Puolison lyttääminen juurtuu parisuhteen arkeen varkain. Tilanne muuttuu vain, jos henkisen väkivallan tekijä ottaa vastuun käytöksestään, perheneuvoja Pekka Puukko sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

”Miten sä olet aina noin helvetin tyhmä?” ”Etkö sä nyt osaa edes lapsiasi hoitaa?”

Puolison haukkuminen ja solvaaminen eivät kuulu terveeseen parisuhteeseen. Ne ovat henkistä väkivaltaa, jonka muotoja ovat vähättely, mitätöinti, nöyryyttäminen, kontrollointi ja uhkailu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Henkinen väkivalta kajoaa puolison persoonaan. Kun pariskunta riitelee rakentavasti, puolison kritiikki kohdistuu toisen käyttäytymiseen, ei tämän ominaisuuksiin. Rakentavan riidan tarkoituksena on viestittää toiselle hankalasta tunteesta, jonka jokin tilanne on itsessä herättänyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei sanota, että ”sä aina” tai ”et koskaan”, vaan käsitellään sitä kyseistä hetkeä, jossa harmistus on tullut esiin, vaikkapa tapaa, jolla puoliso jättää tavarat levälleen eteiseen tullessaan kotiin, kun on itse juuri laittanut paikkoja kuntoon, perheneuvoja Pekka Puukko sanoo.

– Hyvästä riidasta jää yleensä molemmille tunne, että tulin kuulluksi ja asioita saatiin sovittua.

Monta satuttamisen tapaa

– Fyysisestä väkivallasta jää jälki, mutta henkisen väkivallan kohdalla on vaikea määritellä, milloin rajat ylittyvät, Puukko sanoo.

Henkinen väkivalta voi olla molemmin- ja yksipuolista sekä jatkuvaa tai satunnaista, esimerkiksi riidoissa tapahtuvaa.

Vähättely ja mitätöinti voivat koskea mitä vain puolison ominaisuuksia: ulkonäköä, tapaa hoitaa kotia tai lapsia tai vaikkapa työtä. Nöyryyttäminen tapahtuu yleisön edessä: puoliso puhuu kumppanistaan pahaa tai solvaa tätä esimerkiksi ystävien tai sukulaisten kuullen tai julkisella paikalla. Jos puoliso vahtii kumppaninsa käyttäytymistä kuten puhelimen käyttöä ja ulkona liikkumista, on kyse kontrolloimisesta.

"Väkivallan päämäärä on aina saada toinen tekemään, mitä minä haluan."

Uhkailua on usein edeltänyt fyysinen väkivalta.

– Puoliso saattaa ymmärtää pelkästä sormen nostosta, että jos nyt jatkan juttuani, minua lyödään, Puukko kuvailee.

­– Niin henkisen kuin fyysisen väkivallan päämäärä on aina saada toinen tekemään, mitä minä haluan. Henkisen väkivallan tekijä murentaa puolison minäkuvaa saadakseen hänet ikään kuin juoksulankaansa, jotta hän ei lähtisi suhteesta.

Lytätty jää lyttyyn

Usein minäkuva murentuu niin pitkän ajan kuluessa ja vähitellen, että lopulta henkisen väkivallan uhri alkaa uskoa, ettei hän ole ansainnutkaan parempaa.

­– On tavallista, että kuka tahansa riitaan tai muuhun ristiriitaiseen vuorovaikutustilanteeseen joutuva alkaa analysoida omaa käytöstään. Riidan jälkeen kuka vain tulee helposti miettineeksi, miksi rupesin tuostakin naputtamaan, perheneuvoja sanoo.  

– Kun on kyse henkisestä väkivallasta, ajattelutapa johtaa kuitenkin helposti vääränlaiseen mukautumiseen.

"Minussa täytyy olla jokin vika."

Henkiselle väkivalta lisääntyy usein vähitellen ja kestää pitkään: se tulee ihmisten arkeen. Kun tilanteet toistuvat, kaltoin kohdeltu osapuoli alkaa syyllistää itseään: minussa täytyy olla jokin vika.

Jos perheessä on lapsia, henkinen väkivalta vaikuttaa myös heihin. Lapset samastuvat usein samaa sukupuolta olevaan vanhempaan. Henkistä ja fyysistä väkivaltaa todistaessaan he oppivat haavoittavia vuorovaikutusmalleja, sillä henkisen väkivallan pohjalla on aina ajatus toisen hallinnasta ja hyväksikäytöstä, ei tasapuolisesta ja kunnioittavasta kohtaamisesta.

Henkinen väkivalta voi kohdistua myös lapsiin.

Vastuu on lyttääjällä

Miten henkisen väkivallan voi saada loppumaan? Pekka Puukon mukaan tärkeintä on sanoa kumppanille, että et voi puhua minulle näin. Jos väkivalta on jatkunut pitkään tai uhri ei uskalla ottaa asiaa puheeksi, hän voi hakea apua esimerkiksi perheneuvonnasta.

– Joskus uhrin uhkaus lähteä suhteesta voi herättää kumppanin, Puukko kertoo.

– Tärkeintä on, että väkivallan tekijä ottaa vastuun omasta käyttäytymisestään ja haluaa lopettaa, hän painottaa.

Tilanne ei korjaannu tekijää ymmärtämällä.

Vaikka kaltoin kohtelun taustalla voi olla oman lapsuuden vuorovaikutusongelmia tai esimerkiksi arvottomuuden ja riittämättömyyden tunteita, tekijän ymmärtämisen kautta tilannetta ei voi lähteä korjaamaan. Ensimmäinen askel on tekijän oma halu muuttaa käytöstään.

– 13 vuotta lähisuhdeväkivallan parissa työskennelleenä olen nähnyt myös paljon onnistumisia. Oman kokemukseni mukaan henkinen väkivalta on fyysistä väkivaltaa sitkeämmässä, mutta esimerkiksi tekijän sitoutuminen puolen vuoden keskusteluryhmään on tuonut hyviä tuloksia.

Myös uhrin kannattaa ottaa aikaa sanojen sivaltamien haavojensa hoitoon. Pitkään murennettua minäkuvaa ei korjata hetkessä, ja esimerkiksi ammattiterapeutin tuki voi olla tarpeen.

Vierailija

Jos vanhempien välillä esiintyy henkistä väkivaltaa, silloin se automaattisesti kohdistuu myös lapsiin. Puhun omasta kokemuksesta. Mitätöivän käytöksen, haukkumisen ja huutamisen ei siis tarvitse suoraan kohdistua lapseen itseensä, jotta se vaikuttaisi lapseen vahingollisesti. Lapset ovat äärimmäisen herkkiä.

Vierailija

Minä elin 20 vuotta tuollaisessa. Meillä se ei ollut räikeää kuin riitatilanteessa. Muutoin se oli lähinnä syyllistämistä. Mies itse vetosi siihen, että hänellä on oikeus mielipiteeseensä. Ja se todellakin lisääntyi vähitellen. Ei se ollut jokapäiväistä, vaan kausittaista, eli liittyi lähinnä stressaaviin elämänvaiheisiin.

Sitä en allekirjoita, että olisin ajatellut etten ansaitsisi parempaa. Ajattelin lähinnä, että tämä on minun ristini, joka minun pitää kantaa. Itsepä puolison olin valinnut. Ja ajattelin, etten minä ole niin heikko, etten kestäisi sitä. Saahan ihminen olla sitä mieltä kuin on.

Ero tuli sen takia, että mies rakastui toiseen. Nainen esiteltiin ystävänä, ja kuvio näyttäytyi pikkuhiljaa minulle. Mies ei olisi halunnut luopua meistä kummastakaan, joten minä lähden. Sain kuulla olevani pienisydäminen, kun en hyväksy toista naista. Ja sain kuulla, kuinka tämä toinen nainen oli niin paljon parempi kuin minä....

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla