Parisuhteessa kannattaa harjoitella omien tarpeiden ilmaisua, vaikka se tuntuisikin vaikealta, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Mitä voin tehdä, kun olen valehdellut naiselleni kaksi kertaa ja kirjoittanut toiselle naiselle. Tein nämä asiat, vaikka rakastan omaa naistani yli kaiken.

Kysymyksestäsi tulee olo, että olet hämmennyksissäsi itsesi kanssa. Olet kirjoittanut jotakin toiselle naiselle, etkä ole kyennyt olemaan sen asian suhteen rehellinen omalle kumppanillesi. Tilanne on varmasti ristiriitainen ja hämmentävä. Kyse ei siis ole ilmeisesti ollut hyväksyttävästä ystävien välisestä kirjoittelusta, koska olet kokenut tarpeelliseksi valehdella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyt, mitä voit tässä tilanteessa tehdä. Ajattelen, että voit tehdä kaksi asiaa. Ensinnäkin voit selvittää itsellesi, miksi olet toiminut niin kuin olet toiminut. Ja toiseksi voit kantaa oman vastuusi tapahtuneen käsittelyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla tarpeita tai toiveita, joita et ole osannut ilmaista omalle kumppanillesi?

Syyt oman toimintasi takana on tärkeä selvittää, että voisit tulevaisuudessa välttää ei-toivotun käyttäytymisen. Kun ymmärrät tekosi taustalla olevat motiivit, voit jatkossa toimia niin, ettet loukkaa kumppaniasi ja säästyt itse hämmennykseltä sekä syyllisyyden tunteelta.

Onko siis toiselle naiselle kirjoittamisen takana joitakin tarpeita tai toiveita, joita et ole osannut tai halunnut ilmaista omalle kumppanillesi? Esimerkiksi ihailluksi tulemisen tarvetta, joitakin seksiin liittyviä toiveita tai yksinäisyyden tunnetta? Kaipaatko jännitystä tai tuntuuko sinusta vaikealta näyttää omaa heikkouttasi? Nämä ovat siis vain joitakin ehdotuksia siitä, millaisia asioita salaisen kirjoittelun takana saattaisi olla.

Omien ajatusten ja motiivien selvittelyä saattaisi auttaa, jos voisit keskustella asiasta jonkun kanssa, vaikka luotetun ystävän tai ammattiauttajan. Jo asioista ääneen puhuminen voi joskus tuoda niihin selkeyttä ja ymmärrystä. Sitten kun olet päässyt selvyyteen omasta motiivistasi, voit miettiä, miten voisit elää sen kanssa omassa parisuhteessasi. Omien ehkä vaikealtakin tuntuvien tarpeiden ja toiveiden ilmaisu on asia, jota parisuhteessa kannattaa harjoitella ja harjoittaa. Vaikka se tuntuisi alussa hankalalta tai ehkä nololtakin.

Valehtelu tai asioiden salaaminen vahingoittavat parisuhdetta syvästi. 

Sitten on asian toinen puoli, vastuun kantaminen. Olet ilmeisesti toiminut omasta mielestäsikin väärin, koska olet kokenut tarpeelliseksi yrittää peittää asiaa valehtelemalla. Valehtelu tai asioiden salaaminen ovat parisuhdetta syvästi vahingoittavia tapoja yrittää selvitä vaikean tuntuisista tilanteista.

Valehtelu tai salaaminen tuottavat kaksoisloukkauksen. Asioiden oikea laita tulee usein kuitenkin jossakin vaiheessa ilmi. Silloin satuttavat sekä alkuperäinen loukkaava teko että sitä seurannut valehtelu. Mitä pidempään valehtelua tapahtuu, sen loukkaavampaa se on.

Tapahtuneesta puhuminen ja anteeksi pyytäminen ovat reiluja tapoja käsitellä asiaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta rikkoutunutta luottamusta voi lähteä rakentamaan uudelleen avoimuuden kautta. Anteeksi pyytämiseen liittyy myös se, että pyrkii olemaan toistamatta sitä mitä anteeksi pyytää. Ilman sitä pyrkimystä anteeksi pyytäminen on vain hetkellisen hyvän omantunnon ostamista ja toisen sumuttamista.

Kaksisuuntainen rehellisyys kantaa parisuhdetta. Se tarkoittaa rehellisyyttä niin itseään kuin kumppaniaankin kohtaan.      

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla