Vaativuus itseä kohtaan voi lisääntyä iän karttuessa. Voi myös ottaa tavoitteeksi olla armollisempi itseään kohtaan, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Lapsuudessa minua verrattiin aina siskooni, jolle jäin toiseksi. Tästä jäi minulle vahva huonommuuden tunne. Kauneus oli ainoa asia, jossa voitin siskoni.

Huomaan, että kestän häviämisen missä tahansa muussa asiassa, mutta ulkonäössä en. En esimerkiksi pysty pitämään rintojani kauniina, koska ne ovat tyhjät pienet riiput. Minulle ei riitä, että jokin toinen osa minussa on ihan ok. En kestä, kun mieheni katsoo muiden naisten kuvia  tai pitää jotakuta muuta kauniina. Hän ei tietenkään sano siitä minulle, mutta näenhän sen itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten pääsen näistä ajatuksista eroon? Tiedän, että olen liian kateellinen ja mustasukkainen ja että itsetuntoni on heikko. Minulla ei ole varaa terapiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitos kysymyksestäsi, josta tuli surullinen olo. Jäin miettimään mitä sinulle on tapahtunut itsetuntokuoppaasi liittyen. Pohdin myös ikääsi ja elämäntilannettasi muuten.

Huonommuuden tunne mielestäsi pärjäävämpään siskoon nähden on raskasta varsinkin, kun sitä on kestänyt useita vuosia, ehkä vuosikymmeniä. Oletko pystynyt puhumaan kokemuksestasi vanhempiesi ja siskosi kanssa, entä miehesi ja ystävien?

Koet siskosi itseäsi parempana kaikessa muussa kuin ulkonäössä, joka on aina ollut vahvuutesi. Nyt juuri ulkonäköasia aiheuttaa kärsimystä. Ulkonäköösi liittyen mainitset rinnat. Oletko tyytyväinen muuhun itsessäsi? Jos näin on, se on hyvä, sinulla on mielestäsi vain yksi heikkous! Huomaan kyllä, että et ole tyytyväinen, jos vain jokin osa sinusta on ok. Onko sinulla taipumusta täydellisyyden tavoitteluun? Täydellistä ihmistä ei ole olemassakaan, kaikissa meissä on vikamme ja virheemme. Moni tietää sen ajatuksen tasolla, mutta käytännössä silti vaatii itseltään mahdottomia. 

Olemme usein vartaloamme kohtaan armottomampia kuin kumppanimme.

Kerrot, että eroottisten elokuvien naiset eivät häiritse sinua, mutta naisten kuvien katselu ahdistaa. Mitähän tähän liittyy? Tuntuu hyvältä, että et pyri muuttamaan miestäsi, vaan olet keskittynyt siihen miten itse koet ja siedät tilanteet, joissa mies toimii sinua ahdistavalla tavalla. Et ole tyytyväinen rintoihisi. Tiedäthän, että moni voisi haluta itselleen pienet rinnat isojen ja raskaiden rintojen sijaan, joita ihmisten on vaikea olla tuijottamatta? Olemme usein vartaloamme kohtaan armottomampia kuin kumppanimme. Koetko itsesi seksuaalisesti haluttavaksi miehesi silmissä? Miten seksielämänne sujuu? Vaikuttaako sinun itsetunto-ongelmasi siihen?

Pohdin, mistä näet, että miehesi pitää jotain naista kauniina. Mitä jos kysymys onkin siitä, että sinä pidät jotakuta naista kauniina ja oletat myös miehesi ajattelevan niin. Usein oletamme paljon asioita, mutta emme oikeasti tiedä. Voi olla, että miehesi katsoo jotain naista, koska hän on iloisen tai erikoisen näköinen. Voi olla, että hän ajattelee, että siinäpä on kaunis nainen, mutta sinä olet paljon enemmän hänen makuunsa. Et voi tietää, jos et ilmaise tunnettasi ja kysy. Usein emme uskalla kysyä, koska vastaus tai reaktio kysymykseen voi satuttaa. Mutta riskin ottaminen voi myös yllättää.

Mitä tapahtuisi, jos alkaisit sanoittaa tunteitasi miehellesi?

Miten miehesi kuvailisi sinua, jos häneltä kysyttäisiin? Millä tavoin miehesi osoittaa sinulle kiintymystään ja ihailuaan? Mihin hän rakastui sinussa? Onkohan niin, että näkee näitä ominaisuuksia vieläkin sinussa? On luonnollista, että palavat tunteemme vaimenevat alkuaikojen huumasta. Sinun kanssasi hän kuitenkin yhä elää parisuhteessa. Ei kai hän ole kanssasi syyttä? Tuntuu, että janoat huomiota ja ihailua mieheltäsi, mutta et uskalla ilmaista asiaa ääneen. Mitähän tapahtuisi, jos alkaisit sanoittaa tunteitasi hänelle?

Tätä kaikkea olisi hyvä tutkia paremmin rauhassa ja turvallisessa kontaktissa ammattiauttajaan, kuten tunnut tietävänkin. Terapiassa kaikki asiat eivät välttämättä muutu, mutta niistä oppii ajattelemaan ja puhumaan uudella, itseä paremmin palvelevalla tavalla. Toisin sanoen jos jotain ei voi muuttaa, voi muuttaa suhtautumistaan siihen.

Tunnut kysymyksen perusteella kovin vaativalta itseäsi kohtaan. Vaativuus voi lisääntyä ikääntymisen myötä. Voit myös lähteä eri tielle ja ottaa tavoitteeksi olla armollisempi itseäsi kohtaan. Ammattiauttajan luona prosessi todennäköisemmin menee parempaan suuntaan kuin odottamalla muutosta itsestään ajan myötä. On hyvä ymmärtää terapiatarve ajoissa, kuten olet ymmärtänytkin, vaikka et ehkä ihan tarkkaan tiedäkään mistä kaikesta on kyse ja minkä olisi hyvä muuttua.

Kelan tukema kuntoutusterapia on nykyisin halvempaa kuin aikaisemmin.

Suosittelen siis lämpimästi terapiaa, vaikka kerroit, että sinulla ei ole siihen varaa. Tiedäthän, että Kelan tukema kuntoutusterapia on nykyään asiakkaalle edullisempaa kuin pari vuotta sitten? On olemassa myös ilmaista terapeuttista apua esimerkiksi psykiatrisella klinikalla, jonne tosin tarvitaan lääkärin tekemä lähete. Kirkon perheneuvonnasta saa ilmaista keskusteluapua ilman lähetettä, ja lähes kaikki kirkon perheneuvojat ovat psykoterapeutteja. Voisitte hakeutua asiakkaaksi parina ja sitä kautta saada myös oman terapeutin yksilötapaamisiin. Myös työterveyden kautta voi hakeutua terapiaan, alkuun voit käydä työterveyspsykologilla 3–5 kertaa työpaikkasi sopimuksesta riippuen.   

Ensiavuksi kotona voisit tehdä harjoituksen, jossa kirjoitat paperille 25 hyvää asiaa itsestäsi. Se voi tuntua vaikealta, mutta yritä kaikkesi! Jos et keksi näin montaa asiaa, kysy lisää mieheltäsi tai ystäviltäsi. Vaikka ensin tuntuisi toivottomalta, asioita saattaa löytyä jopa enemmän. Koita keskityttyä siihen, mistä pidät itsessäsi. Valoisaa kesänaikaa sinulle!

Vierailija

"Mitä jos kysymys onkin siitä, että sinä pidät jotakuta naista kauniina ja oletat myös miehesi ajattelevan niin. Usein oletamme paljon asioita, mutta emme oikeasti tiedä."

Minun ent. mieheni nimenomaan tiedotti minulle, että "tuossapa hyvin kaunis nainen, paljon viehättävämpi kuin sinä!" Eli siis minä. Hän kertoi usein oma-aloitteisesti, millainen nainen häneen tekisi vaikutuksen ja kuvaili ulkonäöltään täysin itselleni vastakkaisen naisen. Hänen kanssaan ei tarvinnut oletella. Markettireissutkin päättyivät puoleltani näkymättömään itkuun, kun hän kassajonossa osoitteli ja supatteli, miten "tuossa olisi niiiin kaunis nainen, otapa hänestä oppia".  Kun sanoin myöhemmin, että tämä loukkaa, hän totesi hyvin loukkaantuneena, että hänellä on oikeus ilmaista mielipiteensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla