Kun yksi imettäjä tuskailee maidon riittävyyden kanssa, toisen ongelma on suihkutissit.

Ellei se olisi ongelma, se olisi melkein koomista: liian runsas heruminen saa maidon suorastaan suihkuamaan rinnoista, joskus metrien päähän. Sekä äidillä että vauvalla ovat vaatteet usein märkinä.

Harmia on kuitenkin eniten siitä, että kun maitoa tulee paineella ja liian nopeasti, vauva joutuu hotkimaan ja samalla nielemään ilmaa.

Tästä on seurauksena tietysti se, että vauva lähes tikahtuu, saa vatsavaivoja ja pulauttelee.

Imettäminen voi sattua

Hillitessään suihkurinnasta tulevan maidon määrää imevä vauva joutuu ikenillään litistämään nänniä, ja imettäminen voi käydä äidille tuskalliseksi. Rintakaan ei aina ehdi tyhjentyä kunnolla.

Suihkutissistä vauva saattaa lisäksi saada vatsansa täyteen jo niin sanotusta etumaidosta. Se on makeaa mutta vähärasvaista, ja saattaa jopa johtaa vauvan kasvun hidastumiseen.

Vaihda imetysasentoa

Jos maitoa heruu niin paljon ettei vauva pysty kunnolla syömään, irrota hetkeksi  imuote ja anna maidon suihkuta esimerkiksi pyyhkeeseen. Voit kokeilla myös rintakumia.

Varmista, että vauva saa käännettyä päänsä pois rinnalta, jos hän haluaa.

•    Vähennä maidoneritystä imettämällä samasta rinnasta kaksi peräkkäistä syöttöä. Älä lypsä toista rintaa. Kun rinnan stimulaatio harvenee, maidoneritys hidastuu. Vaikeassa tilanteessa voit imettää toisesta rinnasta päivällä ja toisesta yöllä, jolloin imetysvälistä tulee pitkä.
•    Imetä asennossa, jossa vauva on pystyssä. Silloin vauvan on helpompi niellä maitoa. Kokeile kainaloimetystä tai imetystä puoli-istuvassa asennossa.
•    Imetä selälläsi maaten siten, että vauva on mahallaan rintakehäsi päällä. Kuullostaa  hankalalta, mutta auttaa. Ylämäkeen maito ei suihkua niin helposti.

Luovuta maitoa

Usein maidontulo tasaantuu vähitellen itsestään vastaamaan lapsen tarvetta.

Jos maitoa tulee jatkuvasti liikaa, tee hyvä työ ja luovuta ylimääräinen sitä tarvitseville. Kysy neuvolasta tai synnytyssairaalasta lähimmän äidinmaitokeskuksen yhteystietoja.

Lähteet: LastenneuvolakäsikirjaDuodecim Terveyskirjasto

Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.