Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Joskus vaikeista asioista kertominen on niin hankalaa, että reagoimme kuin lapsi, joka pelkää rangaistusta tai häpeää, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö. 

Minulla on mieheni kanssa firma, jonka raha-asiat hän otti hoitaakseen, kun minä sairastuin rintasyöpään. Olen toipumassa, ja kesällä saan todennäköisesti terveen paperit.

Mieheni ei osannutkaan hoitaa taloutta, vaan elimme yli varojemme. Hän jäi kiinni valehtelusta ja postien pimittämisestä.

Meillä on päällä jatkuva riita. Mieheni käy terapiassa masennuksen takia, ja edelleenkään hän ei puhu kanssani vaikeista asioista. Tavallinen arki meillä sujuu, mutta henkilökohtainen taso ei. Seksiäkään ei enää ole. Kävimme aiemmin pariterapiassa, mutta terapeutti muutti pois.

Olen taloudellisesti riippuvainen yhteisestä firmastamme, mutta kaipaisin uutta suhdetta. En usko mieheni enää kykenevän korjaamaan pilaamaansa, vaikka hän on talousasioita lukuun ottamatta hyvä mies.

Teillä on ollut miehesi kanssa raskaat vuodet. Sinun syöpäsairautesi, yrityksenne talouden hoitoon liittyvät ongelmat, salailu, riidat, miehesi masennus. Mitkä asiat mahtavat olla syitä, mitkä seurauksia? Onko niin, että kumpikin teistä on reagoinut kaikkeen raskaaseen omilla tavoillaan ja nuo vuodet ovat vieneet teitä erilleen?

Joskus toimintaa ei ohjaa aikuisen järki vaan jokin muu tunne.

On helppo ymmärtää, että koet pettymystä ja epäluottamusta miestäsi kohtaan. Tilanteessa, jossa sinä olit heikoilla ja tarvitsit hänen tukeaan ja apuaan, hän ei ollutkaan luottamuksesi arvoinen. Päinvastoin hän omalla toiminnallaan hankaloitti tilannetta entisestään hoitamalla huonosti yrityksenne taloutta ja erityisesti salaamalla sinulta asioita.

On vaikea tietää mikä on syynä miehesi toimintaan. Se, että hän ei osannutkaan tai pystynytkään hoitamaan yrityksenne taloutta ja siten petti luottamuksesi, on todennäköisesti pettymys ja häpeä hänelle itselleenkin. Onkohan tämä syynä siihen, että hän päätyi salaamaan sinulta asioita? Joskus vaikeista asioista suoraan kertominen niin vaikeaa, että työnnämme mieluummin päämme pensaaseen, vaikka tiedämme ennen pitkään paljastuvamme. Toimintaamme ei ohjaa aikuisen järki, vaan jokin muu tunne. Reagoimme kuin lapsi, joka pelkää rangaistusta tai häpeää. Usein tällainen käyttäytyminen juontaakin juurensa historiaamme, jossa emme ole voineet tulla nähdyksi kokonaisina. Emme ole voineet luottaa siihen, että voimme tulla hyväksytyksi myös erehtyvinä ja epätäydellisinä. Onko miehesi osannut selittää sinulle syitä salailuun ja ollut pahoillaan tapahtuneesta? Kerrot, että hän on masentunut ja käy terapiassa. Kaikki tapahtunut on selvästi vaikuttanut häneen vahvasti, mikä kertoo siitä mitä itsekin sanot, että hän on myös hyvä ja tunteva mies. Oletko muuten sanonut hänelle tätä, että pidät häntä muutoin hyvänä miehenä? Se voisi olla tärkeää hänen kuulla.

Jotta yhteys välillänne voisi alkaa korjaantua, teidän pitäisi pystyä kertomaan kummankin tarina. 

On kuitenkin selvää, että jotta ymmärrys ja yhteys välillänne voisi alkaa korjaantua, teidän pitäisi pystyä kertomaan ja kuulemaan kummankin tarina siitä, mitä kaikki tapahtunut kummallekin merkitsi. Te yrititte hakea tähän apua pariterapiasta, mikä harmittavasti jäi kesken. Mielestäni tarvitsisitte kuitenkin edelleen yhteistä ulkopuolista apua, jossa voisitte turvallisissa olosuhteissa kumpikin sanoa niitä asioita, joiden sanominen kahden kesken ei onnistu. Kerrot miehesi käyvän terapiassa, joten hänellä on todennäköisesti kykyä ja myös tarve puhua. Hän tekee terapiassa tärkeää työtä itsensä kanssa, joka osaltaan voi auttaa myös teitä parina. Miten sinä voit kaiken kokemasi jälkeen? Oletko hakenut ja saanut ulkopuolista apua omiin mietteisiisi?

Jäin myös miettimään, minkälainen suhteenne oli ennen sairastumistasi ja miehesi salailun aiheuttamia taloudellisia ja luottamukseen liittyviä ongelmia. Oletteko joskus pystyneet puhumaan myös hankalista asioista? Onko suhteessanne aiemmin ollut henkistä ja fyysistä läheisyyttä? Sanot, että arki on muuten hyvää. Mitä mahdat tällä tarkoittaa? Nämä kaikki asiat ovat tärkeitä, kun mietimme niitä perusteita, joiden varaan voimme alkaa rakentaa rikkoutunutta suhdetta. Jos perusteet ovat kovin heiveröiset, niin tilanne on luonnollisesti hankalampi.

Ymmärrän hyvin, että kaipaat vähintäänkin uudenlaista suhdetta.

Sanot, että kaipaat uutta suhdetta. Ymmärrän hyvin, että kaipaat vähintäänkin uudenlaista suhdetta. Et halua tällaista riitaisaa, puhumatonta suhdetta, ilman henkistä ja fyysistä yhteyttä. Luulen, että miehesikään ei toivo tällaista mitä nyt elätte. Sanot, että et usko, että miehesi pystyy korjaamaan pilaamaansa. Todennäköisesti hän ei pystykään. Eikä ainakaan yksin. Ei tapahtuneita asioita saa toiseksi tai tekemiämme virheitä tekemättömiksi. Joskus pystymme jälkikäteen löytämään jotain ymmärrystä sille, miksi asiat menivät niin kuin ne menivät. Joskus tämä ymmärrys auttaa meitä suhtautumaan myötätuntoisemmin sekä itseemme, että toiseen. Kun vihamielisyys vähenee, myös tarve suojautua esimerkiksi puhumattomuudella vähenee. Tällöin voimme myös aidosti olla pahoillamme, pyytää, antaa ja saada anteeksi.

Vakava sairaus ja siitä parantuminen käynnistävät usein moniin suuntiin ulottuvan pohdinnan siitä, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä. Kuulostaa sitä, että sinä olet elämässäsi tällaisessa kohdassa, miettimässä mitä sinä elämältäsi haluat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.