Uskottomuus on niin kipeä asia, että se jättää jälkensä pitkäksi aikaa, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Erosin miehestäni 22 vuoden jälkeen. Ero oli minulle shokki, sillä puolisoni petti minua, ja se tuntui minusta kuin kuolemalta. Kaikelta putosi pohja, ja tunsin olevani kuin kynnysmatto. Meillä on kaksi lasta, ja sain kuitenkin hoidettua elämämme kuntoon. 

Tapasin mukavan miehen, joka tietää taustani. Ongelmani on täydellinen luottaminen. Erosta on vasta vuosi, ja mietin, johtuuko se vain siitä. Tuntuu, etten voi antaa eksälleni ikinä anteeksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi kumppanini suhtautuu asiaan vihaisesti. Olemme puhuneet asiasta, ja sanoin suoraan, että voin luottaa vain 99-prosenttisesti kaiken vanhan takia. Niinpä hän lähti nyt kotiinsa. Möläytin, että kaikki miehet ovat samanlaisia. En edes tarkoittanut sitä ja pyysin anteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toivunko tästä ikinä? Kinusin pitkään eksältäni, onko kaikki hyvin ja rakastaako hän minua. Nyt kinuaminen ei tule mielestäni kuuloonkaan. Annan vain olla ja ehkä munaan kaiken.

Kiitos kysymyksestäsi! Olet eronnut 22 vuotta kestäneestä suhteesta vuosi sitten. Koet voivasi luottaa uudessa suhteessa enää 99 prosentin verran. Ensiksi tulee mieleen, että voisiko asian kääntää niin, että voit luottaa jo 99 prosenttia. Se on huikea luku! Olet kokenut raskaan ja yllättävän, ehkä traumaattisen avioeron miehesi uskottomuuden vuoksi. On täysin luonnollista, että se jättää jälkensä luottamukseen, vaikka uusi kumppani olisi täysin erilainen.

Ehkä ongelmanasi ei olekaan luottamuksesi vahvuus, vaan se, että uskottomuuden kipeän muiston palatessa mieleesi reagoit voimakkaasti. Uuden kumppaniasi on vaikea vastaanottaa reaktiotasi. Sinä siis kerroit uudelle kumppanillesi, että et voi luottaa enää kuin 99-prosenttisesti keneenkään. Hän reagoi tähän voimakkaasti tekemällä lähtöä luotasi. Sinä koit tilanteen pohjimmiltasi todennäköisesti pelkona hylkäämisestä ja yksin jäämisestä. Sen sijaan, että olisit ilmaissut tunteesi rauhallisemmin, tokaisit hänelle kiukkuisena ”kaikki miehet ovat ihan samanlaisia”. Se ilmeisesti loukkasi häntä entisestään, eikä anteeksipyyntösi edes auttanut tilannetta.  

Pohdin, onko miesystäväsi vaikea ottaa vastaan sanallista aggressiota. Onko luottamus aiheena hänelle jollain tavalla arka tai herkkä? Onko häntä aiemmin syytetty jostakin ilman syytä? Kiusaako häntä se, että eksäsi vaikuttaa yhä noin voimakkaasti sinuun ja teidän suhteeseenne, vai mistähän on kysymys?

Miten voit rauhoittaa itsesi vastaavissa tilanteissa? Kuinka kumppanisi voisi rauhoittaa sinua?

Kumppanisi reaktioihin voit vaikuttaa parhaiten omaa itseäsi ja toimintaasi tarkastelemalla. Miten voisit rauhoittaa itsesi vastaavissa tilanteissa? Kuinka kumppanisi voisi rauhoittaa sinua? Kipeän muiston pyrkiessä pintaan voisit puhua sisäisesti itsellesi: ”Ei ole mitään hätää. Tämä ei ole eksäni, tämä on ihan toinen mies, joka ei ole satuttanut minua. Nyt elän tätä päivää, hetki on ihan eri kuin vuosi sitten.” Voit sanoa ääneen kumppanillesi, että nyt ikävät muistot taas valtaavat mieltäni. Voitte sopia tavan, jolla hän voisi auttaa sinua tuntemaan olosi turvalliseksi. Voisiko hän kenties halata tai sanallisesti lohduttaa sinua pois vetäytymisen sijaan?

Sanojasi lainaten olet sitä mieltä, että annat vain olla etkä lähde kinuamaan mitään, kuten teit eksän kanssa, vaikka näin munaisit koko jutun. Mahdatko katua tätä joskus? Mielestäni olisi hyvä keskustella rauhassa, mitä välillänne tapahtui. Jos keskustelu asiasta on vaikeaa, voisitko kirjoittaa kumppanillesi kirjeen? Siinä voisit rauhassa miettiä asioiden ilmaisua ja selittää, että kysymys ei ole hänestä, vaan vanhoista vahvoista muistoista ja tunteista, jotka yhä aiheuttavat sinulle vaikeita hetkiä vaikka et sitä haluaisi.

Oletko valmis parisuhteeseen, vai olisiko nyt helpompi olla itsekseen vähän aikaa?

Ylipäätään sinun on hyvä miettiä tunteitasi miesystävääsi kohtaan. Oletko valmis parisuhteeseen hänen kanssaan vai olisi nyt helpompi olla itsekseen vähän aikaa? Jos haluat saada suhteen toimimaan, kannattaa edetä rauhallisesti. Voitte määritellä yhdessä suhteenne etenemisen tahdin. Yhdessä voi olla ilman nopeaa yhteenmuuttoa tai muita suurempia sitoumuksia.

Luottamuksen puuttuvan prosentin on hyvä antaa itää rauhassa suotuisassa maaperässä. Sitä lannoitetaan mukavalla ja turvallisella yhdessäololla. Näistä hetkistä muodostuu hyviä yhteisiä kokemuksia. Yleensä luottamus palaa pikkuhiljaa, ja ikävät muistot haalenevat. Jos ne eivät millään haalene, on hyvä hakea yksilökäyntejä tai parikäyntejä avuksi esimerkiksi perheneuvonnasta.  

Et kerro mitään lasten ja eksän tapaamisista eron jälkeen. Toivottavasti lapsilla on säännöllinen yhteys isäänsä. Huolimatta siitä kuinka kipeitä asioita uskottomuus ja ero ovat sinulle olleet, se ei saisi vaikuttaa niin, että isä jää lasten elämästä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla