Lapsi ei saa joutua vanhempiensa eron välikappaleeksi, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Mikä avuksi, kun entinen kumppanini ei enää halua antaa uutta mahdollisuutta parisuhteellemme? Pelkkä kaveruus ei riitä minulle, sillä rakastan häntä edelleen. 

Meillä on yhteinen, kohta kolmevuotias lapsi, jonka kanssa lopetimme isän tapaamiset, sillä mies on ollut niissä jo kaksi kertaa humalassa. Teenkö oikein, kun pysyttelemme lapsen kanssa poissa isän läheltä?

Kiitos hyvin koskettavasta kysymyksestäsi. Tai mielestäni siinä on oikeastaan kaksi kysymystä: sekä parisuhteen että vanhemmuuden kysymykset. Nämä kaksi puolta on hyvin tärkeää pitää erillään. Yhteinen vanhemmuus on sidoksissa lapseen ja vanhemmuus jatkuu, vaikka parisuhde katkeaisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parisuhde perustuu vapaaehtoisuuteen.

Parisuhteenne on siis päättynyt, eikä entinen kumppanisi ole halukas jatkamaan sitä, vaikka sinä haluaisitkin. Se tuntuu varmasti pahalta. On hyvin mahdollista, että siitä huolimatta joudut vain hyväksymään tilanteen. Parisuhde on vapaaehtoisuuteen perustuva suhde, ketään ei voi siihen pakottaa.

On tärkeää antaa itsensä surra päättynyttä parisuhdetta ja tuntea kaikkia muitakin tunteita, mitä ero aiheuttaa. Niiden läpikäymisen kautta pääsee omassa eroprosessissaan eteenpäin. Joskus on hyvä pitää tietoisesti etäisyyttä entiseen kumppaniinsa, jos itse tuntee vielä lämpimiä tunteita häntä kohtaan. Todennäköisesti aika auttaa.

On erittäin hyvä, ettet ole antanut isän tavata lastaan silloin, kun isä on humalassa.

Yhteinen vanhemmuus ja lapsenne asiat taas täytyy pitää kaikesta tästä erillään. Lapsen ei pidä joutua vanhempiensa eroprosessin välikappaleeksi.

On erittäin hyvä, ettet ole antanut tytärtänne isänsä hoitoon silloin, isä on ollut humalassa. Olisiko teidän mahdollista vielä erikseen sopia, että isä saa tavata tytärtään vain selvin päin? Lapsenne hyvinvoinnin ja psyykkisen kehityksen kannalta on merkittävää, että isään voi luottaa ja hänen kanssaan on turvallista olla. Tätä sinä joudut arvioimaan. Ja pitämään mittarina lapsenne etua.

Äitinä sinulla on vastuu taata omalta osaltasi lapsenne mahdollisimman hyvät ja tasapainoiset edellytykset kasvaa ja kehittyä. Jos pystyt tukemaan sitä hyvää, mitä lapsenne suhteessa isäänsä on, teet lapsellenne palveluksen. Samoin kuin silloin, kun suojelet lastanne turvattomuudelta.

Entisen puolison rankaiseminen lapsen kautta on taas lapselle vahingollista. Lapsen tapaaminen humalassa ei ole missään nimessä sallittua, mutta ei myöskään lapsen käyttäminen koston välineenä.

Tässä voit joutua katsomaan sisintäsi hyvin tarkkaan. Jos rajoitat tai estät isän ja tyttären tapaamisia aiheellisesti lapsen turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi, toimit oikein. Mutta jos syynä estämiseen ovat sinun omat vaikeat tunteesi suhteessa entiseen puolisoosi, toimintasi on lapsesi kannalta haitallista. Näiden erottaminen ei ole aina helppoa, mutta erittäin tärkeää se on. Lapsenne vuoksi.   

Vierailija

Jos ei anna lapsen tavata isäänsä tai äitiään, aiheuttaa suurta vahnkoa omalle lapselleen ja hänen itsetunnolleen.

Lapsi luulee että hänessä itsessäänkin on jotain  vikaa, jos hänen isäänsä/äitiään arvostellaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla