Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Näin selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Vanhemmille syntymäpäiväjuhlat voivat olla kuitenkin stressaava ja rahaa vievä kokemus, josta toivoisi pääsevän mahdollisimman helpolla.

Seuraavien vinkkien avulla selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Kutsu sopiva määrä vieraita

Mieti aluksi, kuinka monta lasta tilaan mahtuu, ja minkä kokoisen lapsikatraan kanssa juhlat pysyvät hallinnassa. Vieraiden määrä vaikuttaa myös juhlien ohjelmaan ja budjettiin. Keskustele vierasmäärästä myös lapsesi kanssa. Voi olla, että hän juhlisi mieluummin vain parin hyvän ystävän kanssa kuin koko luokan.

Valitse teema

Teema helpottaa tarjoilun, koristelun ja ohjelman suunnittelua. Teeman ei tarvitse olla mitään suurieleistä , esimerkiksi väri tai vuodenaika käy hyvin. Kysy myös lapselta, minkä teeman hän haluaisi. Jos energiaa ja intoa riittää, teemana voi olla vaikka naamiaiset, merirosvot, prinsessat tai kummitukset.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vieraille kovin monimutkaisen naamiaisasun järjestäminen voi olla vaivalloista, joten jos vierailta vaaditaan vaivannäköä, kutsut on syytä lähettää hyvissä ajoin.

Rajaa juhla-aika

Korkeintaan kaksi tuntia on sopiva aika lastenjuhlille. Pariksi tunniksi riittää helposti tekemistä ja juhlat pysyvät hallinnassa, kun lapset eivät ehdi riehaantua liiaksi. Pienille lapsille saattaa riittää vähempikin aika. Ilmoita juhla-aika jo kutsukortissa.

Suunnittele ohjelma ja mieti juhlapaikka

Mieti juhliin ainakin 2-3 ohjelmanumeroa tai aktiviteettia.  Lapset muuttuvat herkästi levottomiksi, jos juhlissa ei ole mielenkiintoista ohjelmaa. Erilaiset leikit, aarteenetsintä ja onginta toimivat yleensä hyvin.

Jos kotiin ei tunnu mahtuvan riittävästi vieraita tai et kaipaa juhlien tuomaa kaaosta, synttärit voi järjestää myös muualla. Taloyhtiöstä saattaa löytyä sopiva kerhotila tai muualta lähistöltä tila, jonka voi vuokrata kohtuulliseen hintaan. Lapset voi viedä myös esimerkiksi luontoon retkelle ja paistamaan lettuja.

Mieti yksinkertaiset ja helpot tarjoilut

Tarjoiluissa ei kannata nähdä liikaa vaivaa, sillä yleensä parhaiten maistuvat pienet ja helpot naposteltavat. Tarjoa ensiksi suolaiset ja sitten vasta makeat ruuat ja tee annoksista sopivan pieniä suupaloja. Suolaisia tarjottavia voivat olla esimerkiksi erilaiset vihannekset ja juurekset, pienet cocktail-piirakat, popcornit ja sipsit. Hauska idea on myös lihapullasiili. Osta kaali ja pistä siihen tikuilla pieniä lihapullia tai esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja juustonpaloja.

Makeina tarjottavina toimivat perinteisen kakun lisäksi hedelmät, jäätelö, keksit ja karkit. Juomaksi kannattaa limsan sijaan valita mehua, jotta sokerimäärä pysyy jotenkin hallinnassa.

Muista myös kysyä allergiat etukäteen, jottei juhlissa tule ikäviä yllätyksiä. Astioiksi kannattaa valita maatuvia kertakäyttöastioita tai muovisia lautasia ja mukeja, joita voi käyttää useana vuonna. Isommat lapset osaavat syödä myös normaaleista posliini- ja lasiastioista.

Hanki apua

Varaa hyvissä ajoin juhliin riittävän monta aikuista vahtimaan lapsia, jottet joudu yksin paimentamaan koko lapsikatrasta. Varmista myös, että saat vanhempien puhelinnumeron kaikilta vierailta, jotta tavoitat vanhemmat tarvittaessa.

Mikäli aikaa tai energiaa juhlien järjestämiseen ei kaikesta huolimatta löydy, palkkaa huoletta ulkopuolista apua. Netistä löytyy paljon juhlien järjestäjiä, jotka voivat tarvittaessa hoitaa kaikki järjestelyt tai vastata esimerkiksi vain ohjelmasta.

Ennen kaikkea muista nauttia juhlista myös itse, äläkä stressaa turhaan. Paras juhlatunnelma syntyy paikalla olevista ihmisistä, ei upeista puitteista.

Lisää vinkkejä juhlien järjestämiseen:

Limudisco-blogi

Minityyli-blogi

Pirkka.fi: Lastenjuhlat

Yhteishyvä.fi: Hauskat lastenjuhlat helposti

Myös Vauva.fi:n keskusteluissa puhutaan synttärien järjestämisestä:

Te, joilla on rahasta pulaa. Millaiset synttärit olette lapselle järjestäneet

Ulkoistetut synttärit

Miten 4-vuotiaalle pidetään kaverisynttärit vai pidetäänkö

Millaiset synttärit pitäisit 7v pojalle tässä tilanteessa

Vierailija

Näin järjestät lapselle onnistuneet synttärit

Näin järjestät helposti lapselle onnistuneet synttärit: 1. Valitse sopiva ajankohta, jolloin sekä sinä että mies olette kotona. Lähetä kutsut tekstarina tai whatsappilla. 2. Muutamaa päivää aikaisemmin kerro lapsellesi, että jos hän haluaa koristeita, ne kannattaa tehdä nyt. 3. Edellisenä päivänä ennen synttäreitä pyydä lastasi siivoamaan huoneensa ja käy kaupassa. Osta limsaa, karkkia, popkornia, keksejä ja jäätelöbaaria varten jäätelöä, nonparelleja ja suklaakastiketta. Osta myös...
Lue kommentti
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Malli ja tosi-tv-tähti Kourtney Kardashianin tyttären Penelopen vaatekaapista löytyy niin nahkahousua kuin pikkumustaa. Käytännöllistä tai ei! Kuva: wenn.com

Tyttöjen vanhemmat ottavat aikuisten katumuotia jäljittelevät lastenvaatteet innokkaammin vastaan kuin poikien. 

Pitääkö suomalaisen miehen pukeutua kehdosta hautaan harmaaseen, mustaan ja tummansiniseen?

Tätä ihmettelee 4-kuukautisen poikavauvan äiti Vauva-lehden tuoreessa verkkokyselyssä. Itse hän haluaisi pukea lapsensa sukupuolineutraalisti vauva-aikana.

Vauva kertoi viime viikolla, että unisex- ja retrovaatteet ovat jäämässä vauvamuodissa ”pikkuaikuis-tyylin” jalkoihin. Lastenvaatemallistot jäljittelevät yhä enemmän aikuisten katumuotia, ja värit ja kuosit ovat varsin hillittyjä.

Vauva-lehden viimeviikkoisen verkkokyselyn perusteella pienten lasten vanhemmat ottavat värimaailman muuttumisen avosylin vastaan. 65 prosenttia vastaajista pitää hillityistä väreistä ja murretuista sävyistä ja haluaa niitä lastensa ylle. Vastaajien mielestä poikien vaatteiden värimaailma ei kuitenkaan ole uudistunut yhtä monipuolisesti kuin tyttöjen. 

"Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?"

Jaottelu tyttö- ja poikaväreihin saisi jo loppua

Poikien vanhemmat ovat tyttöjen vanhempia tyytymättömiä lastenvaatetarjontaan.

Poikien vaatteiden väriskaalan suppeus ärsyttää! Pehmeistä väreissä voisi olla keltaista ja punaista, mutta tarjonta on usein sinistä ja ruskeaa.

Ketjuliikkeissä huomaa helposti, että tyttöjen versiossa on käytetty enemmän mielikuvitusta. Poikien vaatteista tulee välillä fiilis, etteikö muuta keksitty kuin se sama auto taas siihen. Tai muu piirroshahmo.

Kuosit on aina jotain karhuja yms., kun taas tytöillä on vastaavasti kukkia.

Vauvan kyselyn perusteella vauva on jopa vaikea pukea korostamatta sukupuolta.

Inhoan sukupuolittuneisuutta ja sitä, että tytöille on pelkkää pinkkiä ja hörhelöitä ja pojille sinistä avaruusolioiden kuvilla.

Eniten ärsyttää ihmiset, jotka puhuvat tyttö-ja poikaväreistä. Yritä siinä sitten opettaa lapselle, että ei ole olemassa tyttöjen ja poikien värejä.

Tyttöjen vaatetarjonta taas saa kiitosta etenkin siitä, että ärhäkkä pinkki on saanut rinnalleen esimerkiksi korallin ja persikan sävyjä.

Pastellisävyt ovat tulleet myös käytännöllisiin vaatteisiin. Kestävien ulkovaatteiden tai collegevaatteiden ei tarvitse enää olla räikeän värisiä, pelkkää pinkkiä tai lapsellisia.

Minne katosivat potkuhousut?

Melkein puolet, 44 prosenttia, Vauva-lehden kyselyyn vastanneista ei pukisi lastaan miniaikuiseksi.

Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää.

"Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin."

Haluan nimenomaan, että lapsi saa näyttää lapselta. Se tarkoittaa iloisia värejä ja lapsekkaita kuoseja. Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin (niitähän ei enää edes myydä kaupoissa). Potkuhousuissa masua ei purista, nilkkoja ei purista, "sukat" pysyy jalassa ja kaikki on kätevästi samassa paketissa.

Typerän näköistä ja antaa vanhemmasta sellaisen kuvan että lapsi on vain asuste.

Ärsyttää nykymuodissa liian aikuismainen tai raskas tyyli. Epämukavat joustamattomat ja epäkäytännölliset vaatteet, kuten farkut ja takit.

Lapsen kuuluu näyttää lapselta eikä muistuttaa millään tavalla aikuista, aikuinen kerkeää olemaan sitten joskus myöhemminkin.

"En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi."

Vain harva myöntää jäävänsä kaipaamaan varsinaista retroa. Värejä moititaan liian kirkkaiksi, ja ruskeaa on liikaa. Toki retrollakin on yhä kannattajansa.

Retrokuosit tuovat hyvää mieltä ja tietyllä tapaa turvallisuuden tunnetta.

Lapset pitävät kirkkaista väreistä ja kuvioista leluissa, niin mikseivät vaatteissakin. Kuvioistakin saa hauskoja tarinoita vaatteita puettaessa.

Kaikissa vaatteissa ei mennä leikkipuistoon

Kolmannes Vauvan verkkokyselyn vastaajista pukee lapsensa aikuismaisiin vaatteisiin hyvillä mielin. Heistä on vain luonnollista, että lasten muoti seuraa aikaa. Katutyylissä korostuvat kauneus ja käytännöllisyys.

Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä. Pian 12-vuotiaan esikoiseni ollessa vauva oli ihan samoin aikuisten muotia seuraava lastenvaatetyyli, näkeehän sen jo valokuvista. Farkut olivat leveämmät, nyt ovat kelvanneet vuosia vain kapeat, niin tytölle kuin äidille.

En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi. Tykkään pukea heidät kauniisti mutta en mielestäni tingi myöskään käytännöllisyydestä. Toki lapsilla on ne ”kaupunkivaatteet”, mutta ei ne päällä ole tarkoituskaan mennä leikkipuistoon möyrimään, vaan ne ovat nimensä mukaisesti sitä siistimpää käyttöä varten.

Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?

"Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä."

Aikuisten muodin jäljittelyä pidetään kivana ideana, kunhan vaatteet eivät leikki-iässäkään ole liian paljastavia tai epämukavia.

Esimerkiksi napapaidat, korkokengät ja epämukavat vaatteet eivät missään nimessä kuulu lasten päälle.

 

Kursivoidut sitaatit ovat otteita Vauvan verkkokyselystä. Kyselyyn vastasi 55 henkilöä.

Lue juttu vauvanvaatemuodin murroksesta lokakuun Vauva-lehdestä!

Vierailija

Vauvamuotikysely: ”Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää”

Minusta on jokaisen oma asia millä tyylillä pukee lapsensa. Aika pian kuitenkin tulee se aika, että lapsi haluaa itsekin vaikuttaa eikä sitten vanhempi voi enää päättää pukeutumisesta yksin. Kuinka monella vanhemmalla edes on aikaa paneutua lapsensa vaatteisiin niin paljon, että ehtisi muodostaa lapselle jonkun harkitun tyylin? Minua ihmetyttää ainoastaan ne vanhemmat, jotka kulkevat itse viimeisen päälle kalliissa vaatteissa, mutta lapsilla on liian pientä, nuhjuista ja jopa rikkinäistä...
Lue kommentti