Punkinpurema voi sattua myös kaupungissa.

Ahvenanmaalla reissaajat ovat tottuneet varomaan punkkeja, mutta aivan yhtä hyvin punkki voi iskeä imukärsänsä lapsen polvitaipeeseen heinikkoisella pihalla tai puistossa keskellä kaupunkia. Punkit ovat tätä nykyä luonnossa liikkujan riesa kaikkialla Suomessa, eivät vain saaristossa.

Punkkikanta on kasvanut ja samalla niiden levittämät taudit yleistyneet muun muassa ilmaston lämpenemisen vuoksi. Punkki levittää kahta eri tautia, jotka on syytä erottaa toisistaan. Puutiaisaivotulehdus on taudeista harvinaisempi. Siihen on rokote muttei lääkehoitoa, ja pahimmillaan se on vakava, sairaalahoitoa vaativa tauti. Borrelioosiin yleensä tehoaa antibioottihoito, mutta siihen ei vielä ole rokotetta, joten ennaltaehkäisy on tehokkain tapa välttyä sairastumiselta.

Miten toimia?

Metsissä ja heinikoissa on hyvä käyttää mielellään vaaleita, pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita ja työntää lahkeensuut sukkiin tai saappaisiin. Paljaaksi jääville alueille voi aikuisille ja yli 2-vuotiaille sivellä punkkikarkotetta, pikkulapsille kemialliset karkotteet eivät sovi.

Ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkastus sekä itselle että lapsille – puutiaisaivotulehdukselta se ei suojaa, mutta borrelioosilta kyllä. Puutiaisaivotulehdus voi tarttua punkin lyhyestäkin vierailusta, kun taas borrelioosia aiheuttavan bakteerin siirtyminen punkista ihmiseen on sitä todennäköisempää, mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihoon.

Kannattaa olla tarkkana, sillä punkki on varsinkin varhaisessa nymfivaiheessaan yllättävän pieni ja huomaamaton, vain millin parin mittainen. Veriaterian nautittuaan se paisuu harmahtavaksi palleroksi. Jos punkki kiipeää ihmiseen vaikkapa nilkasta, se voi liikkua keholla kauaskin etsiessään hyvää ruokailupaikkaa – kannattaa tarkistaa erityisen huolellisesti lapsen korvantaukset, hiusraja ja polvitaipeet.

Punkki poistetaan pinseteillä tai apteekeista saatavalla punkinpoimijalla. Tartu punkkiin varovasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se suoraan pois, älä kierrä tai purista. Jos pihtejä ei ole, punkin kärsän ympärille voi yrittää kiertää langan ja vetää sillä punkin pois. Puremakohdan voi pyyhkiä desinfiointiaineella, mutta älä käytä muita kemikaaleja. Pese kädet. (Huom! Punkin tukehduttaminen rasvaamalla on vanha vinkki, jota ei enää suositella.)

Puutiaisaivotulehdukseen on rokote

* Puutiaisaivotulehdusta (TBE, Kumlingen tauti) tavataan yhä useammin myös sisämaassa, uusia riskialueita ovat Kuopio ja Kotka. Tapauksia on Suomessa 10–40 vuosittain, punkeista virusta kantaa alle prosentti.
* Tartunnan saaneista alle kolmannes saa oireita. Ensioireet – kuumeilu, epämääräinen paha olo ja sairauden tunne – tulevat muutaman päivän, pisimmillään muutaman viikon kuluttua ja kestävät muutaman päivän. Useimmilla tauti päättyy tähän. Osa sairastuneista saa kuumeettoman jakson jälkeen vielä varsinaisen aivokuumeen: kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja neurologisia oireita. Aivokuumeeseen sairastuneille jää usein pitkäkestoisia, joskus pysyviäkin keskushermosto-oireita. Sairastamisesta saa elinikäisen immuniteetin.
* Puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sitä vastaan voi ottaa rokotteen, joka annetaan kolmessa osassa. Pääkaupunkiseudulla rokotetta tarjoaa kiertävä Punkkibussi. Käytössä on myös lapsille sopivaa rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 7-vuotiaat kuitenkin altistuvat harvoin tartunnalle eikä tauti heillä ole yleensä vakava.

Borrelioosi, hankala tapaus
* Borrelioosia (Lymen tauti) aiheuttavaa Borrelia-bakteeria kantaa noin joka neljäs Suomen punkeista, mutta purema ei läheskään aina johda tartuntaan. Tartuntoja todetaan meillä muutama tuhat vuosittain.
* Noin puolella tartunnan saaneista borrelioosi aiheuttaa laajan rengasmaisen punoituksen, mutta muoto vaihtelee, joten kaikki punkinpuremaa seuraavat oudot ihottumaläiskät kannattaa näyttää lääkärille. Kaikki eivät iho-oireita saa, ja toisaalta taas kaikki oireita saavat eivät ole huomanneet punkinpuremaa lainkaan. Levittyään elimistöön bakteeri voi aiheuttaa kuumetta ja flunssan kaltaisia yleisoireita. Myöhempään taudinkuvaan liittyy niveltulehduksia, hermosärkyä ja -häiriöitä, joista yleisin on kasvohalvaus.
* Varhaisvaiheen borrelioosi hoidetaan 2–3 viikon antibioottikuurilla, taudin jo edettyä hoito annetaan yleensä suonensisäisesti. Hoitamatta jäänyt borreliatartunta voi joskus johtaa krooniseen, reumaa muistuttavaan sairauteen. Hyvin pienelle osalle myös asianmukaisesti hoidetuista borrelioosipotilaista tulee oireita myöhemmin. Toisaalta ilmeisesti osa infektioista paranee itsestäänkin.
* Borrelioosi on monimuotoisuutensa vuoksi hankala tapaus, ja sen tunnistamisessa moni terveyskeskuslääkärikin voi olla ymmällään. Borreliabakteeri löytyy verestä vasta-ainetesteillä, mutta tulosten tulkinta ei ole aina yksinkertaista. Borrelioosin voi sairastaa useaan kertaan elämän aikana, koska siitä ei tule immuniteettia. Myös borrelioosiin ollaan kehittämässä rokotetta.

Lisätietoa ja ohjeita:
www.punkki.net
Suomen Reumaliiton punkkisivut
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi

Vierailija

Mitä tehdä, jos punkki puree?

1999 alkukesästä istuin pihanurmikolla ja tunsin jalassani mönkivän jonkin ötökän. Näin punkin ja nippasin etusormella sen siitä pois kuljeksimasta. Muutaman päivän päästä rapsuttelin jalkaani ja näin samassa kohdassa, jossa punkki oli ollut, punaisen rinkulan ihossa. En pahemmin tiennyt borreliooseista silloin mitään. Samana kesänä kuumeilin paljon ja oksentelin usein korkean kuumeen yhteydessä. Jälkeenpäin olen miettinyt, että liekö borrelioosilla ollut osuutta asiaan.
Lue kommentti
Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia vauva.fissä. Kuva: Miikka Pirinen

#metoo-kampanja on herättänyt vanhempien ahdistavat lapsuus- ja nuoruusmuistot. Mitä voimme tehdä, jotta omat lapsemme eivät joudu kohtaamaan samaa.

Kampanjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaalisen häirinnän laajuus; se koskettaa lähes jokaista naista, ja myös useita miehiä.

Reidelle bussimatkan ajaksi laskeutuva käsi, hississä kohdattu itsensäpaljastaja, rasvaista vartalon kommentointia, kourimista tungoksessa, raiskausyrityksiä, uhkailuja, hyväksikäyttöä... Hastagilla #metoo jaetut kokemukset herättävät paitsi omat ikävät muistot, saavat vanhemman miettimään, kuinka suojella omaa lasta seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta.

Opeta lasta ilmaisemaan omat rajansa

Seksuaalinen häirintä on aina ennen kaikkea toisen rajojen rikkomista, erityistason seksuaaliterapeutti (NASC) Marja Kihlström painottaa. Lapsen voi opettaa tunnistamaan omat rajansa. Se helpottaa lapsen kynnystä myös myöhemmin erottaa hyvä ja huono kosketus.

– Edes pientä lasta ei saisi koskaan pakottaa halaamaan tai istumaan sylissä, jos hän ei sellaista halua. Ei, vaikka  esimerkiksi isovanhemmat vaatisivat tai pahoittaisivat mielensä, Kihlström sanoo.

Lapsen on tärkeää itse oppia säätelemään, milloin ja kenen koskettamaksi haluaa tulla. Lapsesta voi tuntua ikävältä jokin niinkin arkinen kuin vieraan aikuisen käsi hartioilla.

– Lapsella voi olla erilaiset fyysiset rajat kuin itsellämme, ja lapsia on kuunneltava erityisen tarkkaan. Jos lapsi ei halua tulla kosketetuksi, hänen toivettaan tulee kunnioittaa, vaikka oma ajatus ei olisi missään mielessä seksuaalisesti virittynyt.

"Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa."

Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa. Ja jotta lapsi oppii myös itse kunnioittamaan toisten ihmisten rajoja, hänelle täytyy opettaa, että sääntö koskee myös häntä itseään. Vaikka olisi kuinka rakastunut päiväkotikaveriin ja haluaisi pussata tai halata, toisen rajoja ei saa ylittää ilman lupaa.

Lapsen kanssa voi puhua siitä, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja millainen ei. Silloin lapsi oppii säätelemään, millaista kosketusta haluaa, milloin suostuu kosketukseen vain miellyttääkseen muita ja miten hallita sitä, mitä itse haluaa.

Auta tunnistamaan hyvä ja huono kosketus

Seksuaalikasvatus on yhtä tärkeää tytöille ja pojille, Marja Kihlström muistuttaa.

– Fakta on, että myös pojat kohtaavat seksuaalista häirintää. Se aiheuttaa, jos mahdollista, vielä enemmän häpeää, sillä yleinen oletus on, ettei sellaista tapahdu.

Seksuaalikasvatuksen voi aloittaa jo vauvana. Se käyaika lailla luonnostaan, kun vauvaa pidetään hellästi sylissä ja häntä kosketetaan rakastavasti. Taaperoa voi jo opettaa nimeämään eri ruuminosia. Tärkeää on, että perheessä ei ole kiellettyjä sanoja tai kysymyksiä liittyen seksuaalisuuteen tai vaikkapa sukupuolielimiin.

– Pimppi on pimppi eikä etupeppu. Ja siitä voi puhua yhtä arkisesti kuin kainalosta tai vatsasta. Jos kehonosiin liittyy vanhemmalla häpeää tai estoja, hän välittää ne hyvin helposti lapselle äänensävyissä tai puhumattomuutena, ja lapsi oppii, että omassa vartalossa on paikkoja, jotka ovat hävettäviä, toisarvoisia.

Hieman isommalle lapselle voi opettaa uikkarisäännön: Uimapuvun rajaavat alueet ovat lapsen omia alueita, joihin muut eivät saa koskea, lukuun ottamatta vanhempia tai muita aikusia hoivatarkoituksessa.

Harjoitelkaa avunpyytämistä

Kun lapsi alkaa liikkua yksin, pitää seksuaalisen häirinnän käsitettä avata hieman enemmän. Lapsen kanssa voi jutella myös siitä, mitä tehdä, jos joku lähestyy tavalla, joka ei itsestä tunnu hyvältä.

– Harjoitelkaa ein sanomista ja avunpyytämistä. Jos lapsi sanoo kovaan ääneen ”tuo ei tunnu kivalta”, sen pitäisi herättää myös ympärillä olevat aikuiset. Lapsen kanssa voi myös sopia, että aikuinen soittaa heti saatuaan tietynlaisen tekstiviestin.

"Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan."

Lapselle voi puhua myös lamaantumisen tunteesta. Jos joku ylittää omat rajat yllättäen tai hyvin röyhkeästi, aikuinenkin voi lamaantua niin, ettei pystykään toimimaan tai sanomaan mitään. Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan. Lamaantumiseen tunteeseenkin voi harjoitella keinoja selviytyä, kuten vaikka napakka ein huutaminen tai edellä mainittu tekstiviesti vanhemmalle.

Rakasta, arvosta, ota vakavasti

Aikuinen ei saisi koskaan väheksyä tai sivuuttaa, jos lapsi kertoo kokeneensa epämiellyttävän kohtaamisen – ei, vaikka kyseessä olisi perheen tuttu aikuinen.

– Se saattaa olla vanhemmalta vain yksi ”no, älä nyt, sehän on sinun oma setäsi” -kommentti, joka sulkee lapsen suun vuosiksi eteenpäin ja saa lapsen ajattelemaan, että hän toimi tilanteessa jotenkin väärin, häirintä olikin hänen syytään.

Aikuisilta unohtuu, että seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin käsi housuissa tai rinnan puristus. Se voi olla ohi menevä läpsäytys takapuolelle, härskejä puheita, tai vaikka esiteini-ikäisten kömpelö kopelointiyritys luokkakaveria kohtaan. Vaikka tapahtunut ei aikuisesta tuntuisi vakavalta, lapsen tunne täytyy ottaa vakavasti ja siihen on puututtava.

"Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja."

Vaikka me vanhemmat tekisimme kaikkemme suojellaksemme lasta seksuaaliselta häirinnältä ja kasvattaaksemme lapsistamme aikuisia, jotka osaisivat kunnioittaa toisen rajoja, me emme aina voi vaikuttaa siihen, minkälaista seksuaalikasvatusta lapsemme saavat muualta. Lapsen käsitykseen omista ja toisten rajoista vaikuttavat aina myös päivähoito, koulu, ystävät ja vaikkapa ystävien vanhemmat.

– Paras lääke seksuaalikasvatuksen rinnalla seksuaalista häirintää vastaan on, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja arvostettu.

Rakkaudessa kylpevä ihminen todennäköisesti arvostaa myös muiden rajoja. Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja. Silloin lapsi saattaa etsiä hyväksyntää väärilläkin tavoilla ja alistuu helpommin häirinnälle.

MeToo

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Uikkarisääntö muuten hyvä, muttei valmista kohtaamaan aikuista, joka äkkiä tunkee limaisen kielensä esiteinin suuhun. Kertokaa siis myös, että pussailuunkin pitää olla aina lupa. Ja ettei kaikille tarvitse olla kohtelias. Ja että jos vähänkin epäilyttää, äkkiä mäkeen, soitto aikuisille ja yhteys poliisiin.
Lue kommentti
Puhu muru
Seuraa 
Liittynyt9.10.2015

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Olet aivan oikeassa MeToo, että uikkarisäännön lisäksi olisi hyvä puhua kaikenlaisesta koskemattomuudesta liittyen halaamiseen, suuteluun, käden laittoon reidelle, pyllylle, rinnalle. Asiat olisi tärkeää osaa selittää ikätasoon sopivalla tavalla ja vastata lapsen kysymyksiin. Nuo ohjeesi, ettei kaikille tarvitse olla kohtelias, ja karkuun lähtemisestä, vanhemmille ja /tai poliisille soitosta myöskin. Lapselle ja nuorelle on tärkeää painottaa uudelleen ja uudelleen, että kerrothan vanhemmille,...
Lue kommentti
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla on omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto kuin lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.