Vanhoista vaatteista ja pahvista voi askarrella helposti naamiaisasut vaikka vappujuhliin.

Naamiaisasuja on helppo tehdä itse vanhoista vaatteista ja kotoa löytyvistä tarvikkeista. Tässä Meidän Perheen toimituksen parhaimmat vinkit.

Karhukoplan jäsen

Karhukoplan naamio syntyy kuin itsestään vanhan pyöräilykypärän pehmusteista, sillä monen kypärän sisältä löytyy valmiiksi karhukoplan silmikon näköinen pyöryläinen pehmuste. Vaatteeksi sopii punainen, pitkähihainen paita, jonka rintamukseen voit kiinnittää hakaneulalla numerokyltin. Esikuvien mukaisessa numerosarjassa on alussa 176 ja sen perässä numeroista 1, 6 ja 7 koostuva sarja, esim. 176–167. Sininen lippalakki, siniset housut ja leukaan piirretty parransänki täydentävät asun.

Kummitus

Tee vanhaan, valkoisen pussilakanaan (tai aluslakanasta ompelemaasi pussiin) reiät päälle ja käsille. Pää verhotaan erilliseen valkoiseen huppuun, johon on leikattu silmänreiät ja suuaukko. Irtonainen huppu on helppo siirtää kasvoilta sivuun esimerkiksi ruokaillessa, ja häviämisen estämiseksi huppu kannattaa kiinnittää vaikka hakaneulalla niskasta. Voit vielä piirtää silmänreikien ympärille mustat renkaat.

Jos asun valmistumisella on kiire, helpointa on tehdä asu ilman erillistä huppua niin, että pää jää varsinaisen lakanapussin sisään.

Mustakaapu

Tee mustasta kankaasta vastaava lakanaviritys kuin edellisessä ohjeessa. Lisää asuun mustat sormikkaat ja sukat.

Pelle

Pellen asua varten tarvitset liian isoja, kirjavia vaatteita, henkselit ja isot kengät. Voit täydentää asua harsituilla kangaspaikoilla, punaisella nenällä ja kasvomaskilla. Maskia varten tarvitset valkoisen ja punaisen kasvovärin.

Missi

Muovisia tiaroja myydään edullisesti monessa paikassa, mutta sellaisen voi tehdä myös itse: leikkaa tiara pahvista, nido se ympyräksi ja väritä koko komeus kulta- tai hopeatussilla. Asuksi käy juhlamekko, jonka toisen olan yli laitetaan leveä paperi- tai silkkinauha, johon kirjoitetaan kultatussilla Miss Suomi. Jos sinulla on punaista tai sinistä samettia, saat siitä vielä hienon viitan missin harteille.

Merirosvo

Päähän huivi, asuksi raidallinen paita ja mahdollisesti jonkinlainen liivi. Liivin voi myös leikata itse vanhasta yksivärisestä puserosta. Jos käytössä on vanhat housut, voit leikat ne lahkeista hieman riekaleisiksi. Silmälappu on helppo askarrella kuminauhasta ja mustasta pahvista tai toteuttaa mustalla kasvovärillä. Pahvista voi myös askarrella merirosvolle miekan.

Intiaani

Leikkaa vanhoista ruskeista vaatteista hapsullinen paita, liivi, housut tai hame. Askarteluliikkeistä löytyy halvalla höyheniä, joilla voi koristella asun. Höyhenistä voi tehdä myös päähän koristeen. Kaulaan sopii iso koru, ja kasvoihin tarvitaan värikästä maalia. Asua voi täydentää mustalla, pitkällä peruukilla (joka tytöillä letitetään) ja leikkijousipyssyllä.

Noita

Noidanhattuja myydään monissa kaupoissa, mutta voit myös askarrella sellaisen itse pahvista ja mustasta kankaasta. Vaatteeksi sopii jotain mustaa – esimerkiksi aikuisten mustat puserot ja villatakit käyvät lapsille hyvin noidan kaavuksi, ja alle voi pukea vaikka mustat trikoot tai verkkarit. Viitan voit tehdä vanhasta, mustasta t-paidasta, jonka leikkaat edestä kahtia, mutta jätät resorin paikoilleen. Jos kotoa löytyy pehmoeläinkissa ja luuta, niin noita voi ottaa ne kainaloonsa. Asun täydentää sopiva kasvomaali, ja lisää kauhuefektiä saa erilaisista muovisista leikki-ötököistä, joita voi kiinnittää asun koristeeksi.

Kissa

Askartele pahvista panta, jossa on korvat. Asuksi mustaa trikoota, johon kiinnitetään hakaneulalla häntä. Hännän voit tehdä vaikka mustista sukkahousuista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

  • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
  • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
  • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
  • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
  • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Vierailija

Tuulee ja tuivertaa – 5 ohjetta taaperon talvipukeutumiseen

Vierailija kirjoitti: No huhhuh. Enpä ole koskaan huomannut, että sukkahousut tai aluspaita tuntuisivat kylmiltä päällä! Muutenkaan moni, kuten minä, ei pysty pitämään mitään villaa suoraan ihoa vasten. En siis neuvoisi laittamaan villaa iholle ennen kuin tietää, pystyykö oma lapsi villaa ollenkaan pitämään päällään. Merinovilla ei kutita.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.