Punkinpurema voi sattua myös kaupungissa.

Ahvenanmaalla reissaajat ovat tottuneet varomaan punkkeja, mutta aivan yhtä hyvin punkki voi iskeä imukärsänsä lapsen polvitaipeeseen heinikkoisella pihalla tai puistossa keskellä kaupunkia. Punkit ovat tätä nykyä luonnossa liikkujan riesa kaikkialla Suomessa, eivät vain saaristossa.

Punkkikanta on kasvanut ja samalla niiden levittämät taudit yleistyneet muun muassa ilmaston lämpenemisen vuoksi. Punkki levittää kahta eri tautia, jotka on syytä erottaa toisistaan. Puutiaisaivotulehdus on taudeista harvinaisempi. Siihen on rokote muttei lääkehoitoa, ja pahimmillaan se on vakava, sairaalahoitoa vaativa tauti. Borrelioosiin yleensä tehoaa antibioottihoito, mutta siihen ei vielä ole rokotetta, joten ennaltaehkäisy on tehokkain tapa välttyä sairastumiselta.

Miten toimia?

Metsissä ja heinikoissa on hyvä käyttää mielellään vaaleita, pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita ja työntää lahkeensuut sukkiin tai saappaisiin. Paljaaksi jääville alueille voi aikuisille ja yli 2-vuotiaille sivellä punkkikarkotetta, pikkulapsille kemialliset karkotteet eivät sovi.

Ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkastus sekä itselle että lapsille – puutiaisaivotulehdukselta se ei suojaa, mutta borrelioosilta kyllä. Puutiaisaivotulehdus voi tarttua punkin lyhyestäkin vierailusta, kun taas borrelioosia aiheuttavan bakteerin siirtyminen punkista ihmiseen on sitä todennäköisempää, mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihoon.

Kannattaa olla tarkkana, sillä punkki on varsinkin varhaisessa nymfivaiheessaan yllättävän pieni ja huomaamaton, vain millin parin mittainen. Veriaterian nautittuaan se paisuu harmahtavaksi palleroksi. Jos punkki kiipeää ihmiseen vaikkapa nilkasta, se voi liikkua keholla kauaskin etsiessään hyvää ruokailupaikkaa – kannattaa tarkistaa erityisen huolellisesti lapsen korvantaukset, hiusraja ja polvitaipeet.

Punkki poistetaan pinseteillä tai apteekeista saatavalla punkinpoimijalla. Tartu punkkiin varovasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se suoraan pois, älä kierrä tai purista. Jos pihtejä ei ole, punkin kärsän ympärille voi yrittää kiertää langan ja vetää sillä punkin pois. Puremakohdan voi pyyhkiä desinfiointiaineella, mutta älä käytä muita kemikaaleja. Pese kädet. (Huom! Punkin tukehduttaminen rasvaamalla on vanha vinkki, jota ei enää suositella.)

Puutiaisaivotulehdukseen on rokote

* Puutiaisaivotulehdusta (TBE, Kumlingen tauti) tavataan yhä useammin myös sisämaassa, uusia riskialueita ovat Kuopio ja Kotka. Tapauksia on Suomessa 10–40 vuosittain, punkeista virusta kantaa alle prosentti.
* Tartunnan saaneista alle kolmannes saa oireita. Ensioireet – kuumeilu, epämääräinen paha olo ja sairauden tunne – tulevat muutaman päivän, pisimmillään muutaman viikon kuluttua ja kestävät muutaman päivän. Useimmilla tauti päättyy tähän. Osa sairastuneista saa kuumeettoman jakson jälkeen vielä varsinaisen aivokuumeen: kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja neurologisia oireita. Aivokuumeeseen sairastuneille jää usein pitkäkestoisia, joskus pysyviäkin keskushermosto-oireita. Sairastamisesta saa elinikäisen immuniteetin.
* Puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sitä vastaan voi ottaa rokotteen, joka annetaan kolmessa osassa. Pääkaupunkiseudulla rokotetta tarjoaa kiertävä Punkkibussi. Käytössä on myös lapsille sopivaa rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 7-vuotiaat kuitenkin altistuvat harvoin tartunnalle eikä tauti heillä ole yleensä vakava.

Borrelioosi, hankala tapaus
* Borrelioosia (Lymen tauti) aiheuttavaa Borrelia-bakteeria kantaa noin joka neljäs Suomen punkeista, mutta purema ei läheskään aina johda tartuntaan. Tartuntoja todetaan meillä muutama tuhat vuosittain.
* Noin puolella tartunnan saaneista borrelioosi aiheuttaa laajan rengasmaisen punoituksen, mutta muoto vaihtelee, joten kaikki punkinpuremaa seuraavat oudot ihottumaläiskät kannattaa näyttää lääkärille. Kaikki eivät iho-oireita saa, ja toisaalta taas kaikki oireita saavat eivät ole huomanneet punkinpuremaa lainkaan. Levittyään elimistöön bakteeri voi aiheuttaa kuumetta ja flunssan kaltaisia yleisoireita. Myöhempään taudinkuvaan liittyy niveltulehduksia, hermosärkyä ja -häiriöitä, joista yleisin on kasvohalvaus.
* Varhaisvaiheen borrelioosi hoidetaan 2–3 viikon antibioottikuurilla, taudin jo edettyä hoito annetaan yleensä suonensisäisesti. Hoitamatta jäänyt borreliatartunta voi joskus johtaa krooniseen, reumaa muistuttavaan sairauteen. Hyvin pienelle osalle myös asianmukaisesti hoidetuista borrelioosipotilaista tulee oireita myöhemmin. Toisaalta ilmeisesti osa infektioista paranee itsestäänkin.
* Borrelioosi on monimuotoisuutensa vuoksi hankala tapaus, ja sen tunnistamisessa moni terveyskeskuslääkärikin voi olla ymmällään. Borreliabakteeri löytyy verestä vasta-ainetesteillä, mutta tulosten tulkinta ei ole aina yksinkertaista. Borrelioosin voi sairastaa useaan kertaan elämän aikana, koska siitä ei tule immuniteettia. Myös borrelioosiin ollaan kehittämässä rokotetta.

Lisätietoa ja ohjeita:
www.punkki.net
Suomen Reumaliiton punkkisivut
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi

Vierailija

Mitä tehdä, jos punkki puree?

1999 alkukesästä istuin pihanurmikolla ja tunsin jalassani mönkivän jonkin ötökän. Näin punkin ja nippasin etusormella sen siitä pois kuljeksimasta. Muutaman päivän päästä rapsuttelin jalkaani ja näin samassa kohdassa, jossa punkki oli ollut, punaisen rinkulan ihossa. En pahemmin tiennyt borreliooseista silloin mitään. Samana kesänä kuumeilin paljon ja oksentelin usein korkean kuumeen yhteydessä. Jälkeenpäin olen miettinyt, että liekö borrelioosilla ollut osuutta asiaan.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.