Entisen puolison sijasta eron jälkeen kannattaa keskittyä omaan prosessiin ja käytännön asioihin lapsen huoltajuuden kanssa, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Otin juuri eron, sillä koin parisuhteessa epäkunnioittavaa kohtelua. Huomasin pikkuhiljaa pienentäväni itseäni enkä enää uskaltanut puhua kaikesta mistä olisin halunnut. Puolisoni tuomitsi monet ajatukseni.

Nyt ex-puoliso yrittää kertoa vaikeista tunteistaan ja vedota niillä minuun varmaan siksi, että peruisin eropäätökseni. Tiedän kuitenkin, että niin en voi tehdä. Kuinka pysyä vahvana päätöksessäni? Kannattaako minun olla toiseen missään yhteydessä, vai ohjaanko hänet ammattilaiselle? Meillä on yhteinen lapsi, ja pelkään, miten saamme hoidettua tapaamiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitos kysymyksestäsi. Ristiriitaiset tunteesi ovat hyvin ymmärrettäviä ja liittyvät varmaan juuri siihen, että olet joutunut pienentämään itseäsi suhteessasi. Jatkuva epäkunnioittava kohtelu heikentää kykyä tunnistaa omia rajoja ja pitää kiinni omista päätöksistä. Nyt olet kuitenkin tehnyt oman ratkaisusi, ja tuntuu hyvältä, että aiot siinä pysyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinä et voi tehdä paljoakaan ex-kumppanisi tunteiden hyväksi.

Ero on monitasoinen prosessi, joka vie oman aikansa. Lähes väistämättä eron osapuolet käyvät omaa prosessiaan läpi kumpikin omassa tahdissaan ja ovat siksi ikään kuin eri kohdissa. Siitä syystä sinä et todennäköisesti voi tehdä paljoakaan ex-kumppanisi tunteiden hyväksi.

Mielestäni et muutenkaan ole oikea henkilö auttamaan exääsi hänen eroprosessissaan. Jos ryhdyt tukemaan häntä hänen vaikeiden tunteiden käsittelyssä ja vastaat hänen vetoavuuteensa, se saattaa herättää hänessä toiveita eropäätöksesi perumisesta ja yhteen palaamisesta. Mitään toiveita yhteisestä tulevaisuudesta ei kannata antaa, jos sitä mahdollisuutta ei todellisuudessa ole.

Ero avaa mahdollisuuden katsoa itseään uusin silmin.

Exäsi miettimisen sijaista sinun kannattaisi keskittyä omaan prosessiisi. Ero on useimmiten aika rankka kokemus, vaikka se tapahtuisi omasta halusta. Mutta toisaalta se avaa myös hyvän mahdollisuuden katsoa itseään uusin silmin. Mitä ehkä pimentoon jääneitä puolia itsestäni haluaisin vaalia paremmin? Mitkä ovat juuri minulle tärkeitä asioita elämässä? Miten haluan pitää itseäni hyvänä?

Eroon liittyvien tunteiden tasaantuminen vaatii aikaa. Ja teiltä kummaltakin se vaatii varmaankin hyvin eri ajan. Siksi varsinkin prosessin alkuvaiheessa kannattaa yhteydenpito toiseen rajata vain välttämättömään, siis lähinnä lapseen ja yhteiseen vanhemmuuteen liittyviin asioihin. Entisen puolisosi eron käsittelyssä on hyvä ajatus ohjata häntä ammattiavun piiriin. Näin asiat säilyvät selkeinä. Teitä yhdistää vanhemmuus, ei enää parisuhde.

Eronneiden vanhempien yhteistyö alkaa useimmiten toimia ajan kanssa.

Yhteinen lapsenne tarvitsee teiltä toimivan yhteistyövanhemmuuden, konkreettista turvallisuutta ja selkeyttä elämäänsä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsen asuminen ja toisen vanhemman tapaamiset ovat hyvin sovittuja ja lapsen kannalta riittävän ennakoitavia.

Eronneiden vanhempien yhteistyö alkaa useimmiten toimia ajan kanssa varsinkin, jos molemmat pystyvät ajattelemaan lapsensa etua ja etenemään sopien, lapsen hyvinvointia kunnioittaen.

Voimia sinulle omaan eroprosessiisi ja lapsenne asioista sopimiseen!   

Sisältö jatkuu mainoksen alla