Ennen eropäätöstä on hyvä tuntea, että on tehnyt riittävästi pelastaakseen parisuhteen, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Miten kauan pitää yrittää sinnitellä suhteessa kunnes voi erota? Meillä on vuosia takana nyt neljä, lapsemme on kohta kaksivuotias. 

Suhteemme on melkein seksitön, ja meidän on vaikea kommunikoida. Minusta tuntuu, ettei mieheni ole lainkaan kiinnostunut minusta, olen itsestäänselvyys. Olen yrittänyt puhua asiasta, mutta mikään ei muutu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen toipumassa masennuksesta ja epäilen, että myös puolisoni on masentunut. Hän ei kuitenkaan suostu hoitamaan sitä. En tiedä, kuinka kauan jaksan enää yrittää, sillä arvomme ja kiinnostuksen kohteemme tuntuvat olevan ihan erilaiset. Mitä teen?

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi! Et ole todellakaan ainoa yksin jäämisen tunteesta kärsivä pienten lasten äiti, mikä on surullista. Pikkulapsiaika on riskiaikaa erolle, ja sen vuoksi on tärkeää ottaa oma sekä parisuhteen pahoinvointi todesta ja hakea muutosta tilanteeseen. Usein muutoksen saaminen tässä vaiheessa onnistuu parhaiten ulkopuolisen avun kautta.     

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaisia ovia ero avaisi tai sulkisi?

Voisit tehdä seuraavan mielikuvaharjoituksen. Kuvittele, että olet nyt eronnut. Millaisia tunteita ja mielikuvia sinussa herää? Mikä tuntuisi helpommalta tai kevyemmältä ja mikä raskaammalta tai vaikeammalta? Millaisia ovia ero avaisi tai sulkisi?

Jos mielikuvaharjoitus saa sinut epäröimään eroajatusta ja haluat välttää eron, mitä vielä voisit kokeilla? Kerrot masennuksesta toipumisestasi ja miehesi mahdollisesta masennuksesta. Olet varmaan pohtinut, kuinka paljon nämä asiat vaikuttavat parisuhteeseenne. Jos miehesi vointi olisi parempi, millainen parisuhteenne olisi silloin? Oletko sinä saanut terapeuttista hoitoa masennukseesi? Joskus oma terapia vahvistaa päätöstä eroon. Kun on itse toipumassa, näkee asiat selvemmin ja on valmis vaikeisiin päätöksiin. Puoliso ei luonnollisesti koe tilannetta samalla lailla, ja esimerkiksi sinun suosituksesi hänen masennuksensa hoitoon todennäköisesti ärsyttää häntä. Ristiriita oman hyvä olon ja toisen pahan olon välillä tuo luonnollisesti kohtaamattomuutta välillenne.

Olisi hyvä kertoa, että olet huolissasi hänestä ja parisuhteestanne.

Sinä haluat muutosta tilanteeseen, mikä on hyvä asia. Kuinka voisit auttaa miestäsi muutoksen tielle?  Voisiko häntä herätellä tilanteen vakavuuteen tuoden avoimesti esiin sinun synkät ajatuksesi erosta? Joskus käy niin, että vaikka vaikeasta asiasta on puhuttu, siitä ei ole puhuttu riittävän paljon ja suoraan. Jos päädytte eroon, se ei tule puolisollesi yllätyksenä, koska olet antanut mahdollisuuden parisuhteen parantamiseen riittävän ajoissa. Olisi siis hyvä kertoa uudelleen, että olet huolissasi hänestä ja parisuhteestanne. Huoli ilman syytöksiä on helpompi ottaa vastaan kuin puutteiden esiin tuominen. Parhaimmillaan voitte saada kohtaamisen ja ymmärryksen kokemuksen ja olla tilanteesta yhdessä surullisia. On hyvä myös tuoda jämäkästi esiin, että näin emme voi jatkaa, jotta hän ymmärtää sinun olevan tosissaan.  

Sinusta, kuten monesta muustakin ruuhkavuosina, tuntuu, että teillä ei ole enää samoja kiinnostuksen kohteita ja arvoja. Onko niitä ollut aiemmin? Mihin ne ovat hävinneet? Mihin yhteytenne on kadonnut ruuhkavuosien keskellä? Onko seksielämä aiemmin ollut tärkeä teitä parina kiinnipitävä voima, jonka harveneminen vaikuttaa myös ”me olemme pari”-oloonne? Voisiko jotain yhteistä molempia kiinnostavaa viritellä uudelleen? Tekemisen myötä tulevien mukavien hetkien kautta ilmapiiri voi lämmetä myös hyville keskusteluille ja läheisyydelle. Tästä voit lukea lisää blogista.  

Jos olette kokeilleet kaikki, mikä pitää sinut tässä tilanteessa?

Jos mielikuvaharjoitus jo tapahtuneesta erosta ei herätä kovinkaan ahdistavia ja pelottavia tunteita, ja kaikki, myös pariterapia, on jo kokeiltu, mikä pitää sinut tässä tilanteessa? Oletko eniten huolissasi lapsista? On toki hyvä pohtia kuinka pienet lapsenne reagoivat kotinne ilmapiiriin nyt ja millaista heidän elämänsä tulisi olemaan eron jälkeen. Kirjoitin uusimmassa blogikirjoituksessani lapsen vuoksi yhdessä pysymisestä ja yhteyden kadottamisesta ruuhkavuosina. Sen lukeminen voisi herättää sinussa ajatuksia.

Kysyt, kuinka kauan pitää yrittää sinnitellä suhteessa ennen kuin voi erota. Sen voit päättää vain sinä itse. Ennen päätöstä on hyvä tuntea, että on tehnyt riittävästi pelastaakseen parisuhteen. Voimia pohdintaan ja toivottavasti myös ulkopuolisen avun hakemiseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla