Lue vinkit lapsen kuivan ihon hoitoon!

Noin viidesosalla suomalaisista on kuiva, atooppinen iho, ja lapsistakin noin viidesosalla on atopiaa jossain vaiheessa.
Atooppinen iho on kuiva ja kutiseva. Se on myös ennalta-arvaamaton. Koskaan ei voi tietää, milloin iho lehahtaa punaiseksi ja ärtyy.

Talvi on hankalaa aikaa atoopikoille. Lämpö ja auringonvalo vahvistavat ihoa ja lisäävät sen omaa kosteustuotantoa.

Rasvaa lapsen atooppista ihoa päivittäin

Miten auttaa pientä atoopikkoa kesää odotellessa? Tärkeintä on rasvata ihoa joka päivä. Kunnon kosteutus vähentää kutinaa.

Kuivan ja atooppisen ihon hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja, SKY-kosmetologi Taina Paarmas neuvoo aloittamaan keskirasvaisista voiteista ja siirtymään niistä tarpeen mukaan rasvaisempiin tai kevyempiin.

Atooppinen iho: millainen voide on paras?

Vuodenaikakin vaikuttaa siihen, millaista voidetta tarvitaan. Kesällä käy kevyempi, talvella se ei riitä. Jos iho tuntuu jo puolen tunnin kuluttua voiteen levityksestä siltä kuin siihen ei olisi laitettu mitään, voide on turhan kevyt.

Keskirasvaisia ovat esimerkiksi Aqualan ja Aqualan Plus, Essex, Apobase Creme ja Avène Cold Cream Body Lotion.

Tarkista, että voiteessa, jota ostat, on glyserolia. Se sitoo kosteutta tehokkaasti ihoon.

Lapsen atooppinen iho ja luontaiskosmetiikka

Taina Paarmas kannustaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia voiteita, myös lapsille. Sama voide ei sovi kaikille yhtä hyvin. Voiteen ei ole pakko olla apteekkivoide, vaikka apteekeissa onkin runsaimmat apajat atoopikoille. Esimerkiksi luonnonmukaisen kosmetiikan sarjoissa on hyviä vaihtoehtoja.

Ainakin Dr Hauschka Med -sarjan Jääruoho-kosteusvoide sopii hyvin lapsille, samoin saman sarjan Jääruoho-tehovoide, joka on tarkoitettu erityisesti taipeisiin ja kasvoille.

Jotkut ovat saaneet hyviä tuloksia viilentävillä aloe vera -geeleillä ja luontaistuotekaupan kookosöljyllä. Kasviöljyt ovat ylipäänsä hyviä kuivan ihon hoidossa.

Käytä tarvittaessa kortisonivoiteita

Jos tavalliset voiteet eivät riitä, niiden vaikutusta voi tehostaa miedoilla kortisonivoiteilla. Esimerkiksi Apobasella on mieto, yksiprosenttinen kortisonivoide, joka sopii vauvoillekin.

Jos nämäkään eivät tuo helpotusta, ihotautilääkärillä on lisää keinoja.

Pese pyykki oikein

Paarmas muistuttaa, että ennaltaehkäisy säästää harmeilta. Atooppiset lapset reagoivat herkästi esimerkiksi karkeisiin vaatekuituihin sekä voimakkaisiin pesuaineisiin. Kutinan syy voikin löytyä pesukoneesta.

Ihon kutina voi lievittyä jo sillä, että vaihtaa pyykinpesuaineen herkkäihoisten tuotteisiin, valitsee tehostetun huuhtelun eikä tunge pesukonetta liian täyteen. Kun koneessa on liikaa pyykkiä, lika ja pesuaineet eivät huuhtoudu kunnolla pois.

Pese kuiva lapsen iho pelkällä vedellä

Nykysuositusten mukaan ihoa on hyvä pestä usein, mutta pesu pelkällä vedellä riittää herkkäihoiselle lapselle. Saunominen ei haittaa, kunhan ihon vain rasvaa lopuksi hyvin ja mieluiten silloin, kun se on vielä kostea.

Joskus, ei kuitenkaan aina, atopian taustalla on allergisia taipumuksia ja allergian hoito auttaa myös iho-oireisiin.

Voiko atopiasta parantua?

Atooppisen ihottuman syy on ihon sarveiskerroksessa sijaitsevan läpäisyesteen heikko rakenne. Koska läpäisyeste ei toimi kunnolla, iho päästää kosteutta karkuun ja ärsyttäviä aineita sisään.

Kun atooppinen iho oireilee oikein pahasti, puhutaan atooppisesta ekseemasta. Samaa tilaa on ennen kutsuttu ainakin taiveihottumaksi ja maitoruveksi. Lapsilla ekseema majaileekin usein juuri taipeissa sekä käsissä, jalkaterissä ja kasvoissa.

Onneksi atopia ei välttämättä ole pysyvä ominaisuus. Suurimmalla osalla lapsista atooppinen ekseema paranee tai lievenee vuosien kuluessa. Joillakin se palaa nuoruus- tai aikuisiässä joksikin aikaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.