Alkoholin väärinkäyttö voi kuormittaa parisuhdetta kohtuuttomasti, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Ongelmani on mieheni alkoholinkäyttö. Kun hän juo, hän muuttuu ihmisenä ihan täysin. Joudun stressaamaan siitä, pääseekö hän kotiin, enkä saa häneen mitään yhteyttä. Hänen puheestaan on vaikea saada selvää, ja hän haukkuu minua, kun tulee kotiin örveltäen. Kännissä hän on myös aggressiivinen. Hän ei ole kuitenkaan koskaan vahingoittanut minua, vain tavaroita.

Mietin, miten asian kanssa voisi edetä. Pitäisikö minun irrottaa, vai onko mahdollista tehdä jotain? Selvänä hän on ihana ja huomioiva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiitos kysymyksestäsi! Ikävää, että ihana ja huomioiva puolisosi muuttuu liian alkoholinkäytön vaikutuksesta aivan erilaiseksi. Hyvä, että hän ei ole sinua kohtaan fyysisesti aggressiivinen. Kerrot hänen kuitenkin vahingoittaneen irtaimistoa, eli ilmeisesti hän on heitellyt tavaroita tai potkinut huonekaluja, mikä voi olla pelottavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonnollisesti humalainen örvellys, sinun haukkumisesi sekä tilanteiden arvaamattomuus kuormittavat parisuhdettanne. Todennäköisesti olet myös huolissasi hänestä, mikä on myös raskasta. Jos teillä on lapsia, myös he todennäköisesti kärsivät juomisesta ja sen seurauksista ainakin sinun jaksamisesi kautta. Miehesi tuskin on osallistuva ja läsnä oleva krapula-aamuinaan, minkä lapset huomaavat ja myös osaavat liittää alkoholinkäyttöön isommaksi kasvaessaan.

Tiedätkö, miksi hän juo niin paljon, ettei hallitse käytöstään?

Juoko miehesi kotona vai baarissa, yksin vai porukassa, viikonloppuisin vai myös arjessa? Käyttekö yhdessä ulkona? Joskus pariskunnat eivät voi mennä yhdessä iltaa viettämään, koska toisen humalakäyttäytyminen ärsyttää liikaa ja illasta tulee katastrofi. Onko sinulle selvinnyt miksi miehesi juo? Toki alkoholinkäyttö humaltumistarkoituksessa on kulttuurissamme tavallista, mutta miksi juoda noin paljon, että ei hallitse käytöstään?

Onko hänellä henkilökohtaisia ongelmia tai ylikuormitusta esimerkiksi töiden, ihmissuhteiden tai terveydentilan suhteen, joita hän käsittelee alkoholin avulla? Onko kyse siitä, että hyvässä seurassa tulee porukan mukana juotua liikaa? Kaikki eivät nousuhumalassaan kykene laskemaan annoksia ja lopettamaan pisteeseen, jonka tietää olevan oman sietokyvyn rajoilla. Monet oppivat määrittelemään annosrajan, josta ei tule krapulaista oloa. Humalan vahvuuteen luonnollisesti vaikuttavat sitä edeltäneet ruokailut, väsymystila ja esimerkiksi lääkitys. 

Usein alkoholinkäytöstä kärsivä läheinen saa kuulla monta lupausta ja kokea monta pettymystä.

Tuleeko hänelle morkkis käytöksestään, pyytääkö hän anteeksi sinulta? Pystyykö hän keskustelemaan asiasta jälkeenpäin, vai onko asia liian häpeällinen? Näkeekö miehesi juomisen ongelmaksi? Onko hän luvannut ryhdistäytyä asian suhteen? Usein alkoholinkäytöstä kärsivä läheinen saa kuulla monta lupausta ja kokea monta pettymystä. Mitä miehesi voisi saada juomisen tilalle? Voisitteko keksiä viikonlopuille jotain kiinnostavaa tekemistä, johon alkoholi ei liity mitenkään? Harrastaako hän liikuntaa, keksisittekö jonkin yhteisen lajin? Jos kotikonstit eivät auta ja lupaukset pidä, pariterapiaan tai A-klinikalle yksilöhoitoon hakeutuminen tai muu hoito voivat tuoda muutoksen tilanteeseen.

Älä jää pohtimaan tilannetta yksin.

Usein ihminen itse ei näe ongelmaa yhtä pahana kuin viereltä seuraavat. Ongelma on kuitenkin parisuhteeseen vaikuttava asia, koska sinä siitä kärsit. Kysyt, pitääkö jo irrottaa. Erouhkaus voi toimia silloin, kun muuta keinoa ei enää ole, ja olet täysin kyllästynyt tilanteeseen. Jos suhteenne on lyhyt eikä yhteisiä lapsia ole, lähtö yleensä on helpompaa, mutta silti ero tuntuu usein pahalta. Suhteessa on usein paljon hyvää ja muutos pelottaa. Vain sinä voit päättää pitääkö jo irrottautua tästä suhteesta vai vielä taistella muutoksen suuntaan. Tyytyminen tilanteeseen ei tunnu hyvältä ratkaisulta, se vain katkeroittaa pidemmän päälle ja eliminoi kunnioitusta ja luottamusta väliltänne.

Älä jää pohtimaan tilannetta yksin. Hyödynnä ystävien, muiden läheisten ja tarvittaessa ammattiauttajan tukea. Joskus myös alkoholiongelmaisen ystävät ja läheiset voivat olla korvaamaton tuki esimerkiksi hoitoonohjauksessa. Mukavaa ja raittiinpaa kesää teille! 

Vierailija

No, ei kyllä kannata ainakaan jäädä tuohon samaan. Agressiivisuudesta tulee tapa ha se tappaa lapsesi henkisen ja fyysisen turvan. Lapsesi joutuu pelkäämään äidin hengen puolesta ja se vaikuttaa kaikkeen.

Kai se on valinnan paikka teillä kummallakin.
Jos alkoholin annatte määrätä perheenne kulun, niin jossain mättää.

Mitä sinä haluat?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla