Kun yksi imettäjä tuskailee maidon riittävyyden kanssa, toisen ongelma on suihkutissit.

Ellei se olisi ongelma, se olisi melkein koomista: liian runsas heruminen saa maidon suorastaan suihkuamaan rinnoista, joskus metrien päähän. Sekä äidillä että vauvalla ovat vaatteet usein märkinä.

Harmia on kuitenkin eniten siitä, että kun maitoa tulee paineella ja liian nopeasti, vauva joutuu hotkimaan ja samalla nielemään ilmaa.

Tästä on seurauksena tietysti se, että vauva lähes tikahtuu, saa vatsavaivoja ja pulauttelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Imettäminen voi sattua

Hillitessään suihkurinnasta tulevan maidon määrää imevä vauva joutuu ikenillään litistämään nänniä, ja imettäminen voi käydä äidille tuskalliseksi. Rintakaan ei aina ehdi tyhjentyä kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suihkutissistä vauva saattaa lisäksi saada vatsansa täyteen jo niin sanotusta etumaidosta. Se on makeaa mutta vähärasvaista, ja saattaa jopa johtaa vauvan kasvun hidastumiseen.

Vaihda imetysasentoa

Jos maitoa heruu niin paljon ettei vauva pysty kunnolla syömään, irrota hetkeksi  imuote ja anna maidon suihkuta esimerkiksi pyyhkeeseen. Voit kokeilla myös rintakumia.

Varmista, että vauva saa käännettyä päänsä pois rinnalta, jos hän haluaa.

•    Vähennä maidoneritystä imettämällä samasta rinnasta kaksi peräkkäistä syöttöä. Älä lypsä toista rintaa. Kun rinnan stimulaatio harvenee, maidoneritys hidastuu. Vaikeassa tilanteessa voit imettää toisesta rinnasta päivällä ja toisesta yöllä, jolloin imetysvälistä tulee pitkä.
•    Imetä asennossa, jossa vauva on pystyssä. Silloin vauvan on helpompi niellä maitoa. Kokeile kainaloimetystä tai imetystä puoli-istuvassa asennossa.
•    Imetä selälläsi maaten siten, että vauva on mahallaan rintakehäsi päällä. Kuullostaa  hankalalta, mutta auttaa. Ylämäkeen maito ei suihkua niin helposti.

Luovuta maitoa

Usein maidontulo tasaantuu vähitellen itsestään vastaamaan lapsen tarvetta.

Jos maitoa tulee jatkuvasti liikaa, tee hyvä työ ja luovuta ylimääräinen sitä tarvitseville. Kysy neuvolasta tai synnytyssairaalasta lähimmän äidinmaitokeskuksen yhteystietoja.

Lähteet: LastenneuvolakäsikirjaDuodecim Terveyskirjasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla