Pienetkin isosisarukset osallistuvat kuopuksen odotukseen innokkaasti.  Kuva: iStockphoto.
Pienetkin isosisarukset osallistuvat kuopuksen odotukseen innokkaasti. Kuva: iStockphoto.

Kolme menee siinä kun kaksi? Väärä luulo: kolme lasta (varsinkin pienellä ikäerolla) mullistaa tuntemasi perhearjen.

Jos luulit olevasi kahden lapsen vanhempana konkari, saatat yllättyä; monet asiat tulevat muuttumaan kolmannen myötä enemmän kuin uskotkaan.

1. Perheesi on yhtäkkiä suurperhe. Niin, miellämme suurperheen esimerkiksi kuusilapsiseksi perheeksi, mutta matkanjärjestäjät, autojen valmistajat, arkkitehdit ja alennusnikkarit ovat päättäneet rajan kulkevan useimmiten kahden ja kolmen lapsen välissä.

Vain tila-autoon mahtuu kolme turvaistuinta vierekkän, lomille tarvitsette kaksi hotellihuonetta tai suurperhehuoneen, ja yksikään “perhelippu” ei ole viidelle hengelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Aloitat kaiken alusta. Olet kokenut vauva-ajan jo kahdesti ja tiedät mitä odottaa, mutta muistatko oikeasti? Ikävä kyllä, aika kultaa muistot ilmeisen nopeasti. Alun yöheräykset menevät vielä hormoonihuuruissa, mutta puolen päästä? Jälkeenpäin voit onneksi rehvastella vuosien nukkumattomuudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Muistatko, kun toinen lapsi sai perheeseenne vauhtia? Ei ehkä heti synnyttyään, mutta viimeistään kuin kakkonen lähti liikkeelle, tuntui, etteivät kädet riitä.

Tämä on toisin kolmannen kohdalla: olet jo tottunut jonglööraamaan lasten tarpeiden, turvallisuusriskien ja oman kylmän kahvisi kanssa, joten homma sujuu yllättävän hyvin. Hullunmyllyähän elämä kolmen lapsen kanssa on, mutta olet jo aika mestari lajissa nimeltä perhearki.

Olet jo tottunut jonglööraamaan lasten tarpeiden, turvariskien ja oman kylmän kahvisi kanssa

4. Syyllisyydelle ei ole aikaa. Kahden lapsen kanssa tunsit ehkä riittämättömyyttä ja syyllisyyttäkin. Kolmen lapsen vanhempana et ehdi moista. Kun perustarpeet on hoidettu ja jokainen lapsista on saanut sylillisen äitiä, et tunne huonoa omaatuntoa istuessasi sohvalle katsomaan lempisarjaasi: olet todella ansainnut tämän.

5. Nähdään kymmenen vuoden päästä, rakas! Kuluu päiviä, ettet huomaa puolisosi uutta hiustyyliä – raadollista mutta totta. Saattaa mennä viikkojakin ilman, että ehditte käydä oikeaa keskustelua tai keskittyä toisiinne. Kahdenkeskiset treffit tulisivat kolmen pienen lapsen vanhemmille enemmän kuin tarpeeseen, mutta lasten saaminen hoitoon vaikeutuu. Kuka ottaa hoitoon kolme alle kouluikäistä? (Katso kohta 7.)

6. Periaatteet voi viskata ulos ikkunasta. Jos aiemmin valitsit vaatteet lapsillesi huolellisesti, nyt olet tyytyväinen, jos paidassa ei ole kovin isoa tahraa. Loputkin turhista vanhemmuusperiaatteista unohtuvat, ja opit menemään ääntä kohti.

Myös hammaskeijuhommat, kädestä pitäminen, sylittely ja yhden lapsen kuunteleminen kerrallaan vaikeutuvat huomattavasti.

7. Koko ajan tapahtuu. Kolmilapsisessa perheessä huudetaan äitiii ja isiii enemmän kuin laki sallii. Koko ajan jollain lapsellasi on "kaikkein tärkeintä asiaa", ja useimmiten yhtä aikaa sisaruksen kanssa. Nukutat iltaisin kolme, ja päivisin jollakulla on aina nälkä, jano, pissahätä tai naarmu polvessa.

Sinusta tulee se vanhempi, joka suunnittelee lukujärjestyksen kanssa lapsien harrastusviennit ja perheen imuroinnit, mutta se on yllättävän ok.

Koko ajan jollain lapsellasi on "kaikkein tärkeintä asiaa", ja useimmiten yhtä aikaa toisen sisaruksen kanssa.

8. Kolme lasta saavat aikaan valtavasti pyykkiä. Valtavasti. Pyykkiä.

9. Koti saattaa mennä vaihtoon. Edessä on todennäköisesti remontti, huonejärjestyksen vaihto, auton osto tai jopa muutto. 

10. Kaksi lasta tuntuu todella helpolta. Kun olit vielä kahden lapsen vanhempi, kädet olivat hyvinkin täynnä työtä. Nyt kolmen lapsen vanhempana kaupassa käynti tai bussimatka vain kahden lapsen kanssa on ällistyttävän helppoa!

Lähde: Popsugar.com, Lauren Turner

4ihanaalasta

Me tavattiin mieheni kanssa vasta, kun olin jo 37v. ja mies 41v. Suhde eteni nopeasti ja pian odotettiin kaksosia. Kaksosten ollessa vielä pieniä, haluttiin kolmaskin, koska tykätään isoista perheistä ja rauhallisten sekä terveiden kaksosten kanssa kaikki oli mennyt niin hyvin. Kun kaksoset olivat 1,5-vuotiaita, perheeseen sitten syntyikin toiset kaksoset. Hyppäsimme siis kaksilapsisesta perheestä nelilapsiseksi perheeksi ja meiltä jäi tuo kolmen lapsen kanssa eläminen välistä. Onneksi nuoremmat kaksosemmekin olivat terveitä. Vauhtia heillä sen sijaan on enemmän kuin isosisaruksillaan. Elämä neljä pikkulapsen perheessä muistuttaa tietenkin sirkusta, jota on pakko pyörittää tirehtöörin ottein. Meillä on esimerkiksi häkki päivittäin käytössä :-D eli leikkikehä. Elämästä on karsittu todella paljon kaikenlaista tarpeetonta. Meillä on aika vähän tavaroita, jotta siivous sujuu sutjakasti. Lemmikkejä ei ole eikä tule. Siivooja käy ja ruokaostokset on tilattu kotiovelle. Tietenkin on myös kunnon tiski- ja pesukoneet, kuivuri yms. Kolme isovanhempaa auttaa aika paljon ja lisäapua lastenhoitoon saamme mm. työharjoittelijoilta, joita olemme kotiimme toivottaneet tervetulleiksi. Omia harrastuksia ei juurikaan ole, mutta jumppaan kotona ja lenkkeilen vaunujen kanssa. En erityisesti kaipaa toisten äitien seuraa kasvokkain. Neljän pienen kanssa on vaikea käydä edes neuvolassa, kun kaksilla kaksosrattailla liikutaan toistaiseksi. Onneksi on kotipiha ja isommat kaksoset jaksaa jo minilenkkejä kävellä. Elämä on syömistä, nukkumista, pesuja, pusuja, leikkimistä ja jutustelua pääosin kodin piirissä, mikä ei haittaa yhtään. Käyköön vauvaleffoissa ne ketkä haluavat. Isovanhempien ansiosta ollaan päästy lasten kanssa sekä vauvauintiin että -muskariin, kun ollaan tosissaan organisoitu. Miehen vapaapäivinä yritetään käydä koko perheen kanssa metsäretkillä. Kahviloihin tai muihin lapsille tylsiin paikkoihin emme tätä katrasta vie. Lapsista huomaa jo nyt, että heistä on valtavasti seuraa toisilleen eli toiveissa on, että jatkossa leikit sisarusten kanssa helpottaisivat myös aikuisten työtä. Onneksi meillä oli jo ennen lapsia talous kunnossa, työpaikat, kodinhoitoon yms. Sekin on ihanaa, että läheiset ovat ottaneet tosissaan pyyntömme siitä, että emme halua lahjoiksi tavaraa. Lastenhoito tai vaikka apu ruoanlaittoon on tervetullutta. Aiomme muutenkin "oikoa" joistain ns. sosiaalisista normeista emmekä usko järjestävämme esim. kaverisynttäreitä lapsillemme. Ehkä myös tämä oma ikä vaikuttaa siihen, ettei lähde mukaan ihan kaikkeen. Ei meillä mitään babyshowereitakaan ollut tms.

Vierailija

Aika naurettava lista - juu, KYLLÄ, kolme lasta on enemmän kuin kaksi, kaikkea on enemmän kuin yhden tai kahden kanssa, mutta asiat sujuvat kyllä. En koe mitenkään "omakseni" tuota mukahauskaa (?) listaa. Oma kolmikkoni on jo nuoria aikuisia - teinejä, mutta silti aika ei kultaa muistoja. Lapsiarki oli mitä oli - kolmas ei sen kummemmin mullistanut maailmaamme kuin mitä ne kaksi tekivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla