Pihi, itara, kitsas, saita ja nuuka. Rakkaalla ominaisuudella on monta nimeä. Säästäväisyyden lempinimet voivat olla sekä positiivisia että negatiivisia.


Pihi, itara, kitsas, saita ja nuuka. Rakkaalla ominaisuudella on monta nimeä. Säästäväisyyden lempinimet ovat sekä positiivisia että negatiivisia riippuen siitä mistä näkökulmasta asiaa katsoo.

Säästäväisyys on hyve, mutta liikaa säästäväisyyttä pidetään jo sairaalloisena. Aika ajoin tulee vastaan tilanteita, joissa köyhäksi luultu on kuolemansa jälkeen paljastunut rikkaaksi säästäväisyytensä ansiosta. Esimerkkinä tällaisesta saiturista voi kertoa tarinan Charles Huffmanista, joka New York Timesin mukaan löytyi 1950-luvulla kuolleena tyhjätaskuna kadulta Brooklynistä. Hänen halvasta asunnostaan löytyi kuitenkin omaisuutta yli 500 000 dollarin arvosta.

Siitä oliko Huffman sairas säästäväisyydestään, vai oliko kyse vain hänen tavastaan elää, voidaan olla montaa mieltä. Sukulaisille vanhuksen itaruus voi olla rasittavaa, mutta perinnön jaon hetkellä mukava yllätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säästäväisyyttä ei nykyajan kulutusyhteiskunnassa voi mitenkään pitää pahana asiana. Ei vaikka taloustaantuman alussa markkinointiväki yritti muuta väittääkin. Säästäminen on hyväksi myös ympäristölle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan liiallinen nuukuus on pahaksi ihmiselle itselleen. Helsingin Sanomien viime vuonna haastattelema psykoanalyytikko Kaj J. Davidkinin sanoo piheyden olevan itsetuntoasia, joka liittyy kateuteen ja ahneuteen. Liiallinen piheys voi olla itsetunnoltaan häiriintyneen ihmisen tuhoavaa kateutta.

Vauva-lehden keskustelupalstalla lukijat kertovat omista nuukailuistaan. Esimerkiksi eräs lukija on miettinyt ystäviensä kanssa sitä, miten kaupassa voi hyödyntää hintojen pyöristämistä valitsemalla tilanteen mukaan joko käteisen tai kortin maksuvälineeksi.

”… sitähän säästäisi hirmuiset summat joka kauppakäynnillä kun maksaisi jokaisen tavaran erikseen ja käteisellä tai kortilla riippuen siitä, miten hinta pyöristyy :D

Esim.

hammastahna 2,48 -> kortilla, säästö 2cnt
karkkipussi 1,52 -> käteisellä, säästyy 2cnt
paprika, 0,94 -> kortilla, säästyy 1 cnt
viili 47cnt -> käteisellä, säästyy 2cnt
jne.

Joka kerta voi säästää kymmeniä senttejä, joka taas tarkoittaa useita markkoja!!!!

:D :D :D”

Usein nuukailu on pieniä asioita, kuten minigrip-pussien pesua tai kirjekuorien uusiokäyttöä kauppalappuina.

Mutta yllättäviäkin säästötapoja löytyy.

”Käytän vanupuikot aina kahteen kertaan: ensimmäisellä kierroksella meikin teossa, ts pyyhin ripsivärisuttua tai rajausta tms. Ja toisen kerran sitten korvien puhdistukseen, ei minusta haittaa vaikka siinä onkin sitä ripsiväriä (kun ei kuitenkaan tartu korvaan) :)”

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla