Kuopus on usein koko perheen lellikki. Kuva: iStockphoto
Kuopus on usein koko perheen lellikki. Kuva: iStockphoto

Syntymäjärjestys saattaa vaikuttaa lapsen ja vanhemman suhteeseen.

Nuorimmasta lapsesta tulee usein perheen suosikkilapsi siksi, että hän itse olettaa nuorimpana olevansa suosituin, kertoo Journal of Adolescence -lehdessä julkaistu tutkimus. Syntymisjärjestys saattaa myös vaikuttaa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen.

On havaittu, että lapsi joka uskoo olevansa vanhempiensa suosikki, kehittää vanhempiinsa syvemmän suhteen kuin muut sisarukset.

Kuopukselle asetetaan vähemmän vastuita ja velvollisuuksia kuin hänen sisaruksilleen. Kuopusta saatetaan pitää usein perheen vauvana, samaan aikaan kun isomman sisaruksen oletetaan jo osaavan esimerkiksi siivota jälkensä itsenäisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa huomattiin, että koska nuorimman lapsen kanssa kasvatuksellinen kuri oli lempeämpää, se myös osaltaan vahvisti lapsen ja aikuisen suhdetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisasiantuntijan mukaan vanhempien ei tarvitse soimata itseään sillä, jos joku lapsista tuntuu olevan itselle se suosikki. Silti tämä käytösmalli on hyvä vanhempana tiedostaa, kertoo vuorovaikutuspsykologiaan erikoistunut perheterapeutti Saara Salo.

Tärkeää on, että jokainen lapsi saa kehittyä omana itsenään ja persoonanaan. Jos vanhemmasta tuntuu, että johonkin lapsista on vaikea luoda lujaa suhdetta, voisi olla hyvä selvittää, onko omassa taustassa jotain sellaista, miksi suhteen luominen on hankalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla