Lue kuusi vinkkiä aurinkolasiostoksille.

1. Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun valitaan vauvalle ja pienelle lapselle aurinkolaseja? Kestävyys on tärkeää, entä optiset ominaisuudet?
Lasten kehysten täytyy olla hyvin istuvat, kevyet ja helpot käyttää. Kaikkien aurinkolasien, myös lasten, linssien täytyy olla optisesti hyvälaatuiset ja vääristämättömät. Aurinkolasit ovat silloin sellaiset, että niitä on miellyttävä käyttää ja silloin niistä saadaan myös täysi hyöty.

2. Mitä merkintöjä laseissa pitää olla?
CE-merkintä takaa sen, että tuote täyttää eurooppalaiset kriteerit. Lisäksi linsseissä tulisi olla merkintä UV-suojasta. Varminta on ostaa aurinkolasit asiantuntijaliikkeestä.

3. Onko linssien värillä ja tummuudella merkitystä? Suojaavatko vaaleat yhtä hyvin kuin tummat?
Lapsille kannattaa valita neutraaliväriset linssit, jotka näyttävät värit ja värierot mahdollisimman luonnollisina. Ruskean ja harmaan eri sävyt ovat parhaita. Tummuudella on merkitystä häikäisyn poistamisessa, liian vaalea ei auta kirkkaassa auringonpaisteessa. Toisaalta lasit eivät saa olla liian tummatkaan, yleensä 60 ? 70 prosentin tummuus on riittävä. UV-säteilyn poistamiseen ei tarvita välttämättä tummuutta ollenkaan. Jopa kirkas linssi voi estää UV-säteilyn pääsyn silmään saakka. Se ei tosin estä häikäistymistä.

4. Ovatko edulliset ns. markettilasit kelvolliset, suojaavatko ne lapsen silmät UV-säteiltä yhtä hyvin kuin optikkoliikkeiden lasit?
Ns. markettilasit saattavat suodattaa UV:n hyvin, mutta toisaalta siitä ei voi olla täysin varma. Olennaisempaa ehkä onkin se, että marketissa laseja ei säädetä istumaan hyvin. Hyvä istuvuus on tärkeää, varsinkin lasten aurinkolaseissa.

5. Miksi aurinkolasit ovat lapsille niin tärkeät? Niitä suositellaan nykyisin yleisemmin kuin ennen.
Lapsen silmä on vielä kehittymätön, josta syystä UV-säteily pääsee silmän sisälle esteettömästi. UV-säteily saattaa aiheuttaa epämiellyttävän näkövaikutelman, sillä näkymätön säteily muuttuu silmässä näkyväksi, siniseksi valoksi. Se käyttäytyy silmässä ´epämääräisesti, hajoaa ja aiheuttaa kontrastin heikkenemistä. Lisäksi UV-säteily saattaa aiheuttaa jopa harmaakaihia.

6. Vielä vinkki: miten lasit saa pysymään lapsen päässä?
Tärkeintä on tässäkin mielessä lasien hyvä istuvuus ja mahdollisuus taivutteluun. Istuvat ja joustavat lasit pysyvät päässä ilman kuminauhakiinnitystäkin. Aivan vauvaikäisille kuminauhakiinnitys voi olla paras.

Asiantuntijana optikko Päivi Mellas, aluepäällikkö Silmäasema Fennica Oy c/o Silmäasemat Marketing Oy

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla