Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?

Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?

Miten täit tarttuvat?

Täit ovat jokavuotinen ongelma, joka on yleensä pahimmillaan koulujen alettua syksyllä elo-syyskuussa. Täit eivät liity millään tapaa hygieniaan tai sen puutteeseen, vaan niitä voi saada kuka tahansa riippumatta siitä, kuinka usein hiukset pestään. Täit tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, mutta tartunnan voi saada myös esimerkiksi hatuista, pipoista, hiuslenkeistä ja hiusharjoista. Pitkät hiukset ovat erityinen riski, joten niitä kannattaa pitää kiinni.

Paras tapa välttää täiongelma onkin pitää hiuksensa erossa toisten ihmisten päästä. On myös syytä olla lainaamatta muiden päähineitä tai harjoja. Omiaan ei myöskään pidä antaa toisten käyttöön. Suurissa ihmisjoukoissa, ja etenkin lasten keskuudessa, täit leviävät kuitenkin kiusallisen helposti, joten niiden täydellinen välttäminen ei aina ole mahdollista.

Miten täit voi havaita?

Ensimmäinen merkki mahdollisesta täitartunnasta on päänahan kutiaminen. Jos lapsi raapii päätään tai valittaa kutinaa, on syytä tarkistaa lapsen hiukset ja päänahka. Täitä ja niiden munia voi etsiä silmämääräisesti, mutta varmimmin ne löytää tiheällä täikammalla. Lapsi istutetaan pöydän ääreen, pöydälle laitetaan valkoinen paperi ja hiukset kammataan suortuva kerrallaan niin, että mahdolliset täit tippuvat paperille. Valkoiselta alustalta ne on helppo havaita.

Täin munat ovat valkoisia, juuri ja juuri havaittavia ja muistuttavat mannaryyniä. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa, toisin kuin hilse, joka irtoaa helposti. Jos lapsen hiuksista löytyy yksikin elävä täi tai hiuksissa on täinmunia, on kyse täitartunnasta. Jos hiukset on hoidettu aiemmin, täitartunnasta kertovat munat, jotka ovat alle yhden sentin päässä hiuspohjasta.

Miten niistä pääsee eroon?

Jos täitä löytyy, koko perheen hiukset on syytä tarkastaa ja kaikki tartunnan saaneet  hoitaa samalla kertaa. Hiukset pestään apteekista saatavalla täishampoolla tai liuoksella ja hiukset kammataan täikammalla. Hiusten kanssa kontaktissa olevat esineet ja tekstiilit pestään 60 asteessa tai ne poistetaan käytöstä pariksi päiväksi. Täi ei nimittäin pysty elämään hiuspohjan ulkopuolella paria päivää kauempaa. Tekstiilit voi myös pakastaa, jolloin täit kuolevat.

Shampoota ja liuosta tulee käyttää pullon neuvomalla tavalla, jotta se tehoaa varmasti. Hoito toistetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Hoidon jälkeen hiukset tulee tarkistaa täikammalla vielä useiden viikkojen ajan, jotta hoidon tehosta voidaan varmistua.

Vauva- ja Meidän Perhe-lehtien keskustelujen perusteella täistä tuntuu olevan usein hyvin vaikea päästä lopullisesti eroon. Jos hoito ei auta, kannattaa varmistaa, että shampoota ja kampaa on käytetty oikein ja tekstiilit on pesty tai pakastettu. Myös uuden tartunnan mahdollisuus kannattaa huomioida, jos mitkään aineet eivät tunnu tehoavan.

Lue lisää aiheesta:

Tarkat ohjeet täitartunnan havaitsemisesta ja hoidosta Tartuntatautiliiton sivuilta

Terveyskirjasto: Päätäit

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

  • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
  • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
  • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
  • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
  • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.