Kun pariskunnan välille tulee etäisyyttä, epäluottamuksella on tilaa kasvaa, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Mistä tiedän, onko miehelläni toinen nainen? Olemme olleet 30 vuotta naimisissa ja nyt etääntyneet. Meillä on ihanat lapset, ja haluaisin jatkaa yhdessä. Jos eroamme, miten selviän ja mistä saan apua? Ympärillämme on vain eheitä ydinperheitä.

Pitkään parisuhteeseenne on tullut etäisyyttä, joka on saanut sinut miettimään, onko miehelläsi toinen nainen, ja pelkäämään mahdollista eroa. Uskottomuuden merkkien tutkimisen sijaan neuvoisin sinua kuitenkin kysymään asiasta mieheltäsi suoraan. On toki niin, että moni kysyykin suoraan, ja puoliso usein kieltää uskottomuuden silloinkin, kun se on totta. Tällöin joudumme päättämään, uskommeko omaa tunnettamme vai toisen sanoja. On uskottomuus suhteessanne totta tai ei, niin siinä vähintäänkin olet oikeassa, että välillenne on tullut etäisyyttä, jossa epäluottamuksella on tilaa kasvaa. Tilanne ymmärrettävästi huolestuttaa sinua. Etäisyyden tunteille voi kuitenkin olla muitakin syitä ja selityksiä kuin toinen nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheyhteys on tärkeä, mutta sen rinnalla tulisi muistaa pitää yllä kahdenkeskistä suhdetta.

Teillä on pitkä, 30 vuoden parisuhde. Siihen on todennäköisesti mahtunut monenlaisia vaiheita. Huomaan pohtivani, millaista elämänvaihetta elätte. Arvelisin teidän olevan noin viisikymppisiä, ja mahdollisesti lapsennekin ovat jo täysi-ikäisiä. Joskus on niin, että kun lapset siirtyvät vähitellen omiin itsenäisempään elämään, niin puolisot havahtuvat miettimään omaa parisuhdettaan ja huolestuvat siitä. Minkälainen parisuhde teillä on ollut, vai oletteko liittyneet toisiinne vanhemmuuden ja perheenä olemisen kautta? Perheyhteys on toki monin tavoin tärkeä, mutta sen rinnalla parin tulisi muistaa pitää yllä myös kahdenkeskistä suhdetta toisiinsa. Jos parisuhdeulottuvuus unohdetaan, niin syntyy tyhjä tila. Tällöin on myös riskinä, että jompikumpi täyttää sen ulkopuolisella suhteella. Lasten itsenäistymisen vaihe, jossa havahdumme usein myös omaan ikääntymiseen, on riskialtis uusille suhteille. Siksi on tärkeää, että parit yhdessä pysähtyisivät puhumaan tästä uudesta elämänvaiheesta sekä kummakin ajatuksista, toiveista ja peloista siihen liittyen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskottomuuteen liittyy usein lisääntynyt oman tilan tarve. Työpäivät saattavat pidentyä tai omat menot ja harrastuksiin käytetty aika lisääntyy. Usein myös kaikenlainen itsestä huolehtiminen lisääntyy. Saatetaan alkaa kuntoilla tai kiinnostutaan uusien vaatteiden hankkimisesta. Nykyään moni uskottomuus näkyy kännykän käytön muuttumisena. Kännykkään tulee viestejä tai puheluita yllättävinä aikoina. Kännykkää saatetaan piilotella, kuljettaa jatkuvasti mukana, ja sen käyttö lisääntyy. Joskus uskoton osapuoli saattaa muuttua ärtyisäksi, tai hänen myötätuntonsa puolisoaan kohtaan vähenee. Joskus myös halu läheisyyteen ja yhteiseen seksiin vähenee merkittävästi. Mitkään näistä asioista eivät kuitenkaan, edes yhdessä esiintyvinä, ole varmoja merkkejä ulkopuolisesta suhteesta.

Joskus uskottomuudesta on helpompi kertoa pariterapiassa.

Luuletko, että miehesi olisi valmis lähtemään kanssasi pariterapiaan miettimään etääntymiseenne liittyviä asioita? Joskus uskottomuudesta on helpompi kertoa siellä, ja joskus taas etääntymiselle löytyy muita syitä. Jos miehesi ei ole valmis lähtemään ulkopuolisen avun pariin, mene yksin pohtimaan tilannettanne, esimerkiksi kirkon perheneuvontaan tai yksityiselle terapeutille. Kerro tällöin miehellesi, että aiot mennä yksin. Ulkopuolinen kontakti on tärkeä sinulle siinäkin tapauksessa, jos kävisi niin ikävästi, että pelkosi osoittautuisivat todeksi.

Vuosikymmeniä kestäneen parisuhteen päättyminen on tietenkin iso asia kaikille osapuolille. Siihen on kuitenkin saatavilla monenlaista apua ja tukea. Yksin ei kannata jäädä, erityisesti jos lähipiiristä on vaikea löytää riittävää ymmärrystä ja tukea. Ulkopuolisen suhteenkaan paljastuminen ei kuitenkaan vielä välttämättä merkitse eroa. Toki yhteisen elämän jatkumiseen tarvitaan molempien halu. Ehdotan, että etenet asia kerrallaan ja yksin pohtimisen sijaan yrität saada miehesi mukaan miettimään tilannettanne, ja että yhdessä tai erikseen haette ulkopuolista apua miettimiseenne.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla