Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?


Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?

Miten täit tarttuvat?

Täit ovat jokavuotinen ongelma, joka on yleensä pahimmillaan koulujen alettua syksyllä elo-syyskuussa. Täit eivät liity millään tapaa hygieniaan tai sen puutteeseen, vaan niitä voi saada kuka tahansa riippumatta siitä, kuinka usein hiukset pestään. Täit tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, mutta tartunnan voi saada myös esimerkiksi hatuista, pipoista, hiuslenkeistä ja hiusharjoista. Pitkät hiukset ovat erityinen riski, joten niitä kannattaa pitää kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras tapa välttää täiongelma onkin pitää hiuksensa erossa toisten ihmisten päästä. On myös syytä olla lainaamatta muiden päähineitä tai harjoja. Omiaan ei myöskään pidä antaa toisten käyttöön. Suurissa ihmisjoukoissa, ja etenkin lasten keskuudessa, täit leviävät kuitenkin kiusallisen helposti, joten niiden täydellinen välttäminen ei aina ole mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten täit voi havaita?

Ensimmäinen merkki mahdollisesta täitartunnasta on päänahan kutiaminen. Jos lapsi raapii päätään tai valittaa kutinaa, on syytä tarkistaa lapsen hiukset ja päänahka. Täitä ja niiden munia voi etsiä silmämääräisesti, mutta varmimmin ne löytää tiheällä täikammalla. Lapsi istutetaan pöydän ääreen, pöydälle laitetaan valkoinen paperi ja hiukset kammataan suortuva kerrallaan niin, että mahdolliset täit tippuvat paperille. Valkoiselta alustalta ne on helppo havaita.

Täin munat ovat valkoisia, juuri ja juuri havaittavia ja muistuttavat mannaryyniä. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa, toisin kuin hilse, joka irtoaa helposti. Jos lapsen hiuksista löytyy yksikin elävä täi tai hiuksissa on täinmunia, on kyse täitartunnasta. Jos hiukset on hoidettu aiemmin, täitartunnasta kertovat munat, jotka ovat alle yhden sentin päässä hiuspohjasta.

Miten niistä pääsee eroon?

Jos täitä löytyy, koko perheen hiukset on syytä tarkastaa ja kaikki tartunnan saaneet  hoitaa samalla kertaa. Hiukset pestään apteekista saatavalla täishampoolla tai liuoksella ja hiukset kammataan täikammalla. Hiusten kanssa kontaktissa olevat esineet ja tekstiilit pestään 60 asteessa tai ne poistetaan käytöstä pariksi päiväksi. Täi ei nimittäin pysty elämään hiuspohjan ulkopuolella paria päivää kauempaa. Tekstiilit voi myös pakastaa, jolloin täit kuolevat.

Shampoota ja liuosta tulee käyttää pullon neuvomalla tavalla, jotta se tehoaa varmasti. Hoito toistetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Hoidon jälkeen hiukset tulee tarkistaa täikammalla vielä useiden viikkojen ajan, jotta hoidon tehosta voidaan varmistua.

Vauva- ja Meidän Perhe-lehtien keskustelujen perusteella täistä tuntuu olevan usein hyvin vaikea päästä lopullisesti eroon. Jos hoito ei auta, kannattaa varmistaa, että shampoota ja kampaa on käytetty oikein ja tekstiilit on pesty tai pakastettu. Myös uuden tartunnan mahdollisuus kannattaa huomioida, jos mitkään aineet eivät tunnu tehoavan.

Lue lisää aiheesta:

Tarkat ohjeet täitartunnan havaitsemisesta ja hoidosta Tartuntatautiliiton sivuilta

Terveyskirjasto: Päätäit

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla