Kumppanin kanssa kannattaa puhua ääneen siitä, miten kummallakin säilyy tunne, että on toisen mielestä haluttava. Kuva: Shutterstock
Kumppanin kanssa kannattaa puhua ääneen siitä, miten kummallakin säilyy tunne, että on toisen mielestä haluttava. Kuva: Shutterstock

Perheneuvoja vastaa kolmeen parisuhdetta hiertävään kysymykseen. 

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

 

1. Puolisoni ei tee koskaan aloitetta.

Siitä, minkä kokee aloitteeksi seksiin, on hyvä jutella kumppanin kanssa. Tulkitseeko itse aloitteeksi sen, että toinen tulee lähelle ja koskettaa vai sen, että hän sanoo suoraan, että haluaa seksiä. Vai ehkä jotakin muuta? Entä millaisia aloitteita itse tekee?

– Harvoin on niin, ettei toinen halua koskaan, mutta aloitteet saatetaan lukea eri tavoin, perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän kysyy, onko toisaalta väliä, kumpi tekee aloitteen useammin. Jos aloite tulee toiselta luontevammin ja siitä seuraa jotakin kivaa yhteistä, tilanne ei ole ainakaan huono.

Etenkin pitkässä parisuhteessa ehtii tulla vaiheita, joissa toinen on aktiivisempi ja halukkaampi, toinen taas haluaa vähemmän. Tuskin koskaan seksihalut ovat aivan yhteneväiset.

– On kuitenkin hyvä miettiä yhdessä, miten kummallakin säilyy tunne, että haluaa seksiä ja että on haluttu.

Jos seksistä tulee riidan tai syyttelyn aihe, läheisyys häviää ja herkästä asiasta saattaa tulla loukkauksien kenttä.

– Jos arvostelee toisen seksuaalisuutta, voi loukata hyvin syvästi. Koskaan ei pitäisi esimerkiksi sanoa, että mikä sinussa on vikana, kun et halua. Kukaan ei varmasti ole tahallaan haluton.

Stelin-Valkama toteaa, että halun ajatellaan usein olevan ”on tai off” – joko poissa tai päällä.

Halukkuutta voisi kuitenkin ajatella asteikolla yhdestä kymmeneen. Kun toinen tekee aloitteen, mutta itse on väsynyt ja muissa ajatuksissa, toisen halu on ehkä vitosessa tai ylempänä, oma halu kakkosen tienoilla.

– Voisiko silti antaa itselleen vähän pelivaraa ja kokeilla, syttyisikö kuitenkin?

Halun ajatellaan usein olevan ”on tai off” – joko poissa tai päällä.

Stelin-Valkama kannustaa suhtautumaan seksiin leikkimielisesti.

– Mitä sitten, jos tilanne johtaa ’vain’ halailuun ja pussailuun tai kosketukseen? Läheisyys on aina plussaa, vaikka siitä ei syntyisi hohdokasta yhdyntää tai yhdyntää lainkaan. Kaikki seksi on hyvää, sillä se kannattelee suhdetta.

Sitä paitsi pienestäkin läheisyydestä voi jäädä nälkä, joka johtaa seuraavalla kerralla pidemmälle. Yhdessä kannattaa puhua siitä, mikä sytyttää ja mikä sammuttaa omat ja toisen seksihalut.

2. Lapsen saamisen jälkeen en ole tuntenut itseäni haluttavaksi.

Jos tarkkailee seksin aikana itseään ja sitä, miltä näyttää, on tilanteen ulkopuolella eikä varmasti pysty virittäytymään nauttimaan.

– Vapautumisessa voi auttaa se, että juttelee kumppanin kanssa siitä, kuinka riitämme toisillemme. On hyvä myös miettiä, mistä itselle tulee tietty malli, miltä pitäisi näyttää tai millaista seksin pitäisi olla. Sen sijaan kannattaa pohtia, millainen seksi itsestä ja omasta kumppanista on hyvää.

Uutta äitiä on hyvä muistuttaa siitä, että hänen ei tarvitsekaan näyttää samalta kuin ennen lasta.

Varsinkin ensimmäisen lapsen jälkeen oman kehon muuttuminen voi hämmentää. Stelin-Valkama kehottaa arvostamaan omaa kehoa muutoksista huolimatta.

– Itseään voi katsoa peilistä ja laittaa merkille, mikä juuri minussa on kaunista. Jokainen on kaunis omalla tavallaan. Itseään ja kehoaan kannattaa helliä esimerkiksi tuoksuilla ja voiteilla, joista tulee hyvä olo.

Puolison suhtautumisella on suuri merkitys. Uutta äitiä on hyvä muistuttaa siitä, että hänen ei tarvitsekaan näyttää samalta kuin ennen lasta.

– Jokaiselle on tärkeää tuntea olevansa puolisonsa silmissä hyvännäköinen ja saada ihailua ja tukea.

Jos tuntee olevansa seksin suhteen lukossa, apua voi olla hellyysharjoituksista, joissa etsitään läheisyyttä uudelleen. Kumppanin kanssa voi sopia, että kumpikin vuorollaan koskettelee toista parikymmentä minuuttia. Koskea saa muualle paitsi erogeenisille alueille. Tarkoituksena on löytää mielihyvä sekä saamastaan että antamastaan kosketuksesta ilman painetta yhdynnästä.

3. En osaa heittäytyä tilanteen vietäväksi, ja seksi tuntuu suorittamiselta.

Jos mieli täyttyy kotitöistä ja muista velvollisuuksista, Stelin-Valkaman vinkki on pieni irtiotto arjesta. Onnistuisiko yö hotellissa tai kesällä vaikka teltassa? Seksiloman ei tarvitse suuntautua kauas.

– Täydellistä hetkeä ei esimerkiksi pikkulapsivaiheessa välttämättä tule, joten odottelemaan ei kannata jäädä, vaan järjestää ihana hetki siellä, missä se on mahdollista.

Vähintään kannattaa siirtyä makuuhuoneesta olohuoneen puolelle, varsinkin jos samassa huoneessa nukkuu vauva.

Stelin-Valkama toteaa, että henkistä yhteyttä puolisoon kannattaa vaalia ja järjestää aikaa esimerkiksi yhteiselle iltapalalle, elokuvan katselulle tai loman suunnittelulle. Henkinen ja fyysinen yhteys kulkevat käsi kädessä.

Seksihaluihin vaikuttaa myös kokemus arjen vastuiden tasapuolisesta jakamisesta.

– Se että toinen huolehtii arjesta ja toinen menee lähinnä omia menojaan, ei ole kovin romanttinen viritys eikä rohkaise haluamaan seksiä. Kokemus siitä, että muutkin asiat elämässä jaetaan, saa tuntemaan, että seksinkin voi jakaa.

Jos edellisestä seksikerrasta on kulunut pitkä aika ja ryhtymiseen on tullut kynnys, voi alkuun sopia vaikka, että molemmat hierovat toisiaan mutta pidemmälle ei ole pakko mennä. Toisen keho ja kosketus tulevat uudelleen tutuiksi.

Aloita työskentely kotona yrityksemme kanssa. Se on taloudellisesti palkitsevinta mitä olen koskaan tehnyt. Perjantaina sain upea Audi 5, kun olin ansainnut 36259 dollaria viime kuussa. Aloitin tosiasiallisesti viisi kuukautta / sitten ja käytännössä heti tuotin vähintään 96 dollaria tunnissa. vieraile tällä sivustolla täällä.

------>>>>> www.WebWork3.Com

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla