Luottamuksen lisääntyminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja molemminpuolinen kunnioitus lähentävät kumppaneita ja sillä on myönteinen vaikutus seksiin. Kuva: iStockphoto
Luottamuksen lisääntyminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja molemminpuolinen kunnioitus lähentävät kumppaneita ja sillä on myönteinen vaikutus seksiin. Kuva: iStockphoto

Seksiä on ruuhkavuosina harvemmin, mutta se auttaa jaksamaan kiireessä. Lue myös seksuaaliterapeutin vinkit sujuvaan seksielämään ruuhkavuosina.

Yli puolet lapsiperheiden vanhemmista kokee, että seksi on parempaa, kun pikkulapsiarki on tehnyt kumppaneista läheisempiä. Yhdessä koetun synnytyksen ja lapsiarjen myötä toista voi oppia ymmärtämään ja arvostamaan entistä enemmän.

– Vanhemman rooli voi tuoda kumppanista esiin uusia, hyviä puolia. Luottamuksen lisääntyminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja molemminpuolinen kunnioitus lähentävät kumppaneita ja sillä on myönteinen vaikutus seksiin, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Aikataulun avulla seksiä arkeen

Puolet lapsiperheellisistä kokee seksin olevan hyvä tapa rentoutua iltaisin lasten jo mentyä nukkumaan. Yhtä moni kokee, että lasten saannin myötä seksin määrä on vähentynyt: pariskunnilla ei ole yhä lailla aikaa ja mahdollisuuksia seksin harrastamiseen kuin ennen lapsia, ja seksihetket joutuu aikatauluttamaan aikaisempaa tarkemmin. Miehiä seksin vähentyminen häiritsee useammin kuin naisia.

Hyvinvoivassa kehossa myös seksihalut voivat olla paremmin läsnä.

– On luonnollista, että jo tieto lasten läsnäolosta kodissa voi vähentää seksihaluja, vaikka puhtia petipuuhiin riittäisikin. Rentoutumista ja sopivaan tunnelmaan virittäytymistä voivat häiritä myös väsymys ja stressi.

Lavikainen muistuttaa, että kumppanin huomioimisen ohella tulisi pitää huolta myös omasta itsestään ja omaan jaksamiseen vaikuttavista asioista, kuten riittävästä unesta tai liikunnasta. Hyvinvoivassa kehossa myös seksihalut voivat olla paremmin läsnä.

Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen seksuaalisuuteen

Raskaus ja synnytys muuttavat naisen kehoa. Lapsen syntymän jälkeen omaan kehoon voi tutustua uudelleen sekä yksin että yhdessä kumppanin kanssa.

Naisen suhde omaan kehoon usein syvenee ja muuttuu armollisemmaksi raskauden ja synnytyksen myötä. Tämä voi näkyä naisessa parempana seksuaalisena itsetuntona ja itsevarmuutena, mikä puolestaan voi lisätä kumppanin seksuaalista halukkuutta. Joka kolmas mies pitää omaa kumppaniaan äitiyden myötä entistä haluttavampana, Lavikainen kertoo.

Toisaalta osa naisista kokee, että synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa hankaloittavat seksin harrastamista. On täysin yksilöllistä, kuinka kauan yhdynnöistä halutaan pidättäytyä. Tapoja osoittaa rakkautta, kokea läheisyyttä ja seksuaalista nautintoa on kuitenkin paljon muitakin kuin yhdyntä.

– On luonnollista, että naisten seksihalut heräävät synnytyksen jälkeen miehiä hitaammin. Yhdynnät voidaan aloittaa synnytyksen jälkeen, kun kipu ja arkuus ovat hävinneet.

”On luonnollista, että naisten seksihalut heräävät synnytyksen jälkeen miehiä hitaammin.”

Liukuvoide toimii hyvänä apuna yhdyntöjen palatessa elämään synnytyksen jälkeen, sillä erityisesti imettävillä äideillä limakalvot saattavat olla tavallista kuivemmat. Geishakuulien avulla kannattaa pitää yllä tärkeitä lantionpohjalihaksia, jotka paitsi huolehtivat pidätyskyvystä myös tuovat lisää nautintoa seksiin, Lavikainen neuvoo.

Annukan vinkit sujuvaan seksielämään ruuhkavuosina:

  1. Pidä omasta hyvinvoinnistasi huolta. Seksuaalisuus voi paremmin, kun keho ja mieli ovat tasapainossa. Uneen, liikkumiseen ja itselle tärkeisiin asioihin kannattaa panostaa kiireisessä arjessakin.
  2. Keskustelkaa kiireisen arjen haasteista. Molemminpuolinen ymmärrys toisen pään sisällä käyvästä myllerryksestä elämänmuutoksen keskellä helpottaa ja pitää yllä kumppanien välistä yhteyttä.
  3. Suhtautukaa seksielämäänne uteliaasti. Naisen keho muuttuu raskauden ja synnytyksen myötä, mikä voi saada myös seksin tuntumaan erilaiselta. Etsikää uusia tapoja kokea ja tuottaa läheisyyttä sekä tyydyttää kumppania.

Lähde: Kaalimato.com.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.