Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Vanhemmuudessa on huonot hetkensä. Niiden tunnustaminen ei tee huonoa vanhempaa.

Koti on kuin trombin jäljiltä, kukaan ei ole miettinyt illan ruokaa, toisella lapsella on kuume nousussa ja toisella kaverimurheita, jotka vaatisivat välitöntä huomiota.

Perhe-elämässä on hetkiä, jolloin happi tuntuu loppuvan. Silloin meillä on puolisoni kanssa tapana tokaista toiselle: ”Kun niitä lapsia hankkii, niitä pitää sitten jaksaa hoitaa!”

Lausahdus naurattaa perheen sisäisenä vitsinä, mutta ei silloin, kun tosissaan kaipaisi apua. Nettikeskusteluissa ja jopa kasvotusten jotkut tuntevat tarvetta näpäyttää vaikeuksistaan tai väsymyksestään kertovaa vanhempaa: ”Mitäs hankit lapsia, jollet osaa/jaksa/pysty/ole tyytyväinen…”

Kommentit kertovat ihmisistä, jotka uskovat, että kun jokin vanhemmuuden osa-alue on mennyt itsellä ongelmitta, sen pitäisi mennä myös muilla. Tai, mikä surullisempaa, vanhemmista, jotka eivät ole itse saaneet apua tilanteissa, joissa olisivat sitä tarvinneet.

Olen itsekin syyllistynyt tietämättömään ylimielisyyteen. Esikoiseni oli harvinaisen terve lapsi, ja muistan ihmetelleeni työkavereideni lapsenhoitoon liittyviä poissaoloja. Itsehän olin oikea työn sankari.

Sitten syntyi kuopus, joka sairasti niin paljon, etten tiennyt sellaisen olevan mahdollistakaan. Kehitti tehokkaasti nöyryyttä ja empatiakykyä.

Olen itsekin syyllistynyt tietämättömään ylimielisyyteen.

Vanhemmuudessa on huonoja hetkiä, eikä niiden tunnustaminen vähennä hyvien hetkien arvoa. Mitä pikemmin saa apua – vaikka sen myötätuntoisen kommentin verran – sitä helpompi on taas hengittää.

Ja kun oikein syvään vetää henkeä, huomaa, että aika paljon happea saa juuri perheestä: elämän jäljistä ympärillä, yhdessä kokatusta ateriasta, lämpöisestä lapsesta kainalossa ja toisesta, jonka juttu jatkuisi pitkälle yöhön.

Meidän Perhe -lehden pääkirjoitus 10/2017

Vierailija

”Mitäs hankit lapsia, jollet jaksa hoitaa?”

Mutta ihan tottahan se on. Ei kannata ostaa omakotitaloa jos ei jaksa tehdä lumitöitä, ei koiraa jos ei jaksa käyttää sitä ulkona, eikä tehdä lapsia jos ei jaksa niitä hoitaa. Mikään näistä kun ei ole pakollinen hankinta, niin sitä omaa harkintaa kannattaa käyttää ja jaksamisensa punnita hyvin tarkkaan jo etukäteen. Tietoa lapsiperheen haasteista ihan varmasti on saatavilla.
Lue kommentti
Vierailija

”Mitäs hankit lapsia, jollet jaksa hoitaa?”

Vierailija kirjoitti: Mutta ihan tottahan se on. Ei kannata ostaa omakotitaloa jos ei jaksa tehdä lumitöitä, ei koiraa jos ei jaksa käyttää sitä ulkona, eikä tehdä lapsia jos ei jaksa niitä hoitaa. Mikään näistä kun ei ole pakollinen hankinta, niin sitä omaa harkintaa kannattaa käyttää ja jaksamisensa punnita hyvin tarkkaan jo etukäteen. Tietoa lapsiperheen haasteista ihan varmasti on saatavilla. Vaan elämää et voi suunmitella. Meidänkin piti olla kolmen ihmisen perhe, myöhemmin isompikin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.