Valokuvatessaan lapsi kertoo, millaisena maailma hänelle näyttäytyy. Lue kuusi vinkkiä, joiden avulla lapsestasi tulee valokuvaaja.

Valokuvatessaan lapsi kertoo, millaisena maailma hänelle näyttäytyy. Lue kuusi vinkkiä, joiden avulla lapsestasi tulee valokuvaaja.

  1. Uskalla antaa lapselle kamera, ihan oikea eikä vain kännykameraa. Jo parivuotiaan motoriikka voi olla riittävän kehittynyt kameran pitelemiseen ja kuvan näppäämiseen. On tärkeää, että kamera on lapsen oma väline. Digiaikana se ei paljoa maksa.
  2. Katso kuvia yhdessä lapsen kanssa: mikä niissä on kivaa, mitä voisi olla enemmän. Digikuva on hieno näytöllä, mutta kuvat kannattaa silti vedostaa ja vaikka laminoida. Vedos on kouriintuntuva, ja sitä voi siirtää kädestä käteen.
  3. Ruoki luovuutta kuvaustehtävillä: pyydä lasta kuvaamaan jotain tärkeää tai vaikka kaikki pihapiirin lamput. Mitä isompi lapsi, sitä abstraktimman ohjeen voi antaa. Aikuinen ja lapsi voivat myös molemmat kuvata vaikka kesämökillä ja sitten vertailla, miten erilaisiin juttuihin huomio on kiinnittynyt.
  4. Puhu kuvista lapsen kanssa. Miettikää yhdessä, mitä jäi niiden ulkopuolelle. Kuvanlukutaito on tärkeää, koska maailma on täynnä kuvia, ja sitä oppii ennen kaikkea kuvaamalla. Ellei kuvaa opi ymmärtämään, ihminen ylikuormittuu visuaalisista viesteistä.
  5. Anna lapsen kuvata perhejuhlat. Joulut, äitienpäivät ja synttärit näyttävät aivan erilaisilta lapsen dokumentoimina. Lomamatkoiltakin lapsi ottaa usein kiinnostavampia kuvia kuin aikuinen – niissä paljastuu matkakohteen todellisuus.
  6. Varaudu yllättäviin näkökulmiin ja useisiin wc-pönttöä esittäviin valokuviin.

Haastateltavina Kurkistus-työpajan koordinaattori Riitta Repo ja Valokuvataiteen museon museolehtori Erja Salo.

Osallistu lapsesi kanssa Meidän Perheen valokuvauskilpailuun Meidän perheen päivä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Näin kuvaat lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla