihaa ja kauheaa tunnemylläkkää. Asian alkamisesta on nyt kuukausi. Edelleenkin murrun itkuun välillä, mutta lasten takia yritän pysyä vahvana. Olen helpottunut, että syy puolisoni outoon käyttäytymiseen selvisi. Minulla on edelleen tunteita häntä kohtaan, kuten hänelläkin kuulemma minua. Olenko typerä, jos elättelen toivoa yhteisestä tulevaisuudesta?

Olet käynyt läpi raskaan kuukauden. Ero herättää usein juuri tuollaista tunnemylläkkää, mistä kerroitkin. Monenlaiset ja monesti ristiriitaiset tunteet vaihtelevat ehkä hyvinkin nopeaan tahtiin. Mutta erosta voi selviytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eroprosessin läpikäyminen vie oman aikansa. On hyvä varautua siihen, että olot ja tunteet aaltoilevat. Voit hyvin olla tyytyväinen nykyiseen tunteeseesi, että mustin kuilu on jäänyt taakse. Saattaa kuitenkin käydä niin, että raskaampia tunteita ja jaksoja tulee vielä. Mutta nekin menevät sitten ohi. Usein tällaisissa tunneprosesseissa käy niin, että aaltoilua tosiaan on, mutta pikkuhiljaa tummemmat jaksot lyhenevät ja harvenevat. Eli aurinko kyllä paistaa risukasaankin, vaikka ajoittain pilvet saattavat paistetta himmentääkin.

Salailu ja valehtelu aiheuttavat usein ahdistusta. 

Tunneprosessiasi varmaan helpottaa se, että olet saanut selityksiä oudoilta tuntuneille asioille. Puolisoasi ahdisti, koska hänellä oli toinen suhde päällä. Salailu ja valehtelu aiheuttavat usein ahdistusta. Ja sellainen ahdistus päätyy monesti ainakin osittain kannettavaksi väärään osoitteeseen, teidän tapauksessanne sinulle.

Mutta nyt sinun täytyisi siis ratkaista mitä teet tunteidesi ja parisuhteenne tulevaisuuden kanssa.

Jos puolisollasi on aito halu palata yhteen ja lopettaa toinen suhde, niin teillä voi olla mahdollisuus yhteiseen tulevaisuuteen, jos myös sinä haluat sitä. Edellytyksenä parisuhteen onnistumiselle on kuitenkin se, että sivusuhteeseen johtaneet syyt tulevat teidän molempien tietoon. Eli ensin puolisosi olisi päästävä niistä itse perille ja sitten hänen tulisi puhua niistä sinun kanssasi. On epärealistinen oletus, että kaikki mennyt olisi nyt vain ohi ja eteenpäin voisi jatkaa tapahtunutta käsittelemättä. Hyvä yhteinen tulevaisuus edellyttää muutosta niin puolisossasi kuin parisuhteessanne.

Lapset eivät riitä ainoaksi syyksi yhteen palaamiselle. 

Yhteiset lapset voivat olla hyvä motivaatio sen selvittämiselle, voiko parisuhteenne jatkua. Ainoaksi syyksi yhteen palaamiselle lapset eivät riitä. Tarvitaan molempien vakaa tahto yrittää rakentaa entistä parempaa parisuhdetta. Yksin et voi suhdetta elvyttää. Puolisosi täytyy myös tehdä osansa ja kantaa vastuunsa. Yksi osa sitä on toisen suhteen lopettaminen. On suurta vastuuttomuutta, jos puolisosi antaa vinkkejä mahdollisuudesta yhteiseen tulevaisuuteen samaan aikaan, kun hän pitää yllä toista parisuhdetta.

Näiden kaikkien kysymysten selvittäminen kahdestaan voi kyllä onnistua, mutta työlästä se varmaankin tulee olemaan. Siksi suosittelisinkin teille hakeutumista pariterapiaan. Ulkopuolisen terapeutin avulla voi olla helpompaa päästä ydinkysymysten äärelle. Terapia voi olla hyväksi jo yhteisen vanhemmuuden takia, sillä se jatkuu, kävi parisuhteellenne miten hyvänsä. Parisuhdeterapia voi tarvittaessa muuttua myös eroterapiaksi tai eroterapia parisuhdeterapiaksi aivan sen mukaan, mihin ratkaisuun tulevaisuutenne suhteen päädyttekään.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla