kuva: Sanna Kajander-Ruuth
kuva: Sanna Kajander-Ruuth

Lasten kanssa Legolandiin? Näin saat päivästä kaiken irti.

Pohjoismaiden hienoimpia lapsiperhekohteita on Legoland Tanskan Billundissa. Puisto on suunniteltu niin, että tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää kaikille perheenjäsenille taaperoista teineihin. Puisto myös yhdistää sukupolvia: pienenä legoja rakennelleet nykyvanhemmat voivat intoilla omista kokemuksistaan ja jakaa niitä lastensa kanssa. Ja jos huivipuistomeininki alkaa turruttaa, voi aina karata puistoalueen kauppoihin shoppaamaan.

Äkkiseltään puisto kokonaisuutena saattaa kuitenkin tuntua jättisuurelta ja vaikeasti hahmotettavalta. Näillä vinkeillä saat päivästäsi siellä mahdollisimman paljon irti.

Luovi ruuhkassa

Ajoissa liikkeelle: Puiston portit avautuvat kello 10, ja asemissa kannattaa olla heti. Arkipäivinä, sesonkien ulkopuolella ja hieman kehnommalla ilmalla selviää vähemmällä jonottamisella. Erillismaksua vastaan puistosta saa Express-passeja, joiden avulla on mahdollista päästä muutamiin suosikkilaitteisiin nopeampaa kaistaa pitkin.

Tarkista aukioloajat: Lyhimmillään puisto on auki kuuteen, pisimmillään iltayhdeksään. Laitteet seisahtuvat tuntia tai kahta ennen sulkemisaikaa. Oman vierailuajankohdan aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen täältä.

Säilytä kartta: Lipun mukana saa iloisenvihreän aluekartan, joka on ehdoton apu. Merkinnät ovat selkeitä, suunnistaminen helppoa ja välimatkat käveltävissä. Rattaiden kanssa pääsee liikkumaan hyvin. Alueeseen voit tutustua etukäteen nettikartan avulla.

Houkutuksia lompakolle

Muista rahanvaihto: Tanskassa käypää valuuttaa on maan oma kruunu. Eurojakin otetaan vastaan, mutta kurssi lasketaan aina turistin tappioksi. Valuuttaa voi vaihtaa etukäteen jo lentokentällä. Legolandin alueella, lähellä pääporttia, sijaitsee Danske Bankin konttori, jossa rahanvaihdosta ei tarvitse maksaa ”Legoland-lisää”. Pankki kuitenkin sulkee ovensa jo iltapäivällä. Luottokortti käy kuitenkin kaikkialla, ja sen avulla käteistä voi nostaa myös puistoalueen atm-automaateista.

Varaudu menoihin: Etukäteen ostetut on-line-päiväliput maksavat tänä kesänä 13–64-vuotiailta 254 kruunua (noin 38 e) ja 3–12-vuotiailta lapsilta 237 kruunua (noin 34 e). Erillisiä laitelippuja ei ole, ja sisäänpääsy kaikkialle sisältyy lipunhintaan. Rahaa Legolandissa saa kuitenkin palamaan helposti ja paljon. Alueen kaupoissa ei voi olla villiintymättä duploihin, star warseihin, cityihin, friendseihin... Esimerkiksi alueella sijaitseva maailman suurin legokauppa ei jätä ketään kylmäksi.

Päätä, mitä haluat nähdä

Koko perheelle: Peruskokemus Legolandissa on tietenkin Miniland, uskomattoman yksityiskohtaisesti toteutettu miniatyyrimaailma, jossa voi ihailla niin tanskalaisia kaupunkeja, satamia ja lentokenttiä kuin maailmankuuluja rakennuksiakin. Pienet autot ajavat kaduilla, pikkuruinen legoleipuri liikkuu sisään ja ulos liikkeestään, laivat tulevat satamaan, junat liukuvat kiskoillaan. Minimaailman alue on iso ja sitä jaksaisi tuijottaa vaikka kuinka kauan. Aikuiskävijälle alue on puiston kiehtovin osa, ja plussaa on, että siellä voi samoilla vapaasti ja jonottamatta. Miniland löytyy heti pääportin läheltä.

Taaperoille ja pienille lapsille: Kiehtova on esimerkiksi leikkipuistomainen Duplo Land.

Tämän kesän hittejä: LegoChima 4D -elokuvat, joissa kolmiulotteisen kuvan lisäksi kasvoille saattaa ropsahtaa myös sadetta tai kuumia henkäyksiä. Myös viime kesänä valmistunut jätti-investointi, Polarland, kannattaa ehdottomasti tsekata.

Isompien lasten suosikki: Polarlandista löytyvä Polar X-plorer -vuoristorata, jossa koettua jään sortumista ei ihan heti unohda.

Luonnonystävän ilot: Polarlandissa Penguin Bay -pingviiniakvaario, jonka asukkaat saivat alkukesästä untuvaista perheenlisäystä. Uivien pingviinien katselu lasin läpi on pysäyttävä kokemus. Puiston toiselta kulmalta löytyvä Atlantis SeaLife -akvaario haitunneleineen, rauskuineen ja jättimäisine japanilaisine hämähäkkirapuineen.

Ruoka-aika!

Legolandissa huvipuistoruoka tarkoittaa muutakin kuin kärventyneitä makkaraperunoita ja ketsuppiin hukkuneita hintavia ranskalaisia. Alueelta toki saa hotdogeja ja hampurilaisia, mutta myös grilliruokaa, meksikolaista, italialaista tai vaikkapa raikkaita salaatteja. Ravintolaruuan hinta ei juuri poikkea Suomen vastaavasta. Ravintolavaihtoehtoja löytyy parisenkymmentä, päälle tulevat vielä kahvilat, pannukakkupuodit ja karkkikaupat.

Hyvää ruokaa arvostava: Piipahda esimerkiksi Hotel Legolandin ravintoloissa, jonne on pääsy puistoalueelta. Niissä lapset huomioidaan hienosti ja valinnanvaraa löytyy.

Määrään panostava: Voit valita kolmessa eri ravintolassa tarjolla olevan All You Can Eat -buffetin, joka ei takuulla jätä nälkäiseksi.

Unten maille

Halvinta: Omalla autolla tai matkailuajoneuvolla liikkuva voi majoittua Legoland Villageen, joka sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä puistosta.

Mukavinta: Asuminen Hotel Legolandissa, josta on suora näköala ja oma sisäänkäynti puistoalueelle.

Miten perille?

Esimerkiksi MatkaVekka lennättää Suomesta kesäkaudella suoraan Billundiin kolmesti viikossa. Kolmen päivän matkapaketti puiston pääsylippuineen maksaa noin 500 e–600 e/hlö.

Vierailija

Parhaat vinkit Legolandiin

Vierailija kirjoitti: Vierailija 28.06.2013 klo 10:41 Kesäkuun alussa ei ollut ruuhkassa tietoakaan, kaikkiin laitteisiin päästiin ilman jonotusta. Ehkä suositumpiin joutui 15min jonottaa, ei paha aika kun olen kuullut Jos kaikkiin laitteisiin pääsi ilman jonotusta, niin miten on mahdollista, että suosituimpiin piti jonottaa 15 min??? Mietippä sitä
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana ajattelemalla vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani, matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu ja mielikuvittelu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen, tehden vauvan kokemuksellisesti hieman todemmaksi – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto, kun lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.