Ero on iso kriisi, joka satuttaa. Jätetty osapuoli saattaa hakea erolle selitystä leimaamalla exänsä narsistiksi. Kuva: iStock
Ero on iso kriisi, joka satuttaa. Jätetty osapuoli saattaa hakea erolle selitystä leimaamalla exänsä narsistiksi. Kuva: iStock

Kun ero nostaa pintaan kipeitä tunteita, syy olisi helpottavaa vierittää puolison niskoille. Perheneuvojat kertovat, mikä saa lyömään exään narsistin leiman.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Narsisti.

Syytös astuu peliin etenkin hankalissa erotilanteissa, oli sille perusteita tai ei. Ero on harvoin yksimielinen ja yhdessä tehty päätös, toteaa perheneuvoja Pekka Puukko. Iso kriisi se on aina. Kun puoliso jättää, narsistikorttiin latautuu koko päälle vyöryvä tunneskaala: loukatuksi tuleminen, suru, häpeä ja epävarmuus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ero ajaa varsinkin jätetyn henkisesti nurkkaan. On helpompi ajatella, että toinen on sairas kuin että hän ei halua olla minun kanssani, Puukko sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narsismileima on myös vihan ilmaus: kipeässä tilanteessa on yksinkertaisempaa tuntea vihaa kuin käsitellä sen alle piiloutuvaa menettämisen pelkoa.

Suhteen päättänyt osapuoli taas saattaa käyttää narsistisyytöstä eron oikeutuksena – olisin voinut muuten jatkaa yhteiseloa, mutta kun hän on narsisti. Taustalla voi olla syyllisyydentunne tai ajatus, että erota ei saa liian kevyin perustein. Se, että puoliso on narsisti, ikään kuin vapauttaa vastuusta.

Itsekkyys korostuu eron aikana

Miksi sitten juuri narsisti?

Sana yleistyi 2000-luvun taitteessa, jolloin narsismista ilmestyi parikin suosituksi noussutta kirjaa. Perheneuvoja ja psykologi Helena Toppari näkee, että narsistiksi leimaaminen liittyy myös pinnalla olevaan tapaan nimetä ja luokitella ihmisiä heidän ominaisuuksiensa mukaan. Yhtä lailla arkikieleen ovat tulleet esimerkiksi sanat erityisherkkä ja läheisriippuvainen.

Todellisuudessa narsismia ei ole helppo tunnistaa. Kyse on persoonallisuushäiriöstä, jonka diagnosoi lääkäri.

Eron aikana itsekkyys ja myötätunnon puute voivat korostua hetkellisesti terveelläkin ihmisellä.

Tyypillisesti narsistilla on epärealistinen ja ylivertainen kuva itsestään ja hän vaatii korostunutta ihailua. Hän voi myös olla kyvytön osoittamaan aitoa empatiaa.

– Eron aikana itsekkyys ja myötätunnon puute voivat korostua hetkellisesti terveelläkin ihmisellä, mutta ne eivät vielä kerro siitä, että ihminen olisi narsisti, Toppari sanoo.

Suurimmalla osalla ihmisistä on itsekeskeisiä toiveita ja pyrkimyksiä. Ihminen, jonka mieli on terve, pystyy kuitenkin hillitsemään niitä ja korjaamaan käytöstään muiden palautteen perusteella.

Narsismi voi ilmetä myös puolison sokeana ihailuna ja riippuvuutena hänestä.

Toppari toteaa, että narsismia on usein helpompi nähdä muissa kuin itsessä.

– Jos ei huomaa omaa osuuttaan vaikeuksissa ja riidoissa, voi päätyä painottamaan puolison mahdottomuutta tai itsekkyyttä.

Aina narsisti ei ole mahtaileva tai itseriittoinen. Narsistilla voi olla myös voimakas huonommuudentunne tai hän voi olla loukkaantumisherkkä. Narsismi voi ilmetä myös puolison sokeana ihailuna ja riippuvuutena hänestä. Molemmissa tapauksissa puolisosta tulee itsen jatke, joka pönkittää narsistin heikkoa itsetuntoa.

Syyttely ei edistä selviytymistä

Jos narsistikortti on otettu erossa esiin, rakentavaa keskustelua on sen jälkeen vaikea käydä. Narsistin leima loukkaa sen saanutta, ja leimaaja vaikeuttaa omaa irrottautumistaan katkeruudesta.

– Hyödyllisempää kuin syytellä olisi pohtia, miten jatkaa omaa elämää eteenpäin, Puukko sanoo.

– Kuten psykologi Kari Kiianmaa on todennut, psykiatriset diagnoosit eivät kuulu puolisoiden suuhun erotilanteessa. Jos perhe-elämä ei enää palvele tarkoitustaan eli tuota turvaa ja tukea, voi olla syytä erota. Siinä tapauksessa tämän syyn pitäisi itsessään riittää ilman, että sellaista etsitään puolison narsismista.

Jos suhde on oikeasti ollut narsistinen, toipumiseen kannattaa hankkia ammattiapua. On tärkeää oppia muodostamaan itselleen rajat, jotka suojaavat narsistiselta käytökseltä, kuten uhkailulta ja manipuloinnilta. On myös hyvä pohtia, mitä sellaisia puolia omassa itsessä on, jotka saivat päätymään narsistiseen ihmissuhteeseen. Näin terveen suhteen solmiminen on mahdollista jatkossa.

Vierailija

Kun vain toteaa exänsä olevan narsisti, ei tarvitse pohtia kriittisesti, mikä oli oma rooli suhteen kariutumisessa. Kaikki vastuu suhteen epäonnistumisesta siirretään exälle.

Vierailija

Erityisen leimaavaa ja ikävää se on niille, joilla on oikeasti narsistinen ex. Vaikea saada apua ja viranomaiset eivät enää jaksa ottaa asiaa vakavasti, vaikka kyseessä olisi jopa yhteisen lapsen etu sekä terveys.

Hankala ihminen ei ole aina narsisti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla