Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Vanhemmuudessa on huonot hetkensä. Niiden tunnustaminen ei tee huonoa vanhempaa.

Koti on kuin trombin jäljiltä, kukaan ei ole miettinyt illan ruokaa, toisella lapsella on kuume nousussa ja toisella kaverimurheita, jotka vaatisivat välitöntä huomiota.

Perhe-elämässä on hetkiä, jolloin happi tuntuu loppuvan. Silloin meillä on puolisoni kanssa tapana tokaista toiselle: ”Kun niitä lapsia hankkii, niitä pitää sitten jaksaa hoitaa!”

Lausahdus naurattaa perheen sisäisenä vitsinä, mutta ei silloin, kun tosissaan kaipaisi apua. Nettikeskusteluissa ja jopa kasvotusten jotkut tuntevat tarvetta näpäyttää vaikeuksistaan tai väsymyksestään kertovaa vanhempaa: ”Mitäs hankit lapsia, jollet osaa/jaksa/pysty/ole tyytyväinen…”

Kommentit kertovat ihmisistä, jotka uskovat, että kun jokin vanhemmuuden osa-alue on mennyt itsellä ongelmitta, sen pitäisi mennä myös muilla. Tai, mikä surullisempaa, vanhemmista, jotka eivät ole itse saaneet apua tilanteissa, joissa olisivat sitä tarvinneet.

Olen itsekin syyllistynyt tietämättömään ylimielisyyteen. Esikoiseni oli harvinaisen terve lapsi, ja muistan ihmetelleeni työkavereideni lapsenhoitoon liittyviä poissaoloja. Itsehän olin oikea työn sankari.

Sitten syntyi kuopus, joka sairasti niin paljon, etten tiennyt sellaisen olevan mahdollistakaan. Kehitti tehokkaasti nöyryyttä ja empatiakykyä.

Olen itsekin syyllistynyt tietämättömään ylimielisyyteen.

Vanhemmuudessa on huonoja hetkiä, eikä niiden tunnustaminen vähennä hyvien hetkien arvoa. Mitä pikemmin saa apua – vaikka sen myötätuntoisen kommentin verran – sitä helpompi on taas hengittää.

Ja kun oikein syvään vetää henkeä, huomaa, että aika paljon happea saa juuri perheestä: elämän jäljistä ympärillä, yhdessä kokatusta ateriasta, lämpöisestä lapsesta kainalossa ja toisesta, jonka juttu jatkuisi pitkälle yöhön.

Meidän Perhe -lehden pääkirjoitus 10/2017

Vierailija

”Mitäs hankit lapsia, jollet jaksa hoitaa?”

Mutta ihan tottahan se on. Ei kannata ostaa omakotitaloa jos ei jaksa tehdä lumitöitä, ei koiraa jos ei jaksa käyttää sitä ulkona, eikä tehdä lapsia jos ei jaksa niitä hoitaa. Mikään näistä kun ei ole pakollinen hankinta, niin sitä omaa harkintaa kannattaa käyttää ja jaksamisensa punnita hyvin tarkkaan jo etukäteen. Tietoa lapsiperheen haasteista ihan varmasti on saatavilla.
Lue kommentti
Vierailija

”Mitäs hankit lapsia, jollet jaksa hoitaa?”

Vierailija kirjoitti: Mutta ihan tottahan se on. Ei kannata ostaa omakotitaloa jos ei jaksa tehdä lumitöitä, ei koiraa jos ei jaksa käyttää sitä ulkona, eikä tehdä lapsia jos ei jaksa niitä hoitaa. Mikään näistä kun ei ole pakollinen hankinta, niin sitä omaa harkintaa kannattaa käyttää ja jaksamisensa punnita hyvin tarkkaan jo etukäteen. Tietoa lapsiperheen haasteista ihan varmasti on saatavilla. Vaan elämää et voi suunmitella. Meidänkin piti olla kolmen ihmisen perhe, myöhemmin isompikin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen

Bloggari Tiina Arponen vinkkaa maistuvat herkut leppoisiin kesäpäiviin. 

Pidät käsitöihin keskittyvää Muita ihania -blogia. Millainen ruuanlaittaja olet?

”Teen melko tavallisia arkiruokia. Suurin toiveeni on, että tekemäni ruoka maistuisi kaikille kolmelle lapselleni. Joskus innostun kokkaamaan pitkän kaavan mukaan. Silloin leivon sämpylöitä ja valmistan pihvit sekä salaatit itse alusta alkaen. Sanoisin, että olen hyvä ruuanlaittaja, mutta en aina erityisen innostunut, joten kalapuikot ovat välillä ihan ok.”

Grillikausi on alkanut. Mitkä ovat teidän perheenne kesäsuosikkeja?

”Makkara ja maissi tietysti ovat lasten lemppareita. Itse tykkään valmistaa siihen seuraksi jotain hyvää lihaa, ananasta, sieniä sekä muhkean salaatin. Kun pöydässä on paljon kaikkea, ollaan täydellisen grilliaterian ytimessä.”

Asutte kerrostalossa, jonka sisäpihalta löytyy asukkaiden yhteinen grillipaikka. Mitä siellä yleensä valmistuu? 

”Kesäisin grillaamme pihallamme harva se ilta. Useimmiten paistamme makkaraa, hodareita ja erilaisia vartaita, mutta viime kesänä innostuimme myös pyöräyttämään pizzoja naapureiden kanssa.”

Grillatut maissit

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Maissi on kesäpöydän klassikko. Kokeile maustaa maissi majoneesilla, ja saat siihen uutta twistiä. Ohjeen löydät täältä.

Tortillaveneet

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tortillaveneistä saat helposti varioitua kasvis- ja lihaversion. Tästä löydät ohjeen hauskoihin kesäherkkuihin.

Jäätelö ja paahdetut mansikat

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Helppo herkku syntyy ilman jäätelökonetta. Voit tarjoilla jäätelön lisukkeena mansikoita, mutta myös muut marjat käyvät. Kurkkaa resepti täältä!

Juttu on julkaistu kesäkuun Meidän Perheessä.

Mökkiolosuhteet tekevät immuunipuolustusjärjestelmälle hyvää.

Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahden viikon altistus erilaisille maaperästä löytyville mikrobeille voi parantaa ihmisen vastustuskykyä. Kun keho saa torjuttavakseen monipuolisesti luonnon tavallisia ja vaarattomia bakteereja, se pysyy ikään kuin hereillä ja osaa erottaa ihmiselle oikeasti haitalliset bakteerit. 

– Jos elimistö ei saa riittävästi mikrobialtistusta, immuunipuolustusjärjestelmän kyky kontrolloida ylilyöntejä heikkenee, Tampereen yliopiston professori Heikki Hyöty kertoo. 

Esimerkiksi kaupungissa asuva lapsi ei välttämättä altistu arjessa riittävästi luonnon omille bakteereille, jolloin seurauksena voi olla erilaisia allergioita tai  suolistosairauksia.

Tutkimuksessa koehenkilöiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineksia.

Tutkimuksessa oli mukana kaupungissa asuvia koehenkilöitä, joiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineita. Sen jälkeen kädet pestiin vain vedellä. Tutkimuksessa selvisi, että kahden viikon jakson jälkeen koehenkilöiden mikrobisto oli monipuolisempi kuin ennen testiä.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että maaseutumaisessa ympäristössä asuvilla lapsilla on vähemmän atooppista ihottumaa kuin kaupunkilaislapsilla. Hyviä bakteereja ja mikrobeja löytyy erityisesti metsästä.

Joten kesän mökkireissulla voi relata rauhassa: jos lapsi möyrii mullassa eikä pese heti perään käsiään, se on ihan okei. Hän kasvattaa huomaamattaan vastustuskykyään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.