Joulu on huijareiden lempiaikoja.

Netti on helppo jouluostospaikka. Siellä surffatessa ei tule hiki talvitakissakaan eikä kukaan polje varpaille tai etuile kassajonossa. Kaikelta hankalalta ei netissäkään silti säästy. Kauppojen ruuhkissa liikkuu lompakkovarkaita, mutta netissäkin on omat rosvonsa. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voi lisätä nettiostosten turvallisuutta sekä välttyä huijatuksi tulemiselta. 

1. Käytä tarpeeksi monimutkaisia salasanoja. Salasanassa pitäisi olla vähintään kahdeksan merkkiä, joiden joukossa on niin numeroita, kirjaimia kuin erikoismerkkejäkin.

2. Varmista nettisivuston luotettavuus. Huolehdi, että nettiosoite alkaa "https" eikä "http", sillä s-kirjain takaa turvallisen tiedonsiirron. Monissa selaimissa URL-osoite muuttuu vihreäksi osoituksena sivuston turvallisuudesta.  On myös olemassa ilmaisia netin turvapalveluita, jotka varmistavat sivujen turvallisuuden. Tällainen ohjelma löytyy muun muassa täältä tai täältä.

3. Varo tekaistuja hyväntekeväisyyskeräyksiä. Joulunalusaikaan ihmisiä houkutellaan usein lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille, joita ei ole olemassakaan. Ja hups, rahat päätyvät huijarin taskuun. Tarkista aina hyväntekeväisyysjärjestön aitous vaikka kyselemällä asiasta saman alan toimijoilta.

4. Suojaa ostosten tekoon käyttämäsi tietokone, matkapuhelin tai tablet-laite. Pidä huolta siitä, että sinulla on kattava ja päivitetty tietoturvaohjelmisto.

5. Tarkista, löytyykö kaupan etusivulta ulkopuolisten tahojen myöntämiä sertifikaatteja kuten Varmakauppa ja Luotettava verkkokauppa. Nämä sertifikaatit kertovat, että sivusto käyttää varmennettua yhteyttä ja että sen tietosuojataso on korkea tai että sillä on hyvä maine.

6. Luotettava, vakavasti otettava verkkokauppa kertoo yhteystietonsa reilusti verkkosivuillaan, viimeistään toimitusehdoissa. Sähköpostin lisäksi asiakkaan tulee saada helposti tietoonsa myös kauppiaan puhelinnumero ja y-tunnus. Asiakaspalvelun laadun voi testata etukäteen soittamalla tai lähettämällä sinne sähköpostia. Jos tiedusteluun ei vastata, voi miettiä, vastataanko silloinkaan, kun rahat on jo maksettu.

7. Kysele ystäviltä ja tuttavilta sekä netin keskustelupalstoilta luotettavista verkkokaupoista. Moni vinkkaa sellaisista mielellään, kun vain hoksaa kysyä.

 Lähteet: Symantec ja Web of Trust

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla