Nämä ensiaputaidot pitäisi jokaisen vanhemman hallita.

Mitä pitää tehdä, jos taapero on mennyt selkäsi takana syömään myrkyllistä viherkasvia? Tai jos lapsi työntää pienen lelun suuhunsa ja se menee kurkkuun?

Jos et ole ihan varma, kannattaa mennä ensiapukurssille.

– Lasten vakavat tapaturmat ovat harvinaisia, mutta sitten kun sellainen tapahtuu, toiminta-aikaa on yleensä vain vähän, sanoo ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Punaisesta Rististä.

– Siksi jokaisen on hyvä tietää, miten esimerkiksi elvytetään lasta.

Punaisen Ristin Lapsi ja tapaturma -koulutuksissa käydään läpi lapsiperheille ajankohtaisia ensiaputaitoja. Elvytystekniikka kannattaa käydä ottamassa haltuun asiantuntevan ohjaajan opastuksella. Lisäksi muista nämä:

  • Ehkäise ennalta. Pikkulasten tapaturmista valtaosa sattuu kotona. Viherkasvit kannattaa suosiolla vaihtaa myrkyttömiin, ja ikkunoihin on hyvä asentaa turvaketjut. Lääkkeet säilytetään lasten ulottumattomissa, mutta vahinkojen varalle kotona on hyvä olla lääkehiiltä – ja myrkytystietokeskuksen puhelinnumero valmiina kännykässä.
  • Kolmen koon sääntö. Jos tulee isompi haava, muista KKK: kylmä, kompressio, koholle. Eli purista verta vuotavaa kohtaa tiukasti, paina kylmällä ja nosta koholle.
  • Vie herkästi lääkärille. Esimerkiksi pään kolahduksissa on aivotärähdyksen vaara. Palovammat ovat lapsilla usein vakavampia kuin aikuisilla.
  • Jos lapsi saa kurkkuunsa lelun tai liian ison ruoanpalan, taivuta hänet pää alaspäin ja lyö napakasti viisi kertaa hartioiden väliin. Älä kaiva suusta, koska silloin esine voi mennä vain syvemmälle. Jos esine ei irtoa, hälytä pian apua. Jos lapsi ei hengitä, aloita painelu-puhallus-elvytys.

Yleinen hätänumero on 112.
Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on 09-471977.

Lisätietoa ensiapukursseista.
Taustaa lasten ja nuorten tapaturmista THL:n sivuilla.

Vierailija

Nyt sattui pahasti – tiedätkö mitä tehdä?

Vierailija 21.02.2013 klo 11:40 Lapseni meinasi tukehtua kurkkuun juuttuneeseen karamelliin. Laitoin kämmenet selkään ja vatsaan, painoin napakasti. Auttoi ja karkki lensi ulos. Opetelkaa tämä Heimlich-ote!!! Heimlichin otetta ei opeteta EA-2 kurssilla, sitä ei voi opettaa käytännössä. Teoriassa ne kyllä selittää miten se tehdään, mutta käytännössä sitä ei voi, eikä saa opettaa. Olenkin miettinyt miksei voisi olla sellaista nukke ajolla sitä voisi harjoitella..
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.