Niillä pareilla, joilla on fyysistä koskettamista pitkin päivää, on usein tyydyttävämpi seksielämä. Kuva: iStock
Niillä pareilla, joilla on fyysistä koskettamista pitkin päivää, on usein tyydyttävämpi seksielämä. Kuva: iStock

Seksi on liima, joka pitää parisuhteen kasassa, sanoo seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen. Tätä liimaa tarvitaan erityisesti ruuhkavuosien keskellä.

– Seksi on asia, joka erottaa parisuhteen kaverisuhteesta, joten siksi seksiä ei pidä unohtaa, muistuttaa seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen

Pikkulapsiperheessä aika seksille otetaan yleensä iltaisin, lasten mentyä nukkumaan. Tässä vaiheessa päivää molemmat vanhemmat ovat usein jo aika poikki, mutta silti rakastelun voi välillä asettaa tärkeysjärjestyksessä aikaisen nukkumaanmenon edelle. 

Seksi ruokkii seksiä, Lavikainen muistuttaa. Usein jo kerta riittää siihen, että toisen läheisyyttä kaipaa pian uudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja jos käy niin, että takana on tavallista pidempi kuiva kausi, siitä kannattaa puhua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Senkin voi yhdessä todeta ja hyväksyä, että tämä nyt vain kuuluu tähän elämänvaiheeseen. Tärkeää on, että päättää mennä sen vaiheen yli yhdessä, Lavikainen sanoo. 

Lavikaisen vinkit parempaan parisuhteeseen: 

1. Suukottele ja halaile

Niillä pareilla, joilla on fyysistä koskettamista pitkin päivää, on myös usein myös tyydyttävämpi seksielämä. Pieniä hellyydenosoituksia on helppo ujuttaa päivän eri hetkiin: aamulla herätessä kumppanin voi huomioida suukolla, ja töiden jälkeen voi pysähtyä muutamaksi minuutiksi ja halata puolisoa.

Kun arjessa on kohtaamista, kosketusta ja pientä flirttiäkin, se vaikuttaa seksielämään myönteisesti. 

2. Keskustele avoimesti

Hyvään seksielämään kuuluu keskustelu. Vaikka suuria seksiin liittyviä haasteita ei olisikaan, keskustelu auttaa päivittämään sen, missä nyt mennään. Keskustelun tueksi voi ottaa muutaman ydinkysymyksen: Mitä toivon seksielämältäni? Kuinka usein haluaisin seksiä? Entä onko seksielämässämme haasteita? 

Keskustelu on tie hyvään seksiin. Keskustellessa säännöllisesti seksiin liittyvistä asioista pysyy kartalla puolison ajatuksista, mutta myös omistaan. 

3. Järjestä aikaa kumppanillesi viikoittain

Joillekin pareille toimii se, että kalenteriin varataan viikoittain aikaa olla rauhassa kahden. Jotkut parit taas merkkaavat ajan suoraan seksille.

Lavikaisen mukaan kahdenkeskisen ajan ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa seksiä. Jo se, että kumppanin kohtaa ilman älylaitteita omalla kotisohvalla, tuo hänet arjessa lähemmäksi. Yhteyden saamiseen ei aina tarvita treffi-iltaa kodin ulkopuolella, vaan hetken voi luoda lasten mentyä nukkumaan. 

4. Ota omaa aikaa 

Yllättävää mutta totta: oman ajan ottaminen parantaa myös seksielämää ja parisuhdetta. 

Lapsen syntymä on iso asia, ja se vaikuttaa myös siihen, miten vanhemmat näkevät itsensä ja toisensa. Kun perhe-elämää on takana hyvä tovi, naiseus ja mieheys hautautuu helposti vasu-keskusteluihin ja harrastusviemisiin. 

Jos kumppanin tai itsensä näkee pelkästään vanhemman roolissa, pieni etäisyys auttaa. Kotiympyröistä irtaantuminen palauttaa mieleen sen, kuka minä olen, ilman lapsia ja kumppania. Tämä puolestaan vapauttaa ajatuksia muuhunkin kuin arjen pyöritykseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla