Koti ei voi olla taistelutanner, sillä sekä lapset että aikuiset ansaitsevat rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen ollut mieheni kanssa kohta kymmenen vuotta, ja meillä on kolme pientä lasta. Parisuhteemme on ajautunut kriisiin, ja olen jo muutaman vuoden ajan harkinnut eroa joka päivä. Syy, miksi emme ole eronneet on lapset, yhteinen talolaina ja se, että kuitenkin rakastan miestäni.

Riitelemme rajusti ja paljon, ja lapset kärsivät tilanteesta. Emme saa asioita ratkaistua, sillä riitelemme aivan eri tavalla. Riitelemme arjesta, omasta ajasta, kotitöistä, alkoholista, kaikesta turhastakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen kotiäiti, hoidan kodin, ruuan, lapset ja kaiken kodin sisällä tapahtuvan. Mies käy töissä ja jää töiden jälkeen jää ulos muihin hommiin ja tulee sisälle vasta illalla. Olen yksinäinen ja toivon mieheni osallistuvan enemmän perheen kanssa olemiseen. Emme tee mitään yhdessä emmekä käy perheenä juuri missään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse sairastan masennusta ja kamppailen jaksamiseni kanssa joka päivä. Mies käyttää liikaa alkoholia ja on mielestäni liikaa ystäviensä parissa. Hän unohtaa perheensä. Hän saattaa olla vuorokauden poissa ryyppyreissuillansa, ja minä hoidan lapset. Myös hän sanoo olevansa aivan loppu tähän tilanteeseen.

Miten saisimme arjen toimimaan niin, että kumpikin osallistuisi yhtä paljon, meillä olisi mukavaa tekemistä yhdessä ja lapset eivät kärsisi tilanteesta? Haluaisin jatkaa yhdessä, mutta siihen tarvitsisi asioiden muuttua ja paljon. Miten saisimme uuden alun ja saisimme haudattua sotakirveemme?

Kiitos kysymyksestäsi! Siitä tuli surullinen olo, voi kun olisitte hakenut apua tilanteeseen jo vuosia sitten. On kovin raskasta olla erotunnelmissa joka päivä vuosien ajan. Jo itse kolmen pienen lapsen hoidossa on omat haasteensa – puhumattakaan sinun masennuksestasi ja miehesi alkoholinkäytön tuomasta lisäkuormituksesta.

Haluat elää perhekeskeisesti, mutta teet sitä pääasiassa yksin.

Asetelma, jossa toinen tekee pitkää päivää töissä ja pihalla puuhaillen toisen ollessa kotona lasten pääasiallisena hoitajana ei voi olla vaikuttamatta mainitsemiisi yksinäisyyden kokemukseen, masennukseen ja jaksamiseen. Haluat elää perhekeskeisesti, mutta nyt teet sitä pääasiassa yksin, mikä ei varmasti ole ollut suunnitelmanasi.

Olet todennäköisesti pohtinut, haluatko yhä olla kotona. Joskus pidämme ensiarvoisen tärkeänä lasten hoitamista kotona, mutta uuvumme siihen ja huomaamme kaipaavamme muutakin. Jos lapset ovat tulleet tiiviissä tahdissa ilman työjaksoja, kynnys työelämään palaamiseen helposti kasvaa. Toivottavasti sinulle on selvää, mitä haluat. 

Kerrot, että riitelette rajusti ja paljon. Kuten hyvin tiedätte, se on todennäköisesti erittäin pelottavaa pienistä lapsistanne. He joutuvat katsomaan kuinka te vanhemmat, heille rakkaat ihmiset, menetätte kontrollin itseenne taistelukirveen heiluessa. Lapset, ja myös te vanhemmat, ansaitsette rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin olla ja elää, kotinne ei voi olla taistelutanner. Yrittääköhän miehesi ratkaista ongelmaa välttelemällä seuraasi ja mahdollisia riitoja iltaisin? Se on ymmärrettävää, mutta luonnollisesti pahentaa sinun oloasi ja saa sinut vielä kärkkäämmäksi.

Lapset kuulevat riitanne usein silloinkin, kun luulette heidän nukkuvan.

Täydellisiä vanhempia ei ole olemassakaan, mutta on hyvä pyrkiä tarjoamaan lapsilleen lapsuus, johon liittyy enemmän mukavia kuin ikäviä muistoja. On usein pysähdyttävää pohtia, mitä lapset kertovat joskus ensimmäiselle seurustelukumppanilleen lapsuudestaan ja vanhempien parisuhteesta. Pienetkin lapset voivat muistaa varhaisia asioita. He myös usein kuulevat riitanne silloinkin, kun luulette heidän nukkuvan.

Toivottavasti saat hyvää hoitoa masennukseesi! Monesti lääkärit kirjoittavat lääkkeitä unohtaen terapeuttisen keskusteluavun. Jos et ole käynyt keskustelemassa tilanteesta kenenkään kanssa tai siitä on jo vuosia, nyt on korkea aika hakea apua! Tarvitsette myös ehdottomasti parikeskusteluja. Hienoa, että olette yhtä mieltä muutoksen tärkeydestä! Tilanteen ollessa hankala jo pitkään todennäköisyys muutokseen kotikonstein on pieni. Suosittelen teille lämpimästi avun hakemista perheneuvolasta tai perheasiain neuvottelukeskuksesta. Miehelläsi on toki myös mahdollisuus hakea apua A-klinikalta.  

Pariterapiatapaamisten avulla voitte saada menetetyn läheisyyden tunteen takaisin.

Kerrot rakastavasi miestäsi kaikesta huolimatta, ja todennäköisesti hänkin rakastaa sinua. Rakkautenne punnitaan nyt siinä, oletteko oikeasti valmiita tekemään kaikkenne muutoksen suuntaan. Jos ette nyt tee mitään, mitä teille kuuluu vuoden, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Kannattaa miettiä tarkkaan millainen tilanne tulee olemaan jokaisen lapsen kohdalla erikseen, teille yksilönä ja parina sekä perhekokonaisuutena.

Sopimukset arjen jakamisesta onnistuvat parhaiten silloin, kun olemme läheisiä toisillenne. Pariterapiatapaamisten avulla voitte saada menetetyn läheisyyden tunteen takaisin. Kuvaamasi arjen vastapainoksi tarvitsette paljon mukavia hetkiä perheenä ja kahden. Käyttäkää rohkeasti verkostojanne lastenhoidon järjestämisessä. Vaikka kahden oleminen tuntuisi alkuun kankealta, parikeskustelujen myötä kynnys kahdenkeskisiin hetkiin kotona ja kodin ulkopuolella madaltuu. Toivon teille tilanteen pikaista rauhoittumista ja mukavampaa kevättä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla