Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Lapsen etu on, että tapaamiset vanhemman kanssa ovat säännöllisiä ja ennakoitavia, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Muutin vuosi sitten pois yhteisestä kodistamme. Aiemmin näin 3-vuotiasta tytärtäni säännöllisesti, mutta nyt tilanne on huonontunut. En voi sanoa ex-puolisolleni vastaan missään asiassa, koska silloin en näe lastani.

Alan kyllästyä jatkuvaan miellyttämiseen. Entinen puolisoni tulee iltaisin luokseni saadakseen seksiä. Jos kieltäydyn, hän lähtee huutaen, haukkuen ja ovet paukkuen pois, ja siitä seuraa jälleen sanktio. Vaikka olisimme sopineet tyttäreni kanssa kivaa tekemistä seuraavalle päivälle, niin sitä ei tapahdu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen monesti sanonut, että kaikista eniten tästä tilanteesta kärsii tyttäremme. Entinen puolisoni kostaa selvästi minulle lapseni kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheneuvoja Anssi Tietäväinen vastaa:
Oletpa todella hankalassa ja kuormittavassa tilanteessa. Olet mielestäni oikeassa siinä, että vaikka tilanne on sinullekin vaikea, niin eniten tästä kärsii teidän lapsenne. Siksi muutoksen olisi hyvä tulla mahdollisimman pian.

Lapsen käyttäminen kiristämisen välineenä sinua kohtaan on henkistä väkivaltaa. Usein henkisen väkivallan kohteeksi joutuvat ajattelevat, että mukautumalla ja joustamalla voi välttää pahemmat konfliktit tai muut seuraukset. Tästä kuitenkin seuraa se, että väkivallan käyttäjä saa haluamansa. Hänelle tulee kokemus, että väkivalta toimii. Ja seurauksena on useimmiten väkivallan jatkuminen ja usein myös paheneminen. Miellyttäminen on siis huono strategia. Pitkällä tähtäimellä se ei helpota tai auta, vaan ennemminkin varmistaa henkisen väkivallan jatkumisen.

Eron tullessa parisuhde katkeaa, mutta vanhemmuuden side pysyy. Silloin lapsen etu voi toteutua.

Ex-puolisosi ei ole selvästikään sisäistänyt parisuhteen ja vanhemmuussuhteen eroa. Pariskunta, jolla on yhteinen lapsi, on sidoksissa toisiinsa kahdella tavalla: parisuhteen ja vanhemmuuden kautta. Eron tullessa parisuhteen side katkeaa, mutta vanhemmuuden side pysyy. Tämän on oltava täysin selvää, jotta lapsen etu toteutuisi. Joskus käy niin, että parisuhteen katkettua myös jaettu vanhemmuus katkeaa syystä tai toisesta. Useimmiten silloin eniten kärsii lapsi. Tai joskus ero parisuhteesta ei olekaan toiselle tai molemmille puolisoille selvä, jolloin tilanne velloo epämääräisenä, ja johon vanhemmuuden kuviotkin sotkeutuvat. Ja jälleen lapsi kärsii eniten.

Selvien ja pitävien rajojen löytäminen tuntuukin tässä sinun tilanteessasi erittäin merkittävältä. Jos tuntuu, että rajojen aikaan saaminen omin voimin on liian hankalaa, voit hakea siihen apua. Voitte hakeutua esimerkiksi perheneuvolaan puhumaan asiasta, koska lapsenne etu ei tällä hetkellä toteudu. Toinen vaihtoehto on mennä lastenvalvojalle neuvottelemaan uusi sopimus, jossa lapsenne asuminen ja tapaamiset on määritelty tarkemmin. Jos ex-puolisollasi ei ole halua mennä neuvotellen eteenpäin, on sinun mahdollista tehdä myös lastensuojeluilmoitus. Onhan käyttäytyminen lapsellenne vahingollista.

Seksi exän kanssa on viesti, että hänellä on vaikutusvaltaa elämääsi.

Jotta voisit pitää rajat entisen puolisosi suuntaan, täytyy tietenkin ensin olla selvillä, mitä sinä itse haluat. Jos sinä itsekin tahdot seksiä edes joskus, se on viesti, että parisuhteenne on vielä jollakin tavalla olemassa ja ex-puolisollasi on edelleen vaikutusvaltaa sinun elämääsi. Silloin on kaikki edellytykset sille, että nykyinen tilanne jatkuu.

Muutos on mahdollinen nähdäkseni vain rajojen pitämisen kautta. On lapsenne etu, että tapaamiset sinun kanssasi ovat säännöllisiä ja ennakoitavia. Lyhyellä tähtäimellä tarkasteltuna voi tuntua, että kiristämiseen suostuminen auttaa asioiden sopuisassa hoitamisessa. Pidemmällä aikavälillä näin ei kuitenkaan ole. Kun olet selkeä siinä, mihin et suostu, olet matkalla sinun ja lapsenne kannalta parempaan lopputulokseen. Vaikka siitä seuraisikin mainitsemiasi ”sanktioita”, kannattaa pysyä vahvasti linjassa.

Lapsi ei saa olla kiristyksen pelinappulana. Sinä voit tehdä tässä oman osuutesi pitämällä johdonmukaisesti kiinni rajoistasi. Helppoa se ei varmaankaan tule olemaan. Joten toivotan sinulle oikein paljon voimia.

Vierailija

Varmaan siksi tuollainen ex on oletuksissa mies koska miehet vonkaa seksiä eron jälkeen vuosiakin. Ei siinä paina uusi suhde eikä avioliitot mitään kun exää vain saisi höylätä, siksi. Naiset harvemmin koskisi exäänsä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla