Eroaminen jää kesken, jos pari ei pysty keskustelemaan eroon johtaneista syistä, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Miten pääsisin yli katkeruudesta entistä puolisoani kohtaan ja pystyisin käymään läpi omat tunteeni, sillä olen ihan lukossa? Meillä on exäni kanssa yhteinen lapsi. Ex-puolisoni ja minä säädimme, minkä jälkeen hänellä olikin jo uusi kumppani. Nyt hän ei kuuntele yhtään, kuinka paha olo minulla on eikä uskalla tuoda uutta kumppaniaan näytille, koska pelkää, että kerron hänen pettäneen.

Jos ymmärsin viestisi oikein, niin olette eronneet lapsesi isän kanssa. Kerrot, että eron jälkeen kuitenkin ”säädimme”, mikä tarkoittanee sitä, että teillä oli jotain seksuaalista tai romanttista kanssakäymistä toistenne kanssa. Sen jälkeen hänellä olikin uusi nainen, mikä tuli sinulle yllätyksenä ja mahdollisesti jonkinlaisena pettymyksenäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pari saattaa jäädä seilaamaan välitilaan, jossa vuorottelevat irtirepäisyt ja toive paluusta yhteen.

Sanot, että olet ahdistunut ja vainoharhainen. Minkä asian suhteen olet vainoharhainen? Kuulostaa siltä, että koko eroprosessi on vielä sinun osaltasi täysin kesken. Mitenköhän pitkä aika erostanne mahtaa olla? Veikkaan, että ei kovin pitkä. Entä mitkä olivat eronne syyt? Tulivatko ne erossa riittävästi käsiteltyä? Joskus pari eroaa ilman, että he pystyvät yhdessä keskustelemaan eroon johtaneista syistä. Silloin eroaminen jää kesken. Pari saattaa jäädä seilaamaan eräänlaiseen välitilaan, jossa vuorottelevat toive paluusta yhteen ja toisaalta jommankumman irtirepäisyt. Tällainen välitila voi pitkittää eroprosessia sekä lisätä pettymyksen ja katkeruuden tunteita. Joskus eroon liittyviä syitä ei pystytä yhdessä käymään läpi. On kuitenkin mahdollista miettiä niitä yksinkin tai jonkun ulkopuolisen ihmisen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entisellä puolison mustamaalaaminen ei ole hyväksi edes sinulle.

Oliko sinulla edelleen toiveita teidän yhteenpalaamisesta? Tuntuiko loukkaavalta, kun hänellä olikin yhtäkkiä uusi kumppani? Jos olette oikeasti eronneet, niin periaatteessa hänellä on oikeus löytää uusi kumppani omaan tahtiinsa, vaikka on toki helppo ymmärtää, että se tuntuu sinusta pahalta. Entisellä puolisollasi ei ole mitään velvollisuutta tuoda uutta tyttöystäväänsä näytille sinulle. Haluatko edes aidosti ja oikeasti tavata häntä? Moni näet aluksi päinvastoin haluaa suojella itseään liian voimakkailta tunteilta, joita entisen puolison uuden kumppanin tapaaminen herättää.

Entisen puolison mustamaalaaminen tämän uudelle kumppanille on asiatonta ja epäkypsää käyttäytymistä. Sellainen ei ole hyväksi edes sinulle itsellesi. Eroihin liittyy usein monenlaisia vahvoja tunteita, ahdistusta, vihaa, pettymystä, kostonhalua. On eri asia tuntea niitä, kuin lähteä toteuttamaan sellaista käyttäytymistä.

Joskus lapset jäävät erossa liikaa oman itsensä varaan.

On ymmärrettävää, että sinulla on tässä kohdassa paha olla.  Asiat ja tunteet eivät ole vielä asettuneet. Kaikki on kesken. Olisi hyvä, että sinulla olisi joku turvallinen ihminen, jonka avulla voisit purkaa oloasi ja avata mainitsemiasi lukkoja. Entinen puolisosi ei ole oikea henkilö tähän tehtävään. Eron jälkeen tulisi vähitellen pystyä sulattamaan omaa pettymystä. On pystyttävä luopumaan surun kautta siitä, mitä on menettänyt.

Kaiken tämän eron myllerryksen keskellä on lapsi. Miten hän kokee kaiken? Onko ympärillä olevilla aikuisilla voimavaroja ja kapasiteettia kuunnella hänen tunteitaan? Joskus lapset jäävät erossa liikaa oman itsensä varaan, kun aikuiset voivat huonosti ja reagoivat omin tavoin. Elämän rauhoittaminen auttaa osaltaan selviämään eron yli, kunnes itsestä löytyy taas uudenlaista voimaa ja ymmärrystä siirtyä kohti uutta.

Vierailija

En ymmärrä kysyjää lainkaan. Miksi exän pitäisi tuoda uusi kumppani "näytille", ja minkä takia pitäisi olla missään tekemisissä? Pura pettymystäsi terapeutille ja jätä mennyt taaksesi.

Vierailija

Ei minua ole ainakaan ahdistanut yhtään, exän uusi kumppani.

Hyvä kun löysi kumppanin, ei jääny yksin yksinäisyyteensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla