Riippuu parisuhteesta, tarvitseeko kaikkia tekemisiä raportoida vai ei, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Parisuhteessani on ollut miettimistä, kun olen ollut armeijan leivissä. Olen seurustellut tyttöystäväni kanssa kymmenen kuukautta, ja nyt meille on tullut erimielisyyksiä. 

Tyttöystävälläni on ollut miespuolinen kaveri, joka oli eronnut tyttöystävästään pari viikkoa ennen minun armeijani alkua ja alkanut taas nähdä tyttöystäväni kanssa. Tyttöystäväni tietää, että olen mustasukkainen tästä kaverista. Hän vakuuttaa, että minun ei tarvitse. He ovat tunteneet kuutisen vuotta ja aina olleet vain kavereita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta kerran tyttöystäväni veli viestitti minulle. Tyttöystäväni oli kieltänyt veljeään kertomasta, että tämä kaveri on kahvilla heidän luonaan. Tyttöystäväni selitti, että pelkäsi reaktiotani. Miksi tälläista asiaa pitäisi salata, jos he ovat vain kavereita? Minusta olisi väärin tyttöystävääni kohtaan, jos toisin kotiini tyttöpuolisia kavereitani kahville, koska olen parisuhteessa. Hän ei tajunnut pointtiani ja sanoi, että hänelle tämä kyllä kävisi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En tiedä miten asian kanssa edetä. Tämä tyttöystäväni kaveri häiritsee minua ja koen tämän uhkana suhteellemme. Luotan tyttöystävääni, mutta tähän kaveriin en. Yritin jutella tämän kaverin kanssa aiheesta, mutta hän lakkasi vastaamasta viesteihini. En jaksaisi enää painia asian kanssa. Olen käynyt asialla sosiaalikuraattorilla juttelemassa, ja se auttoi hetkeksi asiaa.

Kiitos kysymyksestäsi! Kurjaa, että joudut olemaan huolissasi kotiasioista asepalveluksesi aikana. Sinulla on siellä omat keskittymistä vaativat kuviosi, ja olisi ihanteellista, että voisit ikävöidä tyttöystävääsi ja odottaa hänen näkemistään rauhassa murehtimatta hänen tekemisiään.

Poissaolo arjesta ei helpota asetelmaa.

Tyttöystäväsi ystävyys miespuolinen ystävän kanssa on kestänyt jo kuusi vuotta. Te olette olleet yhdessä vasta vuoden verran, joten ymmärrän pelkosi ystävyyssuhteen merkityksellisyydestä. Sinun poissaolosi arjesta helpota asetelmaa. Luonnollisesti kaukana olo antaa enemmän tilaa epäilyille. On hyvä, että olet käynyt sosiaalikuraattorin juttusilla ja saanut sitä kautta helpotusta. Armeijakavereille tilanteesta avautuminen porukassa voi pahimmillaan tuoda kovin ronskia vertaistukea.

Kysymystäsi voi lukea niin, että tarinasta löytää todisteita pelollesi siitä, että tyttöystävällesi ja hänen miespuoliselle ystävälleen on kehittymässä suhde. Tyttöystäväsi kommentit muiden kokeiluun liittyen, ystävän tapaamisen salaaminen, salaisuudesta uskoutuminen veljelle ja se, että veli kertoo asian sinulle sekä miespuolisen ystävän reaktio olla lukematta viestejäsi antavat aihetta epäilyyn. Myös tilanteessa, jossa toinen on juuri eronnut ja puhuu ehkä tunteistaan ystävälleen, voi piillä vaara ihastumiselle.

Olette nuoria ihmisiä ensimmäisissä parisuhteissanne.

Tarinasi voi kuitenkin lukea toisinkin. Olette nuoria ihmisiä ensimmäisissä parisuhteissanne ja vielä epävarmoja suhteenne vakavuudesta. Sinä ehkä olet nyt sitoutuneempi suhteeseen (osittain ehkä armeijassa olon vuoksi) ja tyttöystäväsi haluaa elää normaalia elämää viettäen aikaa sekä mies- että naispuolisten ystävien kanssa ollen kuitenkin uskollinen sinulle. Hän kokee mustasukkaisuutesi rajoittavana ja ärsyttävänä. Hän ei halua riidellä kanssasi ja jättää siksi kahvitteluhetket kertomatta.

Oli niin tai näin tai jollain muulla tapaa, olisi tärkeää pohtia seuraavia asioita yksin, yhdessä tyttöystäväsi kanssa ja tarvittaessa myös sosiaalikuraattorin kanssa:

Ystävyys toisen sukupuolen kanssa

On kovin tavallista, että nykyään ystävyys ei määrity sukupuolen mukaan. Sinulla ei ole naispuolisia ystäviä, mikä siihen on syynä? Kerrot, että et menisi kenenkään naisen kanssa kahville seurustellessasi. Tyttöystävälläsi ei taas olisi mitään sitä vastaan. Onko sinulla kokemuksia ympäriltäsi siitä, että ystävyys johtaa suhteeseen? Oletko sitä mieltä, että mies ja nainen eivät voi olla ystäviä ilman seksuaalista jännitettä? Onko ystävän ulkonäöllä merkitystä? Olisiko sopivaa mennä kahville ”ei niin viehättävän” miespuolisen kaverin kanssa, mutta ei puoleensavetävän?

Kerrot kokevasti juuri tämän miehen uhaksi. Onko hän sinun mielestäsi miehenä naisia kiinnostava? Tunnetko huonommuutta hänen rinnallaan jossain suhteessa? Koetko, että hän on komeampi, menestyneempi tai jotain muuta? Onko hän samanikäinen kanssasi vai kenties vanhempi? Jos hän on vanhempi, liittyykö siihen jotain epävarmuuden tunnetta sinun puoleltasi? 

Kuten hyvin tiedät, parisuhteessakin jokaisella on oikeus ystävyyssuhteisiin riippumatta ystävien sukupuolesta. Avoimuus on kuitenkin tärkeää. Kuten toteatkin, ei pitäisi olla ongelma kertoa, että on käynyt kahvilla ystävän kanssa. Siitä ei toisaalta pitäisi olla tilivelvollinen kenellekään. Joissain suhteissa kaikki tapaamiset raportoidaan ja joissain se ei ole tarpeen. 

Parisuhteeseen liittyvät tunteet ja sitoutuminen

Et kerro tunteistanne toisianne kohtaan. Mitä tunnet häntä kohtaan, oletko ihastunut vai rakastunut tyttöystävääsi? Elättekö vielä alkuhuuman aikaa vai loppuiko se näiden asioiden puimiseen? Mitä ajattelet suhteenne kestosta, kuinka pitkällä tähtäimellä olet sitoutunut?

Mitä tyttöystäväsi tuntee sinua kohtaan? Kuinka sitoutunut hän on, suunnitteleeko yhteisiä juttuja tulevaisuuteen? Odottaako hän tapaamistanne, lähettääkö helliä ja kaipaavia viestejä? Onko teillä hyvä olo toistenne kanssa kun olette yhdessä? Pystytkö puhumaan hänelle sinua vaivaavista asioista, entä hän sinulle?

Nämä kaikki tunnesiteeseen liittyvät asiat lisäävät luottamuksen tunnetta välillänne. Joskus ihmisten on hyvä olla aina yhdessä ollessa, mutta epävarmuus valtaa ajatuksia erillään ollessa.  

Suhteen rajat ja luottamus

Kerrot, että luotat tyttöystävään, mutta et miespuoliseen kaveriin. Kysymystäsi lukiessa minulle tulee kuitenkin tunne, että et luota myöskään tyttöystävääsi. Miten ylipäätään luotat ihmisiin ja asioihin? Onko toiseen ihmisiin luottaminen sinulle luontevaa vai vaikeaa? Jos se on vaikeaa, oletko tullut aiemmin petetyksi ihmissuhteissa?

Kannattaa ehdottomasti vielä keskustella tapahtuneesta ja parisuhteenne rajoista jatkossa. Jos toisen rajat ovat hyvin erilaiset kuin omat, on hyvä pohtia sovitaanko yhteen ja voidaanko seurustella. Tapahtuneesta keskustellessa on hyvä olla avoin, vaikka se satuttaisikin toista. Jos rajojen rikkomista on tapahtunut, on hyvä pohtia, voiko tapahtunutta antaa anteeksi ja miten sen uusiutuminen ehkäistään.

En voi olla miettimättä, olisiko miespuolisen ystävän tapaaminen hyvä idea. Tapaaminen ei tapahtuisi sattumalta, vaan ihan tarkoituksella, mutta rennoissa merkeissä. Moni asia voisi loksahtaa paikoilleen sitä kautta. Tapaaminen voisi parhaimmillaan tuoda tunteen, että he ovat todellakin kavereita. Jos tapaaminen herättää lisäepäilyksiä, niistä on jälleen keskusteltava. Sellaista parisuhde on!  

Mukavaa asepalveluksen loppuaikaa ja kesää sinulle ja tyttöystävällesi! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla