Mitä sanoa lapselle, kun työttömyys ahdistaa?

Kun työpaikalla on käynnissä YT:t ja työttömyys uhkaa – tai kun kuulee saavansa potkut – näkyvät huoli ja ahdistus myös kotona. Miten lapsille pitäisi kertoa isän tai äidin työpaikan menetyksestä?

 1. Älä salaile asiaa.
  On turha kuvitella, että lapsi ei huomaa mitään. Puhumattomat asiat näkyvät kodin ilmapiirissä, ja lapsi saattaa kuvitella, että kyse on vielä jostakin paljon kamalammasta.
 2. Puhu asiasta ensin aikuisten kesken.
  Kerro sitten lapselle tilanteesta mahdollisimman rauhallisesti. Vakuuta lapselle, että tilanteesta selvitään ja että perheenne pärjää kyllä. Joillakin lapsilla on taipumus kantaa paljon huolta perheen asioista, mutta lapsi ei voi ottaa vastuuta asioista, joihin hän ei voi vaikuttaa.
 3. Selitä asia päiväkoti-ikäisille ja alakoululaisille mahdollisimman konkreettisesti.
  Vaikkapa näin: Isä tai äiti ei lähde nyt aamuisin töihin, koska työpaikalla ei ole enää tarpeeksi töitä. Silti perheellämme on edelleen rahaa ruokaan ja kaikkeen muuhunkin tarpeelliseen. Sinun ei tarvitse huolestua, sillä aikuiset hoitavat tämän asian.
 4. Isomman lapsen kanssa voi puhua häntä suoraan koskettavista raha-asioista.
  Puhu viikko- tai kuukausirahasta, mutta älä pura omaa huoltasi perheen pärjäämisestä lasten kuullen. Isompikaan lapsi ei saisi joutua vanhemman uskotuksi. Nuoren on saatava elää elämäänsä ilman vanhempiensa henkistä taakkaa.
 5. Kerro nuorelle, että hän voi puhua asiasta myös omien ystäviensä kanssa.
  Työttömyys tai sen uhka ei ole perheen sisäinen salaisuus, jota nuoren pitäisi yrittää säilyttää.
 6. Jos tilanne vaikuttaa kovasti omaan mielialaasi, selitä se lapselle.
  Kerro, että olet juuri nyt asiasta surullinen ja vihainen, mutta se menee ohi, eikä lapsen tarvitse kantaa huolta. Varsinkin nuorissa tytöissä on paljon taakankantajia, jotka murehtivat vanhempiensa jaksamista. Lapsi saattaa esimerkiksi ajatella, ettei voi mennä kavereiden luo, koska pitää kannatella tunnelmaa kotona.

Neuvot antoi Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelimien päällikkö Tatjana Pajamäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

mikä idea on tässä ei mitään helvetin järkeä lapsia tuskin kiinnostaa mikään muu ku tutin imeminen ja leikkiminen perkele, kunhan saa ruokaa ja leluja niin mikään muu ei kiinnosta. saatana

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla