Eskari-ikäinen voi aloittaa ponitunnit.

Mietitkö harrastusta lapsellesi? Jos perheessä on eläinrakkaita ihmisiä, pidätte ulkoilusta ja harrastukseen voi satsata jonkin verran rahaa ja aikaa, ratsastus on harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Ratsastustuntien alkeiskurssi-ikä lapsilla on 9-10 vuotta. Shetlanninponin selkään pääsee pienempänäkin. Lapsi voi aloittaa ratsastustunnit näillä pienillä poneilla jo esikouluikäisenä, kuusivuotiaana. Myös eka- ja tokaluokkalaiset ovat tervetulleita shetlanninponitunneille.

Ikärajat ovat ohjeellisia. Harrastuksen voi aloittaa myöhemminkin ja millon tahansa: lapsen kehitys, perheen tilanne ja tietysti halu ratsastaa ratkaisevat. Kaikkein eniten ponin selkään hinkuvat tytöt, mutta harrastus sopii mainiosti myös pienille pojille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkein varuste ensi alkuun on kypärä. Kaiken muun ehtii hankkia myöhemminkin, jos lapsi innostuu ratsastamisesta. Usein varsinkin pienet tytöt joutuvat täysin ponien pauloihin ja haluaisivat viettää kaiken vapaa-aikansa talleilla poneja hoitaen. Siinä ei ole mitään pahaa. Tallitöissä oppii itsekuria ja vuorovaikutusta, ja lapsena opituista hevosmiestaidoista on hyötyä läpi elämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talleja on paljon, kannattaa käydä katselemassa ja kuulostelemassa, miltä ne vaikuttavat. Puhuuko henkilökunta ystävällisesti? Onko talli siisti? Näyttävätkö hevoset hyvin hoidetuilta? Yleisesti suositellaan Suomen Ratsastajainliiton SRL:n hyväksymiä talleja. Ratsastustuntien hinnat vaihtelevat alueellisesti, keskimäärin yksi tunti maksaa 18-30 euroa. Monilla talleilla on esimerkiksi tenavatunteja ja talutusratsastusta, joiden puitteissa voi tunnustella, miltä ratsastusharrastus tuntuisi.

Lapsi ei opi pelkäämään

Mitä ratsastus opettaa lapselle? Esimerkiksi keskittymis- ja reagointikykyä. Myös tasapainoaisti paranee. Lisäksi lapsi oppii kuuntelemaan ja noudattamaan ohjeita.

Äideistä ja isistä voi olla hämmentävää huomata, miten pelottomasti pienikin lapsi suhtautuu poneihin, jopa isoihin hevosiin. Ratsastuksenopettajille ilmiö on tuttu. Lapset ovat yleensä luottavaisia ja luontevia hevosten kanssa - he eivät osaa pelätä eläimiä ja kyseenalaistaa niiden käytöstä. Kun ratsastuksen aloittaa varhain, ei opikaan pelkäämään.

Joskus ratsastus lumoaa pienen harrastajan niin, että hän alkaa mankua omaa ponia. Oma poni tai hevonen vaatii paljon panostusta. Sitä ei pidä edes harkita ennen kuin lapsi on niin iso, että pystyy itse huolehtimaan ponista, ja silloinkin maltti on valttia.

Tiedot antoi Tuomarinkylän ratsastuskoulu Helsingistä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla