Ihastuksen tunteet toista henkilöä kohtaan voivat olla merkki siitä, että omalle parisuhteelle olisi hyvä tehdä jotakin, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen ollut puolisoni kanssa yhdessä reilut kymmenen vuotta, ja meillä on kaksi lasta. Parisuhteemme ei ole helppo, mutta siinä on paljon hyvää – tiedän esimerkiksi, että voin aina luottaa puolisooni kaikessa. Olemme hyvin erilaisia ihmisiä, minkä vuoksi meidän on välillä vaikeaa ymmärtää toisiamme. Esimerkiksi tapamme kommunikoida on hyvin erilainen, minkä koen välillä todella raskaaksi. 

Täysin yllättäen olen huomannut ihastuneeni toiseen, myös perheelliseen ihmiseen. Yhdessäolo hänen kanssaan tuntuu todella ihanalta. Tuntuu siltä, kuin hän loistaisi valoa. Emme ole tehneet mitään, ainoastaan jutelleet, emmekä ole puhuneet tunteista. Huomaan kuitenkin, että hän tuntee samalla tavalla minua kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yritän järkeillä tilannetta: minulla on niin paljon hävittävää, etten haluaisi lähteä rikkomaan mitään. Aluksi yritin vältellä tilanteita, joissa törmään tähän ihmiseen, mutta nyt annan jo periksi sille, että haluan nähdä häntä koko ajan aina kun mahdollista. Tiedostan sen, että minun kannattaisi yrittää olla vahvistamatta tunnettani ja tiedän, että sen on mahdollista mennä ajan kanssa ohi. En missään nimessä halua puolisoni tietävän tunteistani. Oloni on kuitenkin koko ajan tuskainen: minun on vaikea syödä ja nukkua. Miten pääsisin tunteestani eroon mahdollisimman nopeasti?

Ymmärrän hyvin tuskaisuutesi ja sen, että haluat tilanteeseen ratkaisun mahdollisimman pian. Kun on vaikea syödä ja nukkua, se vaikuttaa väistämättä hyvinvointiin. Myös selkeä ajattelu sekä asioiden sisäinen käsittelykin voivat tuntua tilanteessasi jotenkin tahmeilta. Tästä kaikesta huolimatta olet vastuullisesti pohtimassa tunteitasi ja sitoutuneisuutesi merkitystä ajoissa, ennen kuin olet lähtenyt sivusuhteeseen ja sillä tavalla satuttamaan puolisoasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmiten ihastukset ovat harmittomia ja lyhytkestoisia, vaikka ne saattavatkin tuntua voimakkailta ja vakavilta.

Varsinainen kysymyksesi on, miten pääset mahdollisimman nopeasti eroon tunteestasi tätä toista henkilöä kohtaan. Tästä kysymyksestäsi tulee käsitys, että pelkäät tunteesi johtavan uskottomuuteen ja kriisiin parisuhteessasi. Pelottaako myös, että niistä voisi seurata ero nykyisestä puolisostasi?

Ihastuminen johonkin toiseen henkilöön, vaikka on parisuhteessa, on melko tavallista ja normaalia. Useimmiten tällaiset tunteet ovat suhteellisen harmittomia ja lyhytkestoisia, vaikka ne saattavat tuntua voimakkailta ja vakavilta. Mutta tunteet ovat tunteita ja teot tekoja. Eli jos tulet tunteidesi kanssa toimeen ilman, että ne vahingoittavat tai vähentävät rakkauttasi omaan puolisoosi, ei tilanteessa nähdäkseni ole suurempaa ongelmaa. Mutta jos tunteet nostavat uskottomuuden riskiä tai vahingoittavat parisuhdettasi, kannattaa harjoittaa itsekuria ja ottaa toiseen henkilöön etäisyyttä. Vaikka tunteet olisivatkin viemässä toiseen suuntaan.

On kuitenkin hyvä pohtia myös sitä, millaisia muita ihmissuhteita voi olla parisuhteen rinnalla. Tuntuu utopistiselta ja elämää kapeuttavalta ajatukselta, jos parisuhteen täytyisi olla kaikki tarpeemme täyttävä ihmissuhde ja suhteet toisiin ihmisiin olisivat uhka parisuhteelle. Hyvät ystävyyssuhteet ovat tärkeitä, ne voivat piristää ja monipuolistaa elämää sekä tuoda siihen jotakin sellaista sisältöä, mitä omassa parisuhteessa ei ole. Ystävyyssuhteet voivat olla näin ottamassa liiallista painetta pois parisuhteesta ja tehdä muutenkin sille hyvää. Muut ihmissuhteet voivat siis auttaa puolisoiden välistä rakkautta kestämään ja jopa syvenemään.

Ihastus toiseen voisi olla konkreettinen muistutus, että on aika kääntyä oman parisuhteen äärelle.

Ihastuksen tunteet toista henkilöä kohtaan saattavat olla kuitenkin myös merkki tai muistutus siitä, että omalle parisuhteelle olisi hyvä tehdä jotakin, jotta siihen voisi olla tyytyväinen. Onko siis kohdallasi syvimmiltään kuitenkin kysymys oman parisuhteesi nykyisestä tilasta?

Oletteko puhuneet puolisosi kanssa niistä asioista, jotka koet suhteessanne raskaiksi? Onko sinulla jotakin ajatusta siitä, miten voisitte saada suhteeseenne kaipaamaasi keveyttä? Ihastus toiseen voisikin olla sinulle konkreettinen muistutus, että on aika kääntyä oman parisuhteen asioiden äärelle. Aika ryhtyä rakentamaan parempaa yhteyttä ja ymmärrystä, aika kartoittaa erilaisuuden hyviä puolia, aika etsiä suhteeseenne keveyttä ja läheisyyttä.

Tunteet ovat aina tärkeitä viestejä meille omasta itsestämme. Niiden kautta voi oppia ymmärtämään ja näkemään itsestään ja ihmissuhteistaan jotakin, joka muuten voisi jäädä meiltä pimentoon. Näillä nykyisillä tunteillasikin on sinulle tärkeää kerrottavaa. Viesti ei aina ole se kaikkein ilmeisin, mutta pysähtymällä ja itseään tutkimalla siitä voi saada kiinni.     

Vuoristorata

Olen kokenut saman. Ihastuksen tunne kesti vahvana ja hehkuvana ja pakottavana reilun vuoden. Pohdin eroa pitkäaikaisesta kumppanista päivittäin. Mietin paljon taustojani, suhteeni tilaa ja sitä, lähtisinkö repivään eroprosessiin. En kuitenkaan aloittanut suhdetta ihastukseeni, vaikka aistin, että hän olisi helposti tempaistavissa mukaan.

En ole vielä tehnyt lopullista ratkaisua, mutta ihastuksen tunne on selvästi haalentunut. Olen työstänyt vanhan kumppanini kanssa jonkin verran meidän suhdettamme ja se on joiltakin osin parantunut.

Ihastus kertoi ehkä enemmän omista täyttymättömistä tarpeistani kuin ihastuksen kohteesta. Prosessi rohkaisi minua kouluttautumaan uudelle alalle ja muutuin sen aikana ulkoisesti vähän kulahteneesta perheenäidistä naiseksi, joka kääntää päitä. Löysin oman seksuaalisuuteni uudestaan. Olen käsitellyt paljon kipeitä tunteita ja vanhaa surematonta surua. Olen puhunut ihastuksesta luottoystävän kanssa ja saanut sitä kautta paljon tukea.

En tiedä miten tämä jatkuu, mutta rohkaisen malttiin ja oman itsen tarkkaan kuunteluun. Jos on aika siirtyä eteenpäin, se on tarve jota on hyvä kuunnella, mutta ihastuminen voi olla myös omaan itseen ja omaan kasvuun liittyvä oire.

Destinessa

Niin. Entä jos se kehen ihastuit, onkin elämäsi oikeasti suurin rakkaus? Kun et voi nukkua etkä syödä, tilanne kuulostaa vahvasti vahvemmalta kuin ihastuminen. En haluaisi, että oma puolisoni eläisi kanssani velvollisuuden tunnosta jos hänelle on olemassa joku, joka "hohtaa valoa". On täysin eri asia rakastua kuin juosta ympäriinsä paneksimassa ja pettämässä. Rakastuminen ei ole pettämistä. Ehkä onkin aika siirtyä eteenpäin?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla