Pamela Tola nähdään helmikuussa ensi-iltaan tulevassa Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa, jossa hän näyttelee Rauha Räppääjää. Kuva: Kaisu Jouppi
Pamela Tola nähdään helmikuussa ensi-iltaan tulevassa Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa, jossa hän näyttelee Rauha Räppääjää. Kuva: Kaisu Jouppi

Kolmen lapsen äiti Pamela Tola haluaa antaa yhden asian eteenpäin: Opi ajattelemaan itse.

Lapsilla pitää olla tilaa. Se ajatus on vahvistunut näyttelijän ja kolmen lapsen äidin Pamela Tolan mielessä vuosien varrella.

– Lapsen spontaanius katoaa pikkuhiljaa, kun hän aloittaa koulun eli joutuu tottumaan istumaan paikollaan ja elämään aikataulujen mukaan, Pamela sanoo.

Tilaa antavan asenteen Pamela on omaksunut myös omaan vanhemmuuteensa. Siksi hän vaalii vapautta niin omassa kuin lastensa arjessa. Jos perhe puunaa nurkkia ja elää vapaa-aikaakin aikataulujen mukaan, luovuudelle ei jää tilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Stressaannun, jos viikonloppu on täynnä kalenterimerkintöjä. Eniten pidän siitä, että voimme miettiä, mitä juuri tänään, tällä kokoonpanolla tehtäisiin, mennäänkö metsään, uimahalliin vai jäädänkö sohvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pamelan ja näyttelijä Lauri Tilkasen perheessä lapsia on kolme: 12-, 10- ja 4-vuotiaat, joista nuorin on pariskunnan yhteinen. Arjessa kapinallisuus ei merkitse Pamelalle kaaosta ja anarkiaa vaan sitä, että hänelle vanhempana on melkein kaikista tärkeintä kannustaa lapsia ajattelemaan itse.

– Ei lasten pidä ainoastaan totella, sillä he ovat tosi hyviä epäilemään ja kyseenalaistamaan. Aikuisen pitäisi olla valmis ottamaan se vastaan.

Siis kuunnella ja vastata, ei vain komennella ja vaatia.

Perheeseen mahtuu paljon porukkaa

Pamelan omat vanhemmat kuolivat varhain: isän kuollessa Pamela oli yhdeksän ja äidin kuollessa 13-vuotias. Pamela asui isän kuoleman jälkeen ensin sisarustensa kanssa lastenkodissa, josta he pääsivät myöhemmin perhekotiin. Siellä perheeseen tuli lisää sisaruksia – ja monenlaisia näkökulmia elämään.

Kun perheessä on paljon porukkaa, kaikki ei aina voi olla niin justiinsa. Siksi Pamelasta kasvoi tyyppi, jolle ole lainkaan tärkeää, että elämä näyttäisi ihanalta Instagram-kuvalta.

”En ole mikään vapaan kasvatuksen kannattaja, mutta arkirytmin vastapainoksi haluan antaa lapsille tilaa.”

Pamelan kasvatusfilosofiaan ovat vaikuttaneet myös hänen kiinnostuksenkohteensa, vaihtoehtoiset terapiat. Hän on opiskellut modernia vyöhyketerapiaa, jossa kehoa hoidetaan erilaisilla hierontatekniikoilla. Myös Rosen-terapia innostaa. Siinä ajatellaan, että lihasjännitykset ja tunne-elämä ovat yhteydessä toisiinsa.

– Tietenkin meillä kotona noudatetaan normaalia arkirytmiä, joten siinä mielessä en ole mikään vapaan kasvatuksen kannattaja. Mutta sen vastapainoksi haluan antaa lapsille tilaa. Teen sen silti, vaikka siitä tulee sotkua ja meteliä, mikä ei aina itsestäni tunnu miellyttävältä. Ihminen ei kasva ja kehity, jos ainoa, mitä hänelle taotaan, on vaatimus, vaatimus, vaatimus.

Lue Pamelan koko haastattelu Meidän Perheen numerosta 3/2019 tai digilehdistä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla