Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Tietoisessa ristiriidassa eläminen kuluttaa sekä sinua että parisuhdetta, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Parisuhteessamme on ollut ongelmia sen jälkeen kun mieheni kertoi, ettei hän haluakaan lisää lapsia. Hänellä on kaksi lasta edellisestä liitosta, ja aikaisemmin yhteinen lapsi oli suunnitelmissamme. Sain kuitenkin keskenmenon, ja sen jälkeen mies ymmärsi todelliset tunteensa asiaan liittyen, hänelle keskenmeno oli helpotus.

Olen käsitellyt asiaa jo puolitoista vuotta ja päättänyt, että haluan ainakin yrittää elämää näin ja uskon, että sopeutuvaisena ihmisenä pystyn olemaan onnellinen äitipuolena. Asia on kuitenkin tuonut ongelmia parisuhteemme. Suhtaudun mieheen eri tavalla. Hän on tietoinen surusta ja pettymyksestäni, on pystynyt lohduttamaan minua, ja asiasta on puhuttu paljon. Silti tietty pettymys on sisälläni ja tuntuu, että en ole enää rakastanut mieheeni, vaikka häntä rakastankin. Seksi on vaikeaa. Joskus hänen kosketuksensa suorastaan inhottaa. On kuin minusta olisi otettu rakkaus pois.

Lisäksi huomaan, etten odota mieheltä enää asioita positiivisessa mielessä vaan asenteeni häntä kohtaan on negatiivinen ja välinpitämätön, vaikka en halua näitä tunteita miehelle näyttää ja kohtelen häntä hyvin ja rakastavasti. En vain enää odota, että mikään unelma toteutuu. Pelkään, että negatiivinen asenteeni pilaa suhteemme. Uskoisin, että kaikki johtuu pettymyksestäni. Miten pystyn pääsemään tästä yli?

Perheneuvoja Anssi Tietäväinen vastaa:
Olet elänyt puolitoista vuotta raskasta ja kuormittavaa vaihetta parisuhteessasi sekä oman itsesi kanssa. Olet varmaankin oikeassa siinä, että tämä kaikki liittyy jotenkin pettymykseesi lapsiasiassa. Kysymys lapsen saamisesta, vanhemmaksi tulemisesta menee usein hyvin syvälle ihmisyyteen ja elämän tarkoitukseen. Nyt olet sen kysymyksen edessä, että miten tulet toimeen tämän tosiasian kanssa, ettei haaveesi biologisesta äitiydestä pääse toteutumaan ainakaan tässä parisuhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toipumisen edellytys on vahva motivaatio päästä eteenpäin tunteidensa kanssa.

Ensiksi täytyy todeta, että monenlaisista pettymyksistä, menetyksistä ja luopumisista on mahdollista päästä yli. Mitenkään helppoa tai yksinkertaista se ei useinkaan ole, eikä onnistuminen ole aina taattua. Se voi vaatia ehkä pitkällistäkin surutyötä. Yksi tärkeä edellytys pettymyksestä toipumiseen on, että on jokin vahva motivaatio päästä eteenpäin tunteidensa kanssa. 

Sinun täytyisi siis olla todella tietoinen, miksi haluat jatkaa nimenomaan tässä parisuhteessa juuri tämän miehen kanssa. Eli mitä sellaista teidän parisuhteenne sinulle antaa tai merkitsee, jota et halua menettää. Vaikka sitten samalla menetät mahdollisuutesi tulla biologisesti äidiksi.

Sisäinen ristiriita kuluttaa niin sinua itseäsi kuin teidän parisuhdettanne.

Myös tietoisesta sisäisessä ristiriidassa elämisestä olisi hyvä päästä pois. Se kuluttaa niin sinua itseäsi kuin teidän parisuhdettanne. Tarkoitan sitä, että tällä hetkellä elät suhteessanne pään tasolla, järjen ja tahdon suhdetta. Samalla salaat mieheltäsi suuren osan todellisia tunteitasi. Pidemmän päälle tällainen jonkin merkittävän kokonaisuuden piilossa pitäminen johtaa siihen, että suhde kuihtuu ja jossakin vaiheessa lakkaa olemasta. Kysymyksestäsi tulee sellainen tunne, että jotakin tällaista kuihtumista teillä on jo tapahtunut.

Tuntuisiko mahdolliselta ottaa tämä tilanne puheeksi kokonaisuudessaan? Näiden todellisten syvimpien tunteidesi kertominen ei varmaankaan ole helppoa, eikä niiden kuuleminen olisi miehellesi mitenkään kevyttä. Mutta sen kautta pääsisitte molemmat ikään kuin samaan todellisuuteen. Nythän miehesi elää oikeastaan parisuhdetta, jota ei varsinaisesti ole olemassa sellaisena kuin hän sen luulee olevan. Vaikka saattaa hän tietysti aavistella jotakin, sillä esimerkiksi seksiin ja kosketukseen liittyvän inhotuksen peittäminen ei ehkä aina onnistu niin hyvin, etteikö siitä välittyisi jotakin.

Miehesi on tehnyt valintansa tietoisena siitä, että saattaa menettää sinut.

Rehellisen tosiasioiden kohtaamisen kautta teidän olisi ehkä mahdollista päästä askeleen verran eteenpäin tai syvemmälle. Kysehän on siitä, että miehesi on tehnyt valintansa tietoisena siitä, että saattaa päätöksensä vuoksi menettää sinut. Ja sinun osaltasi siitä, että pettymyksesi vuoksi voit päätyä lopettamaan tämän parisuhteen. Onko teidän näiden faktojen olemassaolosta huolimatta mahdollista rakentaa sellaista parisuhdetta, jossa kummankin tarpeet ja toiveet pääsevät olemaan riittävällä tavalla totta. Näiden keskustelujen käymiseksi voisi olla hyvä hakea myös ulkopuolista apua, esimerkiksi oman alueenne perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Entä helpottaisiko tällainen asioiden perinpohjainen käsittely sinua oman valintasi tekemisessä? Sillä jokin päätös sinun täytyy jossakin vaiheessa tehdä. Jos päätät jäädä, edessä on omien syvien tunteidesi käsittelyn urakka. Onnistuessaan se urakka vie sinut tilanteeseen, jossa pystyt jälleen rakastumaan ja rakastamaan. Ja nauttimaan vapautuneesti, ilman velvollisuutta, inhotusta tai katkeruuden viittaa kaiken yllä. Aikaa ja kärsivällisyyttä se kyllä vaatii.

Birgitta01

Yhdenkään naisen ei pitäisi joutua tuollaiseen tilanteeseen.  En voi kuvitella suurempaa itsekkyyttä kuin jo omia lapsia saaneen miehen "päätös" olla hankkimatta uuden (vielä lapsettoman) vaimon kanssa lasta.  Jos nainen jää tuollaiseen suhteeseen, hän joutuu luopumaan elämän suurimmasta onnesta.  Hänen on myös hyvä muistaa, että mies voi muuttaa mielensä vaikka kahdeksankymppisenä, naiselle nelikymppisenäkin on liian myöhäistä.

Vierailija

Pakko sanoa, että yksikään mies ei ole sen arvoinen, että kannattaisi jäädä lapsettomaksi hänen takiaan. Sinun miehesi on itsekäs, kun ei suo sinulle äitiyden onnea ja omia biologisia jälkeläisiä. Ne ovat aivan eri asia kuin muiden lapset. Et tule koskaan toipumaan katkeruudestasi miestä kohtaan. Tuntemuksesi kertoo jo sen sinulle, vaikka järkesi yrittää vielä vastustella. Lopeta se teeskentely heti ja anna kaikkien todellisten tunteidesi päästä ulos. Parempi tehdä ratkaisu ennemmin kuin myöhemmin. Sinulla on vielä aikaa saada omia lapsia jonkun toisen kanssa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla