Kuvat
iStock
Lapselle aamupiirretyt, vanhemmalle lukuhetki.
Lapselle aamupiirretyt, vanhemmalle lukuhetki.

Listasimme niksit, joiden avulla vanhemmatkin ehtivät lukea. 

Pidentää elinikää. Vähentää stressiä. Muistisairauden riski pienenee. Lukemisen terveyshyödyt ovat kiistattomat. Mutta mistä löytää aikaa kirjaan syventymiselle töiden, päiväkoti- ja harrastusviemisten sekä kotitöiden lomassa? 

Kysyimme perheellisiltä lukutoukilta, mistä he nipistävät aikaa lukemiselle hektisen arjen keskellä.

1. Aloita kevyesti. Mikäli 500-sivuisen tietokirjan lukeminen tuntuu uuvuttavalta, kokeile lukea novellikokoelmia tai mukaansatempaavaa dekkaria. Lukeminen rentouttaa aina kirjan lajityypistä riippumatta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lue vauvalle. Jos mehukas kirja uhkaa jäädä kesken, kokeile sen ääneen lukemista vauvalle. Alle vuoden ikäinen vauva ei ymmärrä sanoja vaan keskittyy äänenpainoihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Lapsi leikkii, aikuinen lukee. Ota kirja mukaan leikkipuistoon tai käytä lapsen sisäleikkihetki lukemiseen. 

4. Hyödynnä työmatkat. Bussissa tai junassa istuminen on loistava sauma lukea. 

5. Odotatko lasta viikoittain jumppasalin tai jalkapallokentän laidalla? Lapsen harrastusviennit tarjoavat vanhemmalle lukuhetken. 

6. Vaihda some kirjaan. Ota iltoihin uusi rutiini: jätä kännykkä makuuhuoneen ulkopuolelle ja nappaa mukaasi kirja. Aikaa illan lukuhetkelle löytyy kuin itsestään – ja unikin tulee paremmin. 

7. Katsooko lapsi aamupiirrettyjä viikonloppuisin? Tartu tilaisuuteen ja syvenny kirjaan. 

8. Pitäkää lapsen kanssa yhteinen lukuhetki. Lojukaa vierekkäin sohvalla ja lukekaa omianne. Lukuhetken aikana tulee tankattua myös läheisyyttä. 

9. Iltapalan äärelläkin voi lukea. Hetki, jolloin ei ole kiire mihinkään, mahdollistaa yhteisen lukuhetken. 

10. Lataa kirja puhelimeen. E-kirja pelastaa yllättävät jonotus- tai odotustilanteet. 

Äänikirja vapauttaa kädet

11. Haluaisitko lukea työmatkalla, mutta kärsit matkapahoinvoinnista? Kokeile äänikirjaa. 

12. Äänikirja tarjoaa hengähdystauon. Jos hermo on tiukalla ja kodin äänet saavat pinnan kireälle, laita luurit korville. Jo kymmenen minuuttia äänikirjan parissa rauhoittaa mieltä kummasti. 

13. Imettäjän paras kaveri. Äänikirja on loistava viihdyke imetysmaratoneille. Katsekontakti vauvaan säilyy, mutta korvissa pyörii rentouttava kirja.

14. Yksi kirja, monta eri formaattia. Iltaisin rentoutuksen tarjoaa fyysinen kirja, päivällä samaa teosta voi kuunnella vaikka vaunulenkillä. Kirjan kuuntelu ei rentouta samalla tavalla kuin perinteisen kirjan lukeminen, mutta kirjaa kuunnellessa voi samalla liikkua: sekin palauttaa aivoja stressitilasta

Vierailija

Jokainen ehtii lukea jos vain haluaa, kysymys on prioriteeteista. Minä olen lukenut joka päivä koko ikäni. Voin lukea esim. aamulla sängyssä ennen ylösnousua, aamupalalla, töissä kahvi- ja lounastauolla, työmatkalla, kotona aina kun on hetkikään aikaa. En katsele telkkaria enkä videoita kuin ehkä kerran viikossa. Illalla luen aina sängyssä ennen kuin nukahdan.

Kaisa50

Noin 40-vuotta sitten: matkatöissä oleva isä luki kasetille satuja ja muuta tarinaa. Kyllä ne olivat kovasti käytössä lasten ikävöidessä isää. Harmi, etteivät ole tallessa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla