Moni arastelee aurinkolomalle lähtöä pienen lapsen kanssa, vaikka olisi ennen lasten syntymää matkustellutkin maapalloa ristiin rastiin. Pienen lapsen kanssa tarvitaan mukana monia tarvikkeita, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi etukäteen.

Moni arastelee aurinkolomalle lähtöä pienen lapsen kanssa, vaikka olisi ennen lasten syntymää matkustellutkin maapalloa ristiin rastiin. Pienen lapsen kanssa tarvitaan mukana monia tarvikkeita, joita ei välttämättä tule edes  ajatelleeksi etukäteen.

Lentokoneeseen

Lentokoneessa ei yleensä tarjoilla aterioita alle 2-vuotiaalle, ilman omaa paikkaa matkustaville lapsille. Vauvanruokapurkkeja saa ottaa mukaan, samoin juotavaa. Normaalin ruoan lisäksi on hyvä ottaa mukaan myös naposteltavaa, esimerkiksi maissinaksut sopivat kaikenikäisille eivätkä sotke. Myös rusinat ja pähkinät ovat hyvää matkaevästä. Juotavaksi on hyvä pakata pillimaitoa tai –mehua. Pienelle vauvalle kannattaa ottaa mahdollisen korvikkeen lisäksi mukaan myös tuttipullo vettä varten, sillä lentokoneen kuiva ilma saa usein janoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lentokoneessa aika tulee helposti pitkäksi, joten matkalle on syytä varata paljon viihdykettä. Jokin uusi lelu tai kirja ilahduttaa pitkään, erityisesti jos sen antaa lapselle vasta koneessa. Piirustustarvikkeet, tarrakirjat yms. ovat myös hyvää ajanvietettä. Kannettavaa DVD-laitetta saa käyttää lentokoneessa, joten pitkällä lennolla se voi olla mainio lentomatkan pelastaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvalle kannattaa pakata lentoa varten hoitolaukku, josta löytyy vaippojen lisäksi ruokalappu, puhdistuspyyhkeitä sekä vaihtovaatteet. Myös hieman isommalle lapselle on syytä pakata vaihtovaatteet matkapahoinvoinnin ja ruokasotkujen varalta. Lentokoneessa on aina hieman viileää, joten pitkähihainen ja –lahkeinen asu on paras.

Korvat menevät helposti lukkoon lentokoneen nousun ja laskun aikana, ja jotkut luottavatkin etukäteen suihkutettavaan nenäsuihkeeseen lukkiutumisen estämiseksi. Pienellä vauvalla korvien lukkiutumista voi estää imettämällä tai tuttipullolla juottamalla nousun ja laskun aikana. Alle 2-vuotias istuu vanhempansa sylissä omalla lisäturvavyöllä kiinnitettynä nousujen ja laskujen aikana, joten imetys tai pulloruokinta sujuu samalla helposti.

Matkakohteeseen

Mikäli lapsi tarvitsee äidinmaidonkorviketta, purkkiruokia tai vaippoja, voi niitä yleensä ostaa kohdemaasta. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää kohdemaan valikoimista, ettei perillä tule yllätyksiä. Joissakin maissa on vain veteen sekoitettavia jauhemaisia äidinmaidonkorvikkeita, joten mukaan on helpointa pakata kotimaasta kahden desin tetroja.

Tuttipullon kanssa käytettävät kertakäyttöiset pullopussit ovat erittäin käteviä matkalla, sillä pulloa ei tällöin tarvitse pestä syöttöjen välillä. Tuttiosa on toki syytä huuhtaista, mutta sen voi tehdä vaikka lorauksella pullovettä. Matkaan kannattaa pakata myös sopiva vesipullo tai nokkamuki vettä varten, sillä etelässä nestettä tarvitaan huomattavan paljon. Lapsella on syytä olla koko ajan vettä saatavilla.

Pienelle lapselle on aina syytä pakata mukaan matkarattaat. Ne kulkevatkin helposti lentokoneessa, sillä niiden painoa ei lasketa mukaan matkatavaroiden painoon. Kuomulliset rattaat sopivat parhaiten aurinkolomalle, ja mukaan on syytä pakata pari harsoa ylimääräiseksi aurinkosuojaksi. Myös kantorinkka tai kantoliina ovat hyviä matkalla, sillä rattaiden kanssa ei usein pääse joka paikkaan yhtä helposti kuin Suomessa. Kävelevälle lapselle on myös hyvä pakata mukaan valjaat, jotta liikkuminen ihmisvilinässä tai vilkkaasti liikennöidyissä paikoissa helpottuisi.

Lapsi on syytä suojata huolellisesti auringolta ja pakata mukaan aurinkorasvojen ja -lasien lisäksi hyvät helteeltä ja auringolta suojaavat vaatteet. Myös jonkinlainen lääkevarasto on syytä ottaa mukaan matkakohteesta riippumatta, jotta särky- ja kuumelääkettä ei tarvitse lähteä etsimään hädän tullen vieraasta paikasta. Käsien desinfiointiaine on hyvä ottaa mukaan ja sillä on hyvä puhdistaa lapsen kädet ennen ruokailua. Myös puhdistuspyyhkeet ovat mainio apu niin käsien ja kasvojen kuin pudonneen tutin tai ravintolan syöttötuolinkin pyyhkimiseen.

Mikäli lapsi on tottunut syömään puuroa, on syytä pakata mukaan valmispuuroja tai puurohiutaleita jo kotimaasta, sillä pikkulasten puuroja on vaikea löytää ulkomailta. Purkkiruokia löytyy lähes joka maasta, mutta ne saattavat olla hyvinkin erimakuisia kuin kotimaassa.

Pinnasänkyjä saa useista hotelleista, ja sellaisen saatavuus on hyvä selvittää jo etukäteen, mikäli sille on tarvetta. Hotelleissa on usein niin leveät vuoteet, että pieni lapsi mahtuu hyvin myös aikuisen viereen nukkumaan. Mikäli lapsi on tottunut omaan unileluun tai –rättiin, on se syytä ottaa mukaan matkalle.

Thaimaassa lasten syöttötuolit ovat perinteisesti korkeita jakkaroita, joissa ei ole minkäänlaista suojaa edessä. Pieni lapsi ei pysy tällasessa tuolissa ilman kiinni pitämistä. Ongelma on helpointa ratkaista ottamalla mukaan kokoontaittuva, kankainen matkasyöttötuoli, jonka voi ottaa mukaan ravintolaan.

Monissa maissa ei tunneta lasten pottia. Mikäli lapsi välttämättä tarvitsee pottaa, on se syytä ottaa mukaan kotoa. Monet pakkaavat mukaan myös itkuhälyttimen ja hyödyntävät sen avulla vauvan päiväuniajan.

Lue lisää aiheesta:

Matkaopaslehti.fi: Näin varjelet terveyttäsi matkalla

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla