Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Näin selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Vanhemmille syntymäpäiväjuhlat voivat olla kuitenkin stressaava ja rahaa vievä kokemus, josta toivoisi pääsevän mahdollisimman helpolla.

Seuraavien vinkkien avulla selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Kutsu sopiva määrä vieraita

Mieti aluksi, kuinka monta lasta tilaan mahtuu, ja minkä kokoisen lapsikatraan kanssa juhlat pysyvät hallinnassa. Vieraiden määrä vaikuttaa myös juhlien ohjelmaan ja budjettiin. Keskustele vierasmäärästä myös lapsesi kanssa. Voi olla, että hän juhlisi mieluummin vain parin hyvän ystävän kanssa kuin koko luokan.

Valitse teema

Teema helpottaa tarjoilun, koristelun ja ohjelman suunnittelua. Teeman ei tarvitse olla mitään suurieleistä , esimerkiksi väri tai vuodenaika käy hyvin. Kysy myös lapselta, minkä teeman hän haluaisi. Jos energiaa ja intoa riittää, teemana voi olla vaikka naamiaiset, merirosvot, prinsessat tai kummitukset.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vieraille kovin monimutkaisen naamiaisasun järjestäminen voi olla vaivalloista, joten jos vierailta vaaditaan vaivannäköä, kutsut on syytä lähettää hyvissä ajoin.

Rajaa juhla-aika

Korkeintaan kaksi tuntia on sopiva aika lastenjuhlille. Pariksi tunniksi riittää helposti tekemistä ja juhlat pysyvät hallinnassa, kun lapset eivät ehdi riehaantua liiaksi. Pienille lapsille saattaa riittää vähempikin aika. Ilmoita juhla-aika jo kutsukortissa.

Suunnittele ohjelma ja mieti juhlapaikka

Mieti juhliin ainakin 2-3 ohjelmanumeroa tai aktiviteettia.  Lapset muuttuvat herkästi levottomiksi, jos juhlissa ei ole mielenkiintoista ohjelmaa. Erilaiset leikit, aarteenetsintä ja onginta toimivat yleensä hyvin.

Jos kotiin ei tunnu mahtuvan riittävästi vieraita tai et kaipaa juhlien tuomaa kaaosta, synttärit voi järjestää myös muualla. Taloyhtiöstä saattaa löytyä sopiva kerhotila tai muualta lähistöltä tila, jonka voi vuokrata kohtuulliseen hintaan. Lapset voi viedä myös esimerkiksi luontoon retkelle ja paistamaan lettuja.

Mieti yksinkertaiset ja helpot tarjoilut

Tarjoiluissa ei kannata nähdä liikaa vaivaa, sillä yleensä parhaiten maistuvat pienet ja helpot naposteltavat. Tarjoa ensiksi suolaiset ja sitten vasta makeat ruuat ja tee annoksista sopivan pieniä suupaloja. Suolaisia tarjottavia voivat olla esimerkiksi erilaiset vihannekset ja juurekset, pienet cocktail-piirakat, popcornit ja sipsit. Hauska idea on myös lihapullasiili. Osta kaali ja pistä siihen tikuilla pieniä lihapullia tai esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja juustonpaloja.

Makeina tarjottavina toimivat perinteisen kakun lisäksi hedelmät, jäätelö, keksit ja karkit. Juomaksi kannattaa limsan sijaan valita mehua, jotta sokerimäärä pysyy jotenkin hallinnassa.

Muista myös kysyä allergiat etukäteen, jottei juhlissa tule ikäviä yllätyksiä. Astioiksi kannattaa valita maatuvia kertakäyttöastioita tai muovisia lautasia ja mukeja, joita voi käyttää useana vuonna. Isommat lapset osaavat syödä myös normaaleista posliini- ja lasiastioista.

Hanki apua

Varaa hyvissä ajoin juhliin riittävän monta aikuista vahtimaan lapsia, jottet joudu yksin paimentamaan koko lapsikatrasta. Varmista myös, että saat vanhempien puhelinnumeron kaikilta vierailta, jotta tavoitat vanhemmat tarvittaessa.

Mikäli aikaa tai energiaa juhlien järjestämiseen ei kaikesta huolimatta löydy, palkkaa huoletta ulkopuolista apua. Netistä löytyy paljon juhlien järjestäjiä, jotka voivat tarvittaessa hoitaa kaikki järjestelyt tai vastata esimerkiksi vain ohjelmasta.

Ennen kaikkea muista nauttia juhlista myös itse, äläkä stressaa turhaan. Paras juhlatunnelma syntyy paikalla olevista ihmisistä, ei upeista puitteista.

Lisää vinkkejä juhlien järjestämiseen:

Limudisco-blogi

Minityyli-blogi

Pirkka.fi: Lastenjuhlat

Yhteishyvä.fi: Hauskat lastenjuhlat helposti

Myös Vauva.fi:n keskusteluissa puhutaan synttärien järjestämisestä:

Te, joilla on rahasta pulaa. Millaiset synttärit olette lapselle järjestäneet

Ulkoistetut synttärit

Miten 4-vuotiaalle pidetään kaverisynttärit vai pidetäänkö

Millaiset synttärit pitäisit 7v pojalle tässä tilanteessa

Vierailija

Näin järjestät lapselle onnistuneet synttärit

Näin järjestät helposti lapselle onnistuneet synttärit: 1. Valitse sopiva ajankohta, jolloin sekä sinä että mies olette kotona. Lähetä kutsut tekstarina tai whatsappilla. 2. Muutamaa päivää aikaisemmin kerro lapsellesi, että jos hän haluaa koristeita, ne kannattaa tehdä nyt. 3. Edellisenä päivänä ennen synttäreitä pyydä lastasi siivoamaan huoneensa ja käy kaupassa. Osta limsaa, karkkia, popkornia, keksejä ja jäätelöbaaria varten jäätelöä, nonparelleja ja suklaakastiketta. Osta myös...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Toisenlaiset äidit Livillä ja Ruudussa tiistaisin klo 21. Kuva Niki Strbian

Jos vanhemmalla on haavoja omissa varhaisissa ihmissuhteissaan, voivat kasvatuksen työkalut loppua kesken.

Muun muassa geneettinen perimä, varhainen kiintymysmalli ja elämänkokemukset vaikuttavat ihmisen psyykkiseen kehitykseen. Jos ihminen jää tavalla tai toisella toistuvasti yksin selviytymään lapsuuden haasteista ilman asianmukaista tukea, tuottaa se usein selkeitä pulmia tunteiden säätelyssä ja vuorovaikutuksessa.

Entä miten heijastuuu vanhemmuuteen se, jos elämä on tarjoillut vuoren tai jopa vuoriston kokoisia vaikeuksia näissä asioissa?

Kun vanhempana pitäisi tarjota lapselle lohtua tämän kitistessä barbin kengän katoamisesta, aikuisen sisällä saattaakin herätä äkkiarvaamatta se pieni, ymmärrystä vaille jäänyt lapsi, joka alkaa kiljua ja raivota. Moni vanhempi ihmettelee jälkikäteen: ”En voi uskoa, että tuo juuri pääsi ulos suustani!” 

Aikuisen sisällä herää ymmärrystä vaille jäänyt lapsi, joka alkaa kiljua ja raivota.

Osa vanhemmista ryhtyy omien vaikeiden kokemustensa valossa ylisuojelevaksi, mistä voi seurata vaikeuksia asettaa lapselle riittäviä rajoja. Tilanne on lapselle turvaton, ja sitä kompensoidakseen hän ottaa yhä enemmän pomon roolia itselleen. Allikossa ollaan!

Melkoisia uhkakuvia, sillä onhan meillä kaikilla vanhemmaksi tullessamme takanaan lapsuus ja rimpsu elettyä elämää – yleensä rosoista tai rosoisempaa. Miten siitä sitten voi selvitä? Vai tarkoittaako epävakaa elämänhistoria tuomiota?

Hyviä uutisia! Aivot säilyvät muovautumiskykyisinä läpi elämän. Vuorovaikutusmallit voivat muuttua. Erityisen lohdullista on, että ihmisen psyykkistä eheyttä eivät sinänsä määrittele vaikeatkaan elämäntapahtumat, vaan hänen kykynsä käsitellä niitä. 

Ihmisen psyykkistä eheyttä eivät määrittele vaikeatkaan elämäntapahtumat, vaan hänen kykynsä käsitellä niitä. 

Oman elämän tietoinen tarkastelu ja pohdinta – ”making sense of your life” – lisää itseymmärrystä. Sitä kautta ihminen kasvaa ja kehittyy, ja on helpompi tunnistaa tunteet ja ajatukset, jotka vaikuttavat omaan käytökseen. Esimerkiksi sen, miksi barbinkenkäepisodit saattavat joskus syöstä aikuisen pois tolaltaan.

Lapsen mieli kehittyy vastavuoroisuuden ja huolenpidon kokemuksissa. Kun vanhempi eläytyy ja tavoittaa lapsen käyttäytymisen taustalla vaikuttavia tarpeita ja mielentiloja, kokee lapsi tulevansa ymmärretyksi. Hän ei jää yksin hankalienkaan tunteiden kanssa. Näin siirretään mielenterveyttä seuraavalle sukupolvelle.

Historia ei ole tuomio. Oman taustan ja mielen käsittelemisestä ja ymmärtämisestä seuraa hyvää vanhemmuutta, hyviä ihmissuhteita ja hyvinvointia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kolme hellyttävää tapaa lievittää lapsen ikävää. 

”En haluu päiväkotiin! Haluan äitin!”, huutaa kuopus, kun avaamme päiväkodin oven aamuisin. llalla lapsi kuiskaa, että hänellä on jo nyt ikävä meitä vanhempia. Päiväkodissa unikaverina mukana oleva haukku-hauva kyllä lohduttaa, mutta ei korvaa äitiä. Millä helpottaisin lapseni ikävää?

Päiväkodin täti keksii keinon: Tuokaa mukananne valokuva perheestä. Kuopus voi katsella sitä, kun ikävä muuttuu itkuksi. Itse keksin antaa haukku-hauvan kaulaan huivini, joka tuoksuu minulle, ja toivon mukaan siksi lohduttaa.

Ystäväperheen äiti kehottaa valitsemaan pienen sileän kiven – suukon. Vanhempi antaa suukko-kivelle päiväkotipäivän alussa pusun (tai kuiskaa kivelle ”rakastan sinua”), ja sitten kivi sujautetaan lapsen taskuun. Tiukan paikan tullen pieni kämmen voi käpertyä äidin tai isän suukon ympärille.

Tiukan paikan tullen pieni kämmen voi käpertyä äidin tai isän suukon ympärille.

Törmään netissä vielä kolmanteen kikkaan. Amerikkalainen Louise Mallet keksi piirtää pienet sydämet poikansa ja itsensä kämmeniin. Sydämiä hän nimittää ”halinappulaksi”. Kun sydämestä painaa, saa toinen sydämen omistaja etähalin.

– Latasimme sydämet matkalla kouluun pitämällä toisiamme kädestä. Kun hain pojan iltapäivällä hoidosta, hän kertoi iloisesti, että minulta saamansa halit olivat helpottaneet ikävää. Lapsi kertoi painaneensa sydäntä pitkään, kun häntä oli koulupäivän aikana itkettänyt. Vastasin hänelle, että ”se oli varmasti se pitkä, ihana hali, jonka tunsin”, Louise kirjoittaa.

Ikävää helpottavan kikan ei tarvitse olla monimutkainen. Se voi olla samanlainen ranneke, hiuspinni tai pieni pehmoeläin, josta lapsi ja vanhempi muistavat toisensa päivän aikana. Se voi olla aina tiettyyn kohtaan annettu pusu tai silitys, jota koskettamalla lapsi saa yhteyden vanhempaansa tai voimalause, jota lapsi voi ajatella, kun ikävä yllättää. Tärkeintä on, että kikan avulla lapsi tuntee olonsa rakastetuksi ja turvalliseksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.