Ero voi tuoda suuren yksinäisyyden kokemuksen, mutta se voi myös tuoda elämään uusia ystäviä, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Kinastelemme ja riitelemme puolisoni kanssa melko paljon. Jos minä eroan, niin minulle ja lapselle ei jää mitään. En ole tekemisissä edes oman perheeni kanssa, ja minulla ei ole muuta kuin mieheni ja lapsi. Jäänkö tähän suhteeseen vai pitäiskö meidän erota?

Kiitos kysymyksestäsi, johon en kuitenkaan valitettavasti osaa ja voi vastata. Eropäätös on aina ihmisen oma päätös. Vastauksen sijaan heittelen sinulle lisäkysymyksiä ja ajatuksia pohdintasi avuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä kinastelette ja riitelette? Riidat kuuluvat parisuhteeseen, ja hyvin harva pari ei riitele tai kinastele. Mikä saa sinut miettimään eroa? Oletko jo päättänyt, että suhteenne ei ole tarpeeksi hyvä jatkaaksenne eikä se tule muuttumaan? Onko sinulle tyypillistä ajatella ääripäiden kautta? Milloin suhteenne on ollut mielestäsi riittävän hyvä?

Mitä puolisosi ajattelee tilanteesta? Tietääkö hän eroajatuksestasi? Pystyttekö keskustelemaan suhteestanne rakentavasti ja turvallisesti vai näkyykö siinä ehdottomuus sinun ja tai molempien puolelta? Mikä suhteessanne toimii? Mitä toivotte ja haluatte suhteeltanne ja toisiltanne? Mistä saat voimaa elämääsi vaikeassa tilanteessa?

Voisitko viritellä ystävyyttä uudestaan jonkun kanssa?

Toteamuksesi ”jos minä eroan, niin minulle ei jää mitään” kuulostaa kovin surulliselta ja yksinäiseltä. Et ole tekemisissä oman perheesi kanssa. Onko tämä pysyvä tila, jolle ei voi mitään vai toivotko siihen muutosta? Onko sinulle tapahtunut jotain niin traumaattista, että ei voi olla heidän kanssaan tekemisissä? Ovatko välit katkenneet vanhempiesi kyvyttömyydestä selvittää asioita? Ihmisten sukutarinoita kuunnellessa tulee usein mieleen, että välien katkeaminen on lähtenyt usein pieneltä tuntuvasta asiasta. Välirikko on jatkunut lähinnä osapuolten tai toisen osapuolen jääräpäisyyden vuoksi. Toivottavasti tilanne ei ole näin sinun kohdallasi. Asennetta pystyy muuttamaan, jos muutosta oikeasti haluaa ja pystyy ottamaan vastuun omasta osuudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkoittaako se, että sinulla ei ole muita kuin lapsesi ja miehesi sitä, että sinulla ei ole ystäviä? Jos ystäviä ei tällä hetkellä ole, onko heitä kuitenkin joskus ollut? Jos heitä on ollut, mihin yhteydenpito on hiipunut? Voisiko ystävyyttä viritellä uudelleen jonkun kanssa? Onko teillä pariskuntaystäviä tai sukulaisia miehesi puolelta? Joskus suhteen epätyydyttävä tila on saanut ulkopuolisen yhteydenpidon loppumaan. Joskus ystävien ja muiden läheisten puutteeseen liittyy mustasukkaisuutta, omistamisenhalua ja eristämistä. Onko yksin jääminen ollut sinun oma valintasi vai onko sinut pakotettu siihen?

Mahdollinen ero voi tuoda suurta yksinäisyyden kokemusta, mutta se voi tuoda elämään myös uutta.

Nykytilanteen pohtimiseen tarvitset puolisosi lisäksi ehdottomasti jonkun, jonka kanssa keskustella tilanteesta. Jos et pysty puhumaan tilanteesta avoimen rehellisesti kenenkään kanssa, ota ihmeessä yhteyttä ammattiauttajaan. Pari- ja perheasioihin perehtyneellä ammattiauttajalla on kokemusta monesta vastaavasta tilanteesta, joten keskustelu hänen kanssaan antaa sinulle eväitä pohdintasi ja päätöksenteon avuksi.

Mahdollinen ero voi tuoda mukanaan usein suurta yksinäisyyden kokemusta, mutta joskus se myös tuo elämään uusia ystäviä tai aktivoi vanhoja. Esimerkiksi työkaverista, joka on eronnut, voi tulla elämäntilanteen samankaltaisuuden vuoksi uusi hyvä ystävä. Voimia ja parempaa kevättä sinulle ja perheellesi!   

Mintturiina

En usko että tämä kysymys käsitteli rahaa vaan sitä tulevaa yksinäisyyttä. Yhteiset ystävät eivät välttämättä ole omia ystäviä eron jälkeen.

been there, done that

Kannattaa yrittää tutustua ihmisiin nyt. Näistä voi tulla kavereita joiden kautta saat voimia kestää huonoa suhdetta, mahdollista eroa ja eronjälkeistä elämää. Voit rakentaa jo nyt rutiinejasi siihen suuntaan miten yksin asuessasi tekisit. Löytyykö aikaa kuntoilulle, kulttuurille, mammakahveille tms?

Sisältö jatkuu mainoksen alla