Kymmenen koristeluvinkkiä hauskaan halloween-juhlaan.

Kymmenen koristeluvinkkiä hauskaan halloween-juhlaan.

Halloweenin eli pyhäinpäivän aaton juuret ulottuvat Brittein saarille, jossa muinaiset keltit juhlivat sadonkorjuuta ja muistivat vainajiaan. Siirtolaisten mukana halloween kulkeutui Yhdysvaltoihin, jossa se viihteellistyi ja muuttui suosituksi lasten ja nuorten ”karkki vai kepponen?” -juhlaksi.
Suomessakin juhlittiin syksyisin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista. Kotoisen juhlamme nimi oli kekri. Nykyisin kekrin tilalle on tullut pyhäinpäivä, jolloin muistellaan vainajia.

Perinteitä yhdistämällä syntyy resepti hauskoihin lastenjuhliin. Suomalaisittain juhlapäivää voisi kutsua vaikka haamuaatoksi, marrasyöksi tai kurpitsajuhlaksi.

  • Kaiverra kurpitsa: Valitse torilta tai kaupan hevi-osastolta suuri ja pyöreä kurpitsa. Leikkaa kurpitsan päälle kädenmentävä aukko. Viillä viistosti alaspäin, niin hattu kestää kurpitsan päällä. Kaiverra kurpitsan sisukset pois tukevalla työvälineellä, esimerkiksi jäätelölusikalla. Jätä seinämät muutaman sentin paksuisiksi, jotta kurpitsa pysyy kasassa. Piirrä veitsen kärjellä tai vesiliukoisella tussilla kurpitsalle ilme ja leikkaa se esiin terävällä veitsellä. Viiltokohdat säilyvät pidempään mustumatta, kun rasvaat ne. Lyhdyn voi tehdä myös appelsiinista tai melonista.
  • Siemenet napostellaan: Erottele kurpitsan siemenet rihmastosta ja paista ne kuumalla pannulla tai paahda pellillä uunissa parissasadassa asteessa rapeiksi. Mausteiksi sopivat esimerkiksi suola, chili, cayennepippuri tai soijakastike.
  • Korista kalaverkoin: Ukin vanhat kalaverkot saavat nyt toimia hämähäkinseittinä. Verkko on myös hauska kurkistuspaikka lasten kummitusleikeissä.
  • Kankaat viimeistelevät tunnelman: Verhoa pöytä mustalla.
  • Kummitusmainen oksa: Spreijaa oksa mustalla maalilla kummitusmaiseksi ja koristele se mieleiseksi. Puutarhassa kasvavan kiinanlyhdyn kukat sopivat mainiosti teemaan. Lyhdyt voi kiinnittää kuumaliimalla, myös rautalanka pitää koristeet paikallaan. Muistathan, että oksia ei saa ottaa elävästä puusta ilman maanomistajan lupaa.
  • Raju rautalankanauha: Syksyisten juhlien näyttävät kynttiläkoristeet ja kaulanauhat valmistuvat marjoista ja rautalangasta. Taivuta rautalanka haluttuun muotoon ja pujota marjat lankaan kuten helmet. Kukkakaupasta saatava ohut rautalanka sopii hyvin askarteluun.
  • Räyhäkkää lepakkotyyliä: Kartongista, kankaasta tai nahanpaloista leikkaat simppelit koristeet lasten vaatteisiin. Kurpitsajuhlan teemaan sopivat tietysti lepakot.
  • Hurja juhlatyyli syntyy kotikonstein: Töpötä lasten silmien ympärille pumpulitupolla mustaa ja violettia luomiväriä. Pitkän tukan voi tupeerata.
  • Kemujen märin kilpailu: Jokainen osallistuja saa vuorollaan yrittää noukkia omenan vesiämpäristä kädet selän taakse sidottuina, vain suuta apuna käyttäen.
  • Taustamusa kummittelee: Halloween-kutsujen tunnelman kruunaa äänite, jossa kilistellään ketjuja, narisutetaan ovia ja nauretaan kammottavasti. Lapsista oman kummituslevyn tekeminen on huippuhauskaa. Netistä löytyy ilmaisia ohjelmia nauhoitukseen (esimerkiksi Audacity). Levyn tekemistä varten tarvitset tietokoneen, mikrofonin ja polttavan cd-aseman.

Askarteluvinkkejä antoi Kati Kosunen, jolla on Varkaudessa kierrätys- ja luonnonmateriaaleja käyttävä sisustus- ja lahjatavaraliike VanhanAjan Taikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teksti Kati Soininen, kuvat Tiiu Kaitalo, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenjuhliin kannattaa valmistautua huolella. Ja halloween-kekkereiden jälkeen leikitään ulkona!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla