Liian moni sinnittelee parisuhteessa päihdeongelmaisen kanssa uskaltamatta lähteä, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen lapseni yksinhuoltaja ja tapasin mukavan miehen, joka otti myös tyttöni hyvin huomioon. Nyt kuitenkin mies on alkanut ryypätä, eikä meidän seuramme enää kelpaa niin kuin ennen. Mitä minun pitäisi tehdä? Mies ei huomaa asiassa mitään omituista, vaikka olen yrittänyt siitä keskustella.

Perheneuvoja Nina Kauppinen vastaa:
Kiitos kysymyksestäsi! Kurjaa, että parisuhteesi mukavan alun jälkeen asiat eivät enää ole toivomallasi tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lyhyt kuvauksesi tilanteesta herättää luonnollisesti paljon kysymyksiä. Onko sinua häiritsevää alkoholinkäyttöä ollut olemassa koko ajan, mutta suhteen alussa olet ikään kuin ummistanut siltä silmäsi? Rakastumisen tai ihastumisen huumassa juomista on voinut toki olla myös vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholinkäyttö voi olla iso ongelma, jos juomiseen liittyy kipeitä muistoja.

Pohdin, kuinka runsasta alkoholinkäyttöä käyttämäsi sana ryypätä tarkoittaa. Nyt jää epäselväksi, miten usein miehesi juo ja kuinka paljon, ja tapahtuuko se poissa kotoa, kotona vai molemmilla tavoilla. Juoko hän yksin vai seurassa? Tiedätkö miksi hän juo? Ihmiset pitävät helposti alkoholinkäyttöään tavallisena rentoutumisena työviikon jälkeen, vaikka se toiselle näyttäytyisi ihan muuna. Joskus pienikin alkoholinkäyttö voi olla puolisolle iso ongelma, jos juomiseen liittyy kipeitä muistoja ja haavoja menneisyydestä.

Hyvä, että olet ottanut asian puheeksi! Oletko kertonut hänelle kipeimmistä tunteistasi? Oletko sanonut, että minusta tuntuu, että et ole enää niin kiinnostunut meidän seurastamme? Oletko kertonut, mitä kaikkea se herättää sinussa? Kerrot, että miehesi mielestä asiassa ei ole mitään omituista. Mitä hän ajattelee parisuhteestanne tällä hetkellä? Onko hänelle itsestään selvää, että suhteen tiiviin alun jälkeen olette enemmän erikseen?

Lapsesi hyvinvointi on sinun vastuullasi. 

Liian moni sinnittelee parisuhteessa kärsien toisen päihdeongelmasta hakematta apua ja uskaltamatta lähteä. Hyvä, että olet havahtunut sinua häiritsevään ongelmaan näin varhaisessa vaiheessa! Sinun ei tarvitse jumittua tähän tilanteeseen. Suhteenne on ilmeisen tuore, eikä teillä ole yhteistä lasta, joten lähtö on helpompaa. Ero ei tietysti siltikään ole helppo, koska se aktivoi myös aiemmat kipeät tunteet. 

Alaikäisen lapsen äitinä sinun vastuullasi on myös lapsesi hyvinvointi. Omasta hyvinvoinnistasi vastuun ottaminen on myös tärkeä asia, sillä se vaikuttaa lapseesi. Et kerro, minkä ikäinen tyttäresi on, mutta sillä ei oikeastaan ole väliä. Liiallisen alkoholinkäytön vaikutuksia ei toivoisi yhteenkään lapsiperheeseen. 

Joskus tyydymme parisuhteessa vähäiseen huomioon ja siihen, että kunhan vierellä on joku. 

Jos miehesi on haluton tai kykenemätön muuttamaan toimintaansa ja hakemaan apua, miksi haluaisit elää hänen kanssaan? Mitkä ovat suhteenne hyvät puolet? Joskus tyydymme parisuhteessa kovin vähäiseen huomioon ja siihen, että kunhan vierellä on joku, koska yksin on raskasta olla. Onko tämä mies sellainen kumppani, jonka kanssa haluat viettää loppuelämäsi? 

Lyhyestä kysymyksestäsi tulee sellainen olo, että arki on tullut suhteeseenne eikä se ehkä ole mieluinen teille kummallekaan. Joskus ihastumisvaiheen mukavien asioiden kaipaaminen voi olla haikailua sellaisen perään, jota ei oikeasti ole olemassa. Jos miehesi ei ole halukas hyväksymään kokemustasi, et voi haikailla mahdollisen hyvän tulevaisuudenkaan perään. Hyviä keskusteluja ja päätöksiä! 

Vierailija

Harmillisen suurella osalla miehistä on jonkinasteinen alkoholiongelma, sellainen että se vaikuttaa negatiivisesti muuhun perheeseen ja parisuhteeseen.

Miehelläni oli alkoholiongelma, jota hän ei koskaan myöntänyt. Heti perjantaina työviikon päätteeksi piti rentoutua alkoholin voimalla. Pulloja löytyi autotallista ja varastosta. Lasten edessä mies ei juurikaan juonut, mutta humaltui kuitenkin aina niin, että minä sen huomasin. Lauantait ja sunnuntait menivät sohvalla maaten krapulan kourissa, eikä mies ollut usein edes päivällä ajokunnossa. Eipä siinä voinut tehdä mitään yhteistä kivaa perheen kanssa.

Sinkkumarkkinoille mentyäni huomasin saman ongelman aina vain uusilla miehillä. Juominen oli joko humalahakuista tai jatkuvaa tissuttelua. Sellaiseen parisuhteesen en suostunut enää. Onneksi löysin lopulta raittiin, terveelliset elämäntavat omaavan, kunnollisen miehen. t. onnellinen

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla