Nirsoilijankin voi huijata syömään vihanneksia.

Nyrpistelevätkö lapset salaatille ja sipulille? Tuntuuko hankalalta ujuttaa aterioihin suositeltu määrä tuoreita kasviksia? Kokeilepa näitä konsteja.

1. Kasviksia suositellaan syötäväksi puoli kiloa päivässä, mikä on kerralla pisteltynä aikamoinen urakka. Jaa määrä päivän jokaiselle aterialle, niin tehtävä ei ole mahdoton. Tarjoa kasviksia usein ja monessa muodossa.

2. Kasvisten syönnin ei ole tarkoitus olla kurjaa. Lisää kasviksia tuhdin pihvin ja kermaperunoiden seuraksi tai lihapataan. Ruokien ryydittäminen kermalla ja juustolla on edelleen sallittua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tuoreet kasvikset maistuvat sellaisenaan lähes kaikille. Kypsennettäessä maku muuttuu ja osa siitä liukenee keitinveteen. Kokeile kypsentää kasviksia höyryttämällä, ne maistuvat aivan erilaisilta kuin keitetyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Anna lapsille käteen kasvistikkuja ennen lämmintä ruokaa: kurkkua, porkkanaa, paprikaa, lanttua, retikkaa tai kaalia. Tunnistettavat kasvispalat ovat usein lapsille enemmän mieleen kuin salaattisekoitukset kastikkeineen. Töistä tai koulusta tullessa hedelmät ja jääkaapissa valmiina odottavat porkkanapalat ja kurkkutikut tekevät kauppansa kermaviilidipin kanssa.

5. Keksi ruoalle houkutteleva nimi. Kippari-Kallen voimakeitto uppoaa lapsiin paremmin kuin pinaattikeitto, eikä prinsessan aarrearkkuun voi olla kurkistamatta, vaikka se olisikin todellisuudessa kasvispasteija. Toimii myös aikuisilla: hunajakanaa juurespedillä kuulostaa paremmalta kuin kanaa ja juureksia.

6. Lisää tuttuihin ruokiin kasviksia. Makaronilaatikkoon voi lisätä pakastekasviksia ja perunasoseen joukkoon soseuttaa palsternakkaa, pinaattia tai parsakaalia. Sipuli maistuu sitä periaatteesta vastustavillekin, kun se on leikattu huomaamattoman pieneksi. Lohkoperunoiden rinnalla voi tarjota uunissa haudutettuja punajuuri-, palsternakka- tai lanttulohkoja.

7. Kasvisraasteita on helppo kätkeä monenlaisiin ruokiin. Tomaattipohjainen jauhelihakastike on niistä helpoimpia: kurpitsa- tai porkkanaraaste häviävät tomaattimurskan joukkoon. Jos kasvikset eivät maistu keitossa, soseuta keitto ja ryyditä sulatejuustolla. Myös leipätaikinoihin, piirakoihin ja pitsaan voi piilottaa kasviksia ja sieniä. Miedon makuista kurpitsasosetta voi käyttää myös makeassa leivonnassa kosteuttamaan taikinaa.

8. Esimerkillä on mahtava voima. Mieluiten kasviksia syövät lapset, joiden vanhemmat syövät reilusti kasviksia. Perheen yhteisillä aterioilla lapset tutustuvat niihin ruokiin, joita vanhemmatkin syövät.

9. Lapsen itse kaupan hyllystä valitsemat hedelmät ja kasvikset herättävät kiinnostusta eri tavalla kuin kotoa löytyvät ruoat.

10. Kun tekee perheelle ruokaa, on kurjaa, jos ateria ei maistukaan. Siksi usein on helpointa tehdä aina samaa makaronilaatikkoa, uunimakkaraa ja jauheliharisottoa. Jos linssikeittoa ja kaalilaatikkoa ei koskaan tarjota, niistä ei voi oppia pitämään – uuteen makuun tottuminen vaatii usein yli kymmenen maistamiskertaa. Ota ruokaohjeet avuksi. Voit kokeilla uusia kasvisruokia tai löytää hyviä unohtuneita reseptejä.

Vinkit antoi ravintoterapeutti Mia Paaso.

Vierailija
Vierailija

Tätä ongelmaa minulla ei ole ollut lapseni kanssa koskaan. Pienestä pitäen hän söi kaikkia kasviksia suurella ruokahalulla. Ei tarvinnut työntää väkisin eikä millään "konstilla". Itse asiassa syö kaikkea, mitä annetaan, edelleenkin. Ja on muuten hoikka! Ei ole läskin läskiä siinä tytössä. Hyvä ruoka + runsas liikunta = hyvä mieli ja hyvä kroppa.

No mutta tuohan oli käyttökelpoinen ohje meille kaikille, joiden lapsi ei suostu kasviksia suuhunsa pistämään!! Eikun eihän se ollutkaan neuvo, vaan omakehun lemahdus.

Vierailija

Vanhempien mallilla on aika iso merkitys. Veljeni ei syö juuri yhtään kasviksia ja ihmettelee ruokaa usein ääneen. Eipä hänen lapsetkaan syö ja nirsoilevat. Meillä molemmat syödään jatkuvasti kasviksia ja jos jotain maussa on, mietitään ruokapöydässä mieluummin mikä ruoassa onnistui. Ei ole isompia ongelmia lasten ruokailun kanssa, vaan nuorinkin on keksinyt ja sanoo ääneen, että kaikkea ainakin maistetaan, kuten isänsä sanoo, jos mainitsen kaataneeni vahingossa liikaa suolaa tms.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla