Yksi muistisääntö: kun ajattelet kumppanistasi hyvää, kerro se hänelle. Syntyy hyvän kierre. Kuva: iStockphoto
Yksi muistisääntö: kun ajattelet kumppanistasi hyvää, kerro se hänelle. Syntyy hyvän kierre. Kuva: iStockphoto

Kun arki hyökyy päälle, parhaat keinot hoitaa parisuhdetta ovat pieniä, arkisia ja jokaisen toteutettavissa.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

1. Kohtele puolisoa kuin ystävää. Äänensävyllä on merkitystä: koita väsyneenäkin puhua mahdollisimman mukavalla tavalla. Jos tulee tiuskittua, pyydä anteeksi. 

2. Jos kumppanisi on etäinen, kysy häneltä, mitä kuuluu. Vaivaako jokin? Älä odota hänen aloitettaan, sillä on pääasia, että jompikumpi ottaa asian puheeksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Muista, että sinun ei tarvitse keksiä ratkaisuja hänen ongelmiinsa. Usein pelkkä kuunteleminen riittää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Älä jää mököttämään pienistä asioista, sillä se pilaa tunnelman pidemmäksi aikaa. Puhu omista tuntemuksistasi, vältä kaikkea syyttelyksi tulkittavaa.

5. Kerro myös itse puolisollesi, mitä sinulle kuuluu. Asioiden jakaminen helpottaa! Vaikka olisit tottunut pärjäämään yksin, voit harjoitella jakamista.

6. Jos olet stressaantunut enimmäkseen muista kuin parisuhteen ja perheen asioista, on tärkeää kertoa se puolisollesi. Silloin hän ei luule, että olet ärsyyntynyt hänen takiaan.  

7. Ole läsnä. Kun vietät aikaa kumppanisi kanssa, laita puhelin ja tietokone pois ja kuuntele häntä. Katso silmiin ja osoita kuulleesi. Sopikaa, milloin luvallista somettaa yhteisenä aikana.  

8. Aina, kun ajattelet puolisostasi jotain mukavaa, sano se ääneen! Jos olette sillä hetkellä erossa, lähetä hänelle hellä viesti. Kannusta ja kehu häntä asioista, jotka sujuvat ja muista kertoa, jos hän näyttää erityisen hyvältä jonain hetkenä. Vaikka puolisolla olisi vaikeuksia ottaa kehuja vastaan, ne kuitenkin lämmittävät.

9. Viettäkää parisuhdeaikaa. Jos et pysty rentoutumaan kotona, hommatkaa lapsenvahti ja ottakaa irtiotto kodin rutiineista ja vastuusta. Käyttäkää rohkeasti eri vaihtoehtoja, jos omia verkostoja ei ole lähellä. Aina ei tarvitse lähteä ulos, sillä iltateehetki tai saunan jälkeinen viilentyminen kotiterassilla toimii.

10. Muistakaa lähtöpusu. Halatkaa, kun tapaatte taas.

11. Ylläpitäkää läheisyyttä välillänne! Läheisyys on muutakin kuin seksiä, se on kosketusta ja katseita arjessa. Lähtö- ja tapaamisrituaali on hyvä keino tehdä läheisyydestä tavallista. 

12. Menkää edes välillä samaan aikaan nukkumaan. Se lisää seksin todennäköisyyttä ja mahdollistaa pienen yhteisen hetken, vaikka sopia päivän riidat.   

13. Huolehdi omasta jaksamisestasi! Älä unohda itseäsi naisena ja miehenä. Jos teillä on lapsia, olet elänyt jo kauan ennen heitä. On asioita, joista pidät ja joita harrastat. Ne voivat yhä kuulua ainakin osittain elämääsi, vaikka olet äiti tai isä. Itsestään huolehtiva vanhempi on myös parempi puoliso.

14. Jos olet työmatkalla, pidä yhteyttä kumppaniisi. Ole läsnä henkisesti, vaikka olet fyysisesti poissa. Kysy mitä kotiin kuuluu ja kuinka puoliso pärjäilee. Kehota häntä hyödyntämään jokainen lepohetki itselleen.

15. Tehkää suunnitelmia, ne auttavat jaksamaan ruuhkaisempia hetkiä. Retkiä, yhteisiä irtiottoja, mahdollisesti lomamatkoja tai vain viikonloppuja, jolloin ei ole mitään ohjelmaa ja saa vain olla.      

16. Käpertykää yhdessä sohvan nurkkaan, kun lapset on saatu nukkumaan edes kerran viikossa.

17. Muistele, milloin olet saanut tukea ja lohtua kumppaniltasi juuri kun olet sitä eniten kaivannut. Kerro tästä hänelle ja kiitä häntä siitä. Suhteen hyviin hetkiin kannattaa palata uudestaan ja uudestaan, sillä niistä voi ammentaa hyvää fiilistä nykyhetkeen.

18. Muista kiitos. Kiitä kumppaniasi tänään jostakin arkisesta asiasta, josta ei tule tarpeeksi usein kiitettyä. Kiitos on sana, joka on parasta vastalääkettä sille että asiat muuttuvat itsestäänselvyyksiksi. Se ei kulu käytössä! Kun herkistyy huomioimaan hyviä tekoja, yksi kiittämisen arvoinen asia löytyy jokaisesta päivästä. Samalla alat nähdä kumppanisi myönteisessä valossa, eivätkä pienet hyvät työt lipsahda itsestäänselvyyksinä ohi tyyliin "totta kai se tankkaa autoni ja pesee pyykkini".

19. Katselkaa toisianne. Mikään ei voi korvata katsetta tunneyhteyden luojana. Erilaiset ruudut ja laitteet ovat tärkeitä ja hyödyllisiä, mutta niihin pätee vanha sanonta: Ruutu on hyvä renki, mutta huono isäntä.

20. Parisuhdeperjantai, parisuhdeviikonloppu, parisuhdematka, parisuhdepatikka, parisuhdevartti – sopikaa teidän oma tapanne, jolla varmistatte riittävän yhteyden toisiinne arjen keskellä. Tavat kannattelevat. Kun jokin toistuu elämässä, se on olemassa ja vaikuttaa paljon enemmän kuin sen hetken jonka se kestää, sillä siihen liittyy odotus ja suunnittelu, itse asia, sekä sen muisteleminen ja jakaminen.

21. Yllätä kumppanisi tavalla, josta tiedät hänen ilahtuvan. Osta hänen herkkujaan, kata pöytä kauniisti ja yllätä hänet lasten mentyä nukkumaan Arjessa on niin paljon rutiinia, että kaikki myönteiset yllätykset piristävät ja ilahduttavat. Muista kuitenkin, että ajoitus ratkaisee! 

22. Kaipaatko seksielämäänne vaihtelua? Puhu toiveistasi ja ajatuksistasi. Kumppanisi ei ole ajatustenlukija, ja kaipauksenne voi hyvinkin olla yhteinen.

23. Tehkää yhteinen soittolista teille tärkeistä kappaleista, ja kuunnelkaa sitä yhdessä tai erikseen aina tarpeen vaatiessa. Harva asia herättää tunteita yhtä tehokkaasti kuin musiikki.

24. Yritä miettiä joka päivä yksi asia, jolla voisit tehdä kumppanisi päivästä paremman, ja toimi sen mukaan. Parisuhteen onnellisuuden ja tunneyhteyden lisääminen ei välttämättä vaadi suuria vaan toistuvia arkisia tekoja.

25. Anna puolisollesi kuuden sekunnin suudelma. Se on syvempi kuin pikapusu, muttei välttämättä kutsu seksiin.

26. Istu kumppanisi viereen, halaa ja hyväile häntä muulloinkin kuin seksitarkoituksessa. Jokainen kaipaa läheisyyttä ja hyvänäpitoa.

27. Vie rakkaasi retkelle hänen lapsuudenmaisemiinsa. Kysele hänen muistoistaan. Vie hänet myös retkelle oman lapsuutesi leikkipaikoille.

28. Kirjoita kumppanillesi rakkauskirje. Tee se käsin kynällä paperille.

29. Lähetä puolisollesi kiva viesti viikon ajan joka päivä.

30. Kerro kumppanillesi kolme asiaa, joita arvostat hänessä

Asiantuntijoina perheneuvojat Nina Kauppinen, Jarno Hellström ja Päivi Stelin-Valkama.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miks pitää olla pakollinen ho-mokuva tossa kuvituskuvana? Pridepropagandaa. Me heterot emme ole kiinnostunteita g-a-yuhteista.

Tuliko siitä niin paha mieli, että on oikein pakko kirjoittaa kommentti? Jos parisuhdejuttujen kuvissa on käytännössä aina kuva heteroparista, niin ainakin musta se on ihan OK, että edes kerran on kuva homoparista. Ei sun tarvi olla kiinnostunut eikä pahoittaa mieltäsi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miks pitää olla pakollinen ho-mokuva tossa kuvituskuvana? Pridepropagandaa. Me heterot emme ole kiinnostunteita g-a-yuhteista.

"me heterot" jotka eivät omien sanojensa mukaan ole ollenkaan kiinnostuneista homotouhuista ovat just niitä jotka eniten niistä jaarittelee ja miettii.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla