Petetyksi tuleminen on erityisen raskasta raskaus- ja pikkulapsiaikana, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö. 

Miten ihmeessä pääsen erosta yli ja saan itseni kasaan lasten vuoksi? Puolisoni petti minua melkein koko suhteemme ajan, ja annoin hänelle kaiken anteeksi. Toisen lapsen jälkeen sairastuin raskauden jälkeiseen masennukseen. Siitä toivuttuani selvisi, että papallani on levinnyt mahasyöpä eikä tulevaisuudesta ole tietoa. Sitten mies päätti, että suhteemme on liian kaveripohjalla ja hän haluaa erota. Hänellä oli ollut samaan aikaan uusi kumppanikin.

En tiedä, mitä tekisin. Mitä tehdä, kun kaikki tuntuu vain kaatuvan kerralla päälle?

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa kurja lukea tilanteestasi. Jostain syystä vaikeudet tuntuvat usein tulevan kohtuuttomana ryppäänä. Raskauden jälkeisestä masennuksesta päätellen toinen lapsesi on vielä kovin pieni. Erostasi on kuukausi, eli olet yksin tilanteessa, jossa olet huolissasi syöpäsairaasta papastasi, omasta jaksamisestasi, kenties lapsien sopeutumisesta eroon ja vanhemmuuden yhteistyön sujumisesta tässä tilanteessa. Lisäksi ajatuksiasi todennäköisesti valtaavat uskottomuuteen ja jätetyksi tulemiseen liittyvät tunteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerrot, että puolisosi on pettänyt lähes koko suhteen ajan. Hän halusi erota, koska suhteenne on kaveripohjalla, ja lähti heti uuteen suhteeseen. Tämän tarinan valossa hänen toimintansa vaikuttaa kovin kypsymättömältä. Jos hän on ollut uskoton lähes koko suhteen ajan, hän ei ilmeisesti ole ollut tosissaan sitoutunut parisuhteeseenne. Olisi kumma, jos suhteenne olisi voinut hyvin. Raskaus- ja pikkulapsiaikana kamppailu petetyksi tulemisen tunteiden kanssa on hyvin raskasta ja satuttavaa – ja sen lisäksi sinä olet kärsinyt myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tällaisessa tilanteessa suhteen kaveripohjakin kuulostaa hyvältä, joten hienoa, jos olet siihen pystynyt! Olet ollut ja olet yhä herkässä tilassa, jolloin tarvitset turvaksesi tasapainoista arkea, henkistä tukea ja ymmärrystä sekä konkreettista apua arjen pyöritykseen.

Kipeästä tilanteesta huolimatta eroon liittyvät asiat on sovittava niin, että lapset kärsivät mahdollisimman vähän.

Selvitäksesi erosta ja kaikesta muusta sinun on ensiarvoisen tärkeää kerätä ympärillesi riittävät tukiverkostot. Toivottavasti sinulla on läheisiä ja ystäviä, jotka auttavat sinua kaikin tavoin. Läheisten avun lisäksi suosittelen vahvasti ammattiavun hakemista. Onkohan sinulla on synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyen tukenasi esimerkiksi neuvolapsykologi? Jos on, hänen kanssaan on hyvä jatkaa, koska hän tietää tilanteesi ja tuntee sinua.

Yksi vaihtoehto on hakeutua lisäksi keskusteluavun pariin paikkakuntasi perheneuvolaan tai perheasiain neuvottelukeskukseen. Näistä paikoista saat ilmaiseksi terapeuttista apua sekä apua lasten asioiden järjestämiseen erotilanteessa. Kipeästä tilanteesta huolimatta on tärkeää saada eroon liittyvät asiat sovittua niin, että lapsenne kärsivät mahdollisimman vähän. Vastaavissa tilanteissa on helppo ajautua riitelemään lapsista, tai suhteesta lähtijä voi vetäytyä lasten elämästä lähes kokonaan. Toivottavasti näin ei tapahdu teillä! Usein ihmiset ovat parempia vanhemman kuin puolison roolissa ja sitä roolia tulee kunnioittaa, vaikka parisuhteen tasolla ja ihmisenä ei pystyisikään toista arvostamaan.  

Voit saada avuksesi myös konkreettista lastenhoitoapua tai perhetyötä.

Jos tunnut jäävän arjessa kovin yksin tai voimasi on hyvin vähissä, voit saada avuksesi myös konkreettista lastenhoitoapua tai perhetyötä. Kysy palveluista neuvolasta sekä sosiaalipalveluista. Sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat tarkoitettu lapsiperheiden kriisitilanteiden avuksi. Niiden vastaanottaminen ei tarkoita lastensuojeluasiakkuutta. Lastensuojeluasiakkuuttakaan ei pidä pelätä, myös siellä tavoitteena on auttaa perheitä vaikeiden tilanteiden yli.

Toivottavasti saat apua pikaisesti ja tilanteesi helpottuu pikkuhiljaa!       

Sisältö jatkuu mainoksen alla