Onko nyt aika lähteä? Kuva: iStockphoto
Onko nyt aika lähteä? Kuva: iStockphoto

Parisuhteessa menee huonosti. Olisiko parempi erota?

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Niitä hetkiä tulee lähes jokaisessa pitkässä parisuhteessa: mieleen hiipii ero. Kun parisuhteen kestävyys ei tunnu enää itsestään selvältä, kannattaa pohtia kahta kysymystä. 

 1. Mitä hyvää ero toisi, mitä huonoa?
 2. Miten ero vaikuttaisi mahdollisiin lapsiin?

Lapsen näkökulmasta onnistuneita eroja tutkinut perheneuvoja Nina Kauppinen näkee vastaanotollaan paljon pariskuntia, jotka ovat kärsineet parisuhdeongelmista jo pitkään ja miettivät vaihtoehtona eroa. Osa pareista tulee perheneuvontaan rakentamaan hyvää eroa lasten kannalta, ja osa tulee kokeilemaan, auttaisiko pariterapia pitkään jatkuneisiin ongelmiin. 

– Suhteen epäkohdista on hyvä puhua, etteivät erot syyt jää vaivaamaan mahdollisen eron jälkeen. Joskus toinen osapuoli on ollut jo vuosia valmis eroon, ja toinen voi kieltäytyä puhumasta koko asiasta. Tavallista on myös se, että eroon valmis osapuoli ei halua pahoittaa toisen mieltä eikä puhu avoimesti asioista, ja ero tulee toiselle yllätyksenä. Yllätyserot sattuvat kaikkein eniten, joten jo siksikin on tärkeä puhua epäkohdista ajoissa, Kauppinen kuvailee.

Erosta puhuminen voi toimia myös hyvänä metodina parisuhteen vahvistamiseksi. Konkreettinen erokeskustelu voi saada ihmiset tajuamaan, etteivät he halua erota. Siten motivaatio parisuhteen pelastamiseksi voi löytyä. 

– Keskustelut, joissa molemmat osapuolet ottavat vastuun omasta osuudestaan parisuhdeongelmiin, helpottavat tilannetta ja lähentävät pareja. Esimerkiksi tunnekeskeisen pariterapian avulla eron miettiminen on saattanut jäädä kokonaan, ja ihmiset ovat löytäneet toisiinsa kadotetun tunneyhteyden, Kauppinen kertoo.    

Eropäätös on jokaisen oma

Perheneuvoja ei anna ohjeita siitä, koska on hyvä erota, Nina Kauppinen kertoo. Hyviä, ymmärrettäviä eron syitä ovat kuitenkin sellaiset asiat, jotka aiheuttavat jatkuvaa kärsimystä puolisolle tai lapselle.

 • Fyysinen tai henkinen väkivalta. Henkinen väkivalta voi tarkoittaa esimerkiksi alistamista, ystävistä eristämistä ja jatkuvaa kontrollointia.
 • Luottamuksen menetys kumppaniin kokonaan esimerkiksi uskottomuuden seurauksena.
 • Vuosia jatkunut rakkaudeton tila, johon on haettu apua tuloksetta tai johon kummallakaan ei ole motivaatiota hakea apua.
 • Täysin erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat, esimerkiksi toinen tahtoo lapsen ja toinen ei.
 • Päihderiippuvuus tai muu riippuvuusongelma, johon ei ole motivoitunut hakemaan apua.

Toisaalta vaikeistakin ongelmista voi selviytyä, jos motivaatiota riittää ja toista vahingoittavasta käytöksestä on valmis ottamaan vastuuta, Kauppinen kertoo.

– Esimerkiksi peliriippuvaisen tai alkoholistin on ensin myönnettävä ongelmansa ja haettava apua siihen. Perusteettomasti mustasukkainen voi saada apua yksilöterapiasta, sillä hän harvoin pystyy itse muuttamaan käytöstään pelkällä päätöksellä, Kauppinen kertoo.

– Toisaalta jos vaikkapa riippuvuusongelmainen ei ole motivoitunut muuttumaan, voi olla suurin mahdollinen rakkaudenosoitus kaikkia kohtaan lähteä suhteesta.

”Huonoon suhteeseen jäävä voi ajatella, että tämä on tuttua ja sitä kautta turvallista.”

Vaikka syyt eroon olisivat ilmeiset, uusi elämä pelottaa. Siksi moni jää. Syyt ovat monimutkaisia, ja taustalla vaikuttaa ihmisen koko kiintymyssuhdehistoria.

– Sillä, millaista rakkautta on itse saanut lapsena, on merkityksensä. Onko lapsena ollut olo, että on tärkeä ja arvokas? Myös lapsuudenkodin parisuhdemalli ja aiemmat parisuhteet vaikuttavat, Nina Kauppinen kertoo.

– Niin hirveää kuin se onkin, huonoon suhteeseen jäävä voi ajatella sisimmässään, ettei hän ansaitse parempaa, että tämä on tuttua ja sitä kautta turvallista.

Kaikissa suhteissa on huonoja aikoja

Huonot ajat kuuluvat jokaiseen pitkään parisuhteeseen, Nina Kauppinen muistuttaa. Klassinen esimerkki on pikkulapsivaihe, josta harva selviää kipuilematta.  

– Pikkulapsivaiheeseen liittyy väsymystä, joka johtuu kuormittavasta tilanteesta eikä pelkästään puolisosta, joka ei osaa tehdä mitään oikein, perheneuvoja sanoo. 

– Tavallista on, että se vanhempi, joka on enemmän poissa kotoa, tuntee olevansa perheen uudessa kuviossa ulkopuolinen. Äkkinäisen eropäätöksen sijaan ongelmiin kannattaa hakea herkästi apua. Usein jo pienet arjen korjausliikkeet auttavat.

Joskus ihmiset hakevat erosta ratkaisua omaan elämänvaihekriisiinsä. Silloin kaikki ongelmat tuntuvat johtuvan huonosta parisuhteesta, ja syitä tyytymättömyyteen voi olla hyödyllistä pohtia kolmannen osapuolen kanssa. 

Toisinaan kuulee sanottavan, että nykyisin erotaan liian helposti. Perheneuvonnan arjessa väite ei näytä pitävän paikkaansa. Vaikka eroaminen on taloudellisesti ja moraalisesti helpompaa kuin aiemmin, apua kriiseihin haetaan usein vasta pitkän kärvistelyn jälkeen.

– Pariterapiaan tullaan usein vuosien viiveellä, ja yhdessä pysytään sitkeästi suuristakin ongelmista huolimatta, Nina Kauppinen kertoo.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Voit yrittää vaikuttaa myös puolisosi tapaan riidellä, ainakin vähän. Lopulta vastuu käytöksestä on kuitenkin jokaisella itsellään.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Riita lähtee taas käsistä. Puoliso raivoaa, liioittelee ja hokee samaa lausetta estäen toista puhumasta. Lopulta hän vetäytyy tilanteesta täysin eikä suostu sanomaan enää sanaakaan.

Samaan hetkeen mahtuvat lähes kaikki repivän riitelyn elementit, toteaa perheneuvoja Anssi Tietäväinen. Hän siteeraa amerikkalaista psykologian professoria John Gottmania, jonka mukaan huonon riidan merkit ovat selvät: repivä kritiikki, puolustuskannalla oleminen, halveksunta ja vaikenemisen muurin pystyttäminen. Riidan kärjistyessä voi käydä niin, että varsinainen erimielisyys unohtuu. Riita sen sijaan jatkuu, vaikka itse asia on jo aikaa sitten jäänyt raivoamisen alle.

Hyvä ja rakentava tapa käsitellä erimielisyyksiä taas on sellainen, jossa näkyvät nämä: pehmeä aloitus, vastuu omasta käytöksestä, kunnioitus ja itsensä rauhoittaminen. Kiihtymyksen hetkellä niiden muistaminen vaikeutuu, sillä aivot eivät käytä enää resurssejaan parhaalla mahdollisella tavalla, Anssi Tietäväinen sanoo.

– Kiihtyneenä aivojen limbinen järjestelmä toimii eri tavoin kuin rauhallisessa tilanteessa. Riidat kärjistyvät, koska ihminen toimii senhetkisten resurssiensa mukaisesti, ja silloin järkevä vuorovaikutus on hyvin vaikeaa. Kun itsensä rauhoittaa ensin, vapautuvat aivojen paremmin neuvotteluun kykenevät osat käyttöön. Silloin erimielisyyksien ratkaiseminen on ylipäätään mahdollista.

Suuttumuksen syy jää usein pinnan alle

Anssi Tietäväisen mukaan parisuhteen osapuolet tietävät itse, mikä määrä riitelyä on liikaa. Toisille jatkuva kinaaminen on arkea, joka ei rakkautta kaada. Toisille jatkuva vääntäminen on ajatuksenakin rasittava.

Riitaa tulee erityisesti kotitöistä, lasten kasvatuksesta ja rahasta. Tavallista on, että konkreettisten asioiden alla piilevät erimielisyyden todelliset syyt.

”Usein kyse on omasta epävarmuudesta ja tarpeesta tulla rakastetuksi.”

– Usein kyse on omasta epävarmuudesta ja tarpeesta tulla rakastetuksi. Voi pelottaa, onko todella toiselle tärkeä, Anssi Tietäväinen sanoo.

Kun puolisoista toinen reagoi äärimmäisillä tavoilla, toisella on joitakin keinoja yrittää vaikuttaa tilanteeseen. Kun riitaa ei ole päällä, ristiriitatilanteista kannattaa koettaa keskustella. Mitä riidellessä tapahtuu, mitä tunteita se nostaa esiin? Mistä tulee tarve käyttäytyä riidellessä äärimmäisellä tavalla? Onko taustalla esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelko, joka iskee vahvana päälle?

Tällöin pehmeä aloitus ja rauhoittava äänensävy ovat erityisen tärkeitä

– Keskustelun kautta voi ymmärtää, mistä on kyse. Silloin osaa paremmin olla lausumatta heittoja, jotka voisi tulkita uhaksi. 

Lopulta raivoajan käytöstä voi yrittää muuttaa vain hän itse, Tietäväinen sanoo. Apua voi saada pariterapiasta.

– Apua voi toki hakea yksinkin. Se ei muuta toista puolisoa mitenkään, mutta voi antaa toiselle ymmärrystä ja voimia ja vaikuttaa sitä kautta suhteen dynamiikkaan.

Aikalisä voi muuttaa tapaa riidellä

Mutta mitä tehdä, kun riitoja kuitenkin tulee? Ristiriitojen purkaminen alkaa itsetutkiskelusta: kumpikin riidan osapuoli ymmärtää itsensä ja oman vastuunsa. Anssi Tietäväinen suosittelee riitatilanteeseen aikalisäsysteemiä, joka antaa aivoille tilaa rauhoittua ja kerätä koko kapasiteetti takaisin käyttöön.  

– On luonnollista, että ylivoimaiselta tuntuvassa tilanteessa tekee mieli vetäytyä. Huono puoli on se, että silloin riidan käsittely jää kesken, ja se voi kumuloitua. Aikalisäsysteemi varmistaa, ettei kumpikaan puoliso ohita ristiriitaa, mutta se käsitellään vasta sitten, kun molemmat ovat riittävän rauhallisia ja kykeneviä.

Näin aikalisä toimii

 1. Sopikaa ennalta, mistä merkistä aikalisä alkaa. Kumpi vain voi sanoa, että nyt aikalisä, tai nostaa vaikkapa kätensä sen merkiksi.
 2. Kumpi tahansa voi pyytää aikalisän milloin tahansa. Toisella ei ole lupaa kyseenalaistaa sitä.
 3. Aikalisä kestää ennalta sovitun ajan, esimerkiksi puoli tuntia. Sinä aikana ei ole lupaa ottaa toiseen kontaktia. Ennalta voidaan sopia sekin, missä aikalisä vietetään: lähteekö toinen ulos tai hakeutuvatko puolisot  vain eri huoneisiin.
 4. Kun aikalisä on kulunut umpeen, tarkistetaan, että molemmat ovat rauhoittuneet. Jos näin ei ole, aikalisä jatkuu. Molempien rauhoituttua palataan siihen, mistä riita on lähtenyt liikkeelle.

Lapset perivät mallin vanhemmiltaan

Riitaisissa olohuoneissa taistelevat usein edellisten sukupolvien haamut. Lapsuuden perheen vuorovaikutusmalli on parisuhdekoulu, jota meistä jokainen on käynyt vuorokauden ympäri liki parinkymmenen vuoden ajan.

”Omaa perhetaustaa on aina hyvä käydä läpi.” 

– Jonkin jäljen se jättää, ja pariterapiassa tätä käsitellään paljonkin, Anssi Tietäväinen sanoo.

– Omaa perhetaustaa on aina hyvä käydä läpi parisuhteessa. Jos tällaisia asioita ei toisesta tiedä, jää hänestä iso osa hämärän peittoon.

Huono vuorovaikutusmalli kotona ei silti välttämättä tarkoita sitä, että lapsesta tulee aikuisena surkea riitelijä. Lapsi oppii molemmilta vanhemmiltaan. Siksi voi riittää, että toinen heistä antaa järkevän mallin ristiriitojen ratkaisuun.

– Lapset ovat omia yksilöitään, joten perhetausta ei ole mikään automaatti. Riski huonojen riitelytapojen periytymiseen on kuitenkin selvä.

Erimielisyyksiä, ei riitelyä

Anssi Tietäväisen mukaan riitely ei suinkaan ole välttämättömyys parisuhteessa. Ja nyt tulee mullistava ajatus: kaikissa suhteissa on erimielisyyksiä, mutta niitä ei tarvitse ratkoa riitelemällä.

Tässä piilee kuitenkin ansa: hyväksi riidattomuus on silloin, jos molemmat pariskunnan osapuolet pystyvät ratkomaan erimielisyyksiä tasavertaisesti. Metsään mennään, jos sopu pysyy yllä riitaa välttelemällä.

– Jotkut välttelevät riitoja epäterveellä tavalla ja suostuvat suhteessa mihin vain. Silloin parisuhde on epätasapainossa ja toisen asema vahvempi. 

Sekin kannattaa hyväksyä, että kaikkia ristiriitoja ei ole tarkoitettu ratkaistaviksi. Siksi jokainen parisuhde tarvitsee antaa olla -asennetta.

– Ehdottomasti, Anssi Tietäväinen sanoo.

– Pariskuntien välisistä ristiriidoista suurin osa on luonteeltaan sellaisia, jotka eivät ratkea. Silloin voi joutua pitkänkin keskustelun jälkeen toteamaan, että nyt olemme eri mieltä ja meidän täytyy vain elää tämän kanssa. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.